Napisano 21 Listopad 200816 l Czas coś w końcu ruszyć z tym malowaniem. Po serii czarno białych portretów (które jednak zachowam dla siebie xD) zabieram się za autoportret w kolorze tym razem. Póki początek pracy: Jeszcze trzeba popracowac nad oświetleniem, zróznicowaniem jakoś tej monotonii skóry i wogóle trochę roboty jest ;P Więc liczę na rady bardziej doświadczonych kolegów ;) Edytowane 4 Grudzień 200816 l przez Paster03
Napisano 21 Listopad 200816 l Rysujesz z lustra ? Zdjęcia ? czy może z głowy ? bo jak ze zdjęcia to zapodałbyś je dla porównania. Póki co widzę że oczy zdecydowanie za małe zrobiłeś, nos jest krzywo w zestawieniu z resztą twarzy. Oświetlenie tak jak napisałeś do dopracowania bo narazie to jest jakieś nijakie... ale to dopiero zrobiłbym po poprawieniu kształtów/rysów twarzy. Pozdro :)
Napisano 21 Listopad 200816 l Autor Rysuje ze zdjęcia, ale żeby je wrzucić najpierw by trzeba zeskanować ;D oczy trzeba powiększyć, ale niewiele, bo miałem akurat takie zmrużone (no co że słońce dawało po oczach ;P) a z nosem masz rację, chociaż jakoś nie zwracałem na niego uwagi wcześniej - do poprawy! ;)
Napisano 21 Listopad 200816 l dobra QbisieQ nie przesadzaj....nie wszyscy mają "oczy w sam raz, ni za małe ni za duze"....nosy zalęzą od przeszłości więc tutaj tez tak z deka bez sensu powiedziałeś :/......no ale co prawda to prawda, światła ni ma wogole....fejkój bracie jak na focie nie ma, dla dobra pracy....fejkój :D
Napisano 21 Listopad 200816 l no nie no o ile oczy może ktoś mieć małe, to nos jest po prostu krzywo narysowany, i nic tego nie zmieni.
Napisano 21 Listopad 200816 l Autor Ha no światło trzeba będzie sfejkować xD a nos, który minimalnie krzywo jednak wyszedł już poprawiony, ale nie będę wrzucał co chwilę rysunku z poprawionym jakimś szczegółem ;P Jutro zarzucę dalszy progress
Napisano 22 Listopad 200816 l Osobiście zacząłbym od trochę jaśniejszego odcienia skóry. Chyba że jesteś taki opalony :D Z ciekawością będę obserwował jak maziasz bo ja też pracuje nad czymś w rodzaju portretu. Peace!
Napisano 22 Listopad 200816 l Autor Dobraaaa.... nos wyprostowany do odpowiedniego stanu xD trochę podciągnięte cieniowanie i popracowałem nad oczami, właściwie niemało się narobiłem, a mało co z tego widać ;P Jeszcze tylko ust nie ruszyłem, a są trochę za wąskie i tez lekko przesunięte, ale to już jutro się zrobi. A jak na razie: I jeszcze myślę jakie tu źródło światła sfejkować xD bo słońce dawało mi w twarz od frontu tak trochę z prawej, że go tu nie może być widać ;P Edytowane 22 Listopad 200816 l przez Paster03
Napisano 23 Listopad 200816 l Autor Wstępna próba z tłem, podmalowane lekko oczy, przemodelowane kompletnie usta, zacząłem koszulkę, trochę tylko ruszone cieniowanie twarzy: No i teraz czekam na kolejne rady jak z tym dalej jechać ;D
Napisano 23 Listopad 200816 l Rozumiem że twarz jest jakby w cieniu? Spróbuj nałożyć więcej światła z nieba na skórę, wtedy grafika powinna być bardziej spójna PS. jakiej szmkinki używasz? :P
Napisano 23 Listopad 200816 l Autor No jest trochę w cieniu, no właśnie też widzę, że się odcina od tła trochę. Hmmmm nie wiem czy dobrze myślę, ale czyżby Twoje pytanie sugerowało, że usta mają za mocny kolor? ;P Do poprawy! xD
Napisano 27 Listopad 200816 l Autor Dobra jade dalej z tym koksem ;D Jak widać zrobiona koszulka, trochę podciągnięte cieniowanie twarzy, poprawiony kształt brwi, kolor ust (żadnej szminki noiprox! xD), teraz zabieram się za uszy i powoli trzeba zacząć włosy ciągnąc, bo za bardzo w tyle zostały za resztą obrazka. Jak zwykle czekam na rady i porady ;)
Napisano 30 Listopad 200816 l Spróbuj coś z brodą zrobić bo wydaje się jakby była połączona z szyją Pogubiłeś się przy szyi Fałdy na ubraniach wyglądają jak żyły ;) Usta ciągle szminkowate ;) Tło nie pasuje do reszty, wygląda jak zdjęcie potraktowane filtrem Pokaż zdjęcie na którym się opierałeś przy twarzy
Napisano 30 Listopad 200816 l Wlasnie ogladalem stare zdjecia Zgorzelca z poczatku poprzedniego wieku, a tu ziomal na forum ;) A wracajac do pracy. WIesz co? Bede szczery - mam wrazenie, ze to podmalowana fota. Warsztat slabiutki, a proporcje i cala anatomia twarzy, super realistyczne oswietlenie... troche to do siebie nie pasuje i smierdzi na kilometr. Imho nie tedy droga, chyba, ze jedyna rzecza, na jakiej Ci zalezy, to zadziwienie rodzicow i dziewuch ;) Oczywiscie jezeli sie myle, to przepraszam. Chetnie zobacze wczesniejsze etapy pracy.
Napisano 30 Listopad 200816 l Zapowiada się całkiem dobrze. Tło namalowałbym odręcznie zamiast wrzucać fotografię chmur z filtrem. Mimo że chmury same z siebie ładnie wyglądają to nie wzbogacają pracy a wręcz psują jej efekt przez to że jedno gryzie się z drugim. Choćbyś tam wrzucił zapierający dech w piersiach widok na Himalaje w świetle zachodzącego słońca to niewiele da. I jeszcze drobny szczegół. Malowanie na podstawie jakiejkowliek fotografi nie zapewnia jeszcze sukcesu bo tak naprawdę nie wszystkie typy oświetlenia nadają się do pokazania formy. Na przykład w szary dzień gdy światło jest mało wyraziste to fotografie również wychodzą płaskie ale nikt nie kwestionuje ich realizmu bo po prostu tak wyszło. W przypadku rysowanej/malowanej pracy można jednak samemu wybrać okoliczności i tak wszystko rozplanować by był bardzo mocny efekt. Wybrałeś takie oświetlenie, które nie pokazuje zbytnio formy przez bardzo słaby kontrast i mało zdecydowany kierunek. To jest troche malowanie pod górkę. Edytowane 30 Listopad 200816 l przez Farvus
Napisano 30 Listopad 200816 l Autor No nazbierało się odpowiedzi podczas mojej nieobecności więc już Wam wszystko tłumaczę :P; noiprox - nad brodą się popracuje, rzeczywiście trochę nie gra :/ przy ustach tez jeszcze się pobawię suwakami skoro mówisz, że za szminkowate ;P tło nie wygląda jak zdjęcie potraktowane filtrem - ono nim jest xD pisałem wcześniej, że to próba z tłem więc póki co zarzuciłem coś podobnego kolorystycznie do tego co chcę zrobić potraktowane filtrem dry brush ;) Reanimator - a ja właśnie na weekend byłem w Warszawie xD a wracając do pracy ;P fote mam z boku w osobnym okienku i maluję na jej podstawie, ale nie mam mowy o malowaniu po focie, pobieraniu kolorów itd... proporcje i anatomia wyszły dobrze, tylko, że najpierw nad szkicem przesiedziałem cały wieczór żeby wszystko dobrze odwzorować, a i tak idealnie nie wyszło xD no i oświetlenie też z foty wzięte a najwcześniejszy etap jaki mam to ten z pierwszej strony wątku, ale jeśli są jakieś wątpliwości to przy następnych pracach mogę w razie potrzeby zarzucać kompletny step-by-step jeśli komuś się coś nie spodoba Farvus - o tle juz mówiłem odpowiadając noiprox'owi, a co do oświetlenia... no cóż nie sposób się nie zgodzić, ale tą prackę już dokończę z tym oświetleniem, a postaram się zrobić konkretne przy kolejnej (teraz ćwicze portrety więc będzie okazja xD) a co do foty, proszę bardzo:
Napisano 4 Grudzień 200816 l Autor Ciąg dalszy tej nierównej walki :D poprawione usta, owal twarzy, bo była za szeroka na dole, podciągnięte włosy i uszy i ogólnie pełno podmalowywania i poprawiania było czego pewnie i tak teraz nikt nie zobaczy xD Ogólnie to myślę czy nie poprawić jeszcze kilku szczegółów i nie zostawić tego tak jak jest, a zabrać się za kolejny projekt? A jak Wy myślicie, dużo tu jeszcze trzeba poprawiać? xD Edytowane 4 Grudzień 200816 l przez Paster03
Napisano 7 Grudzień 200816 l Pozwolilem sobie naszkicowac szybko moja wersje Otoz, wg mnie nie udalo Ci sie zachowac fajnego efektu tylnego swiatla. Mam na mysli duzy kontrast jasnosci tla i twarzy, ktory tak mocno rzuca sie w oczy na zdjeciu. U Ciebie wyglada to troche tak jakby ktos robiac zdjecie pod swiatlo doswietlil twarz flashem. Bo wyrownales walory tla i twarzy. Wg mnie warto bylo zachowac pierwotny wyglad sceny, inaczej idzie to w wymyslanie swiatla. Druga sprawa, ze nie zachowales charakteru prawie zadnej z czesci ciala. Oczy maja inny ksztalt, usta, nos (u Ciebie jest trapez, na zdjeciu trojkat), ksztalty wiekszosci swiatel i cieni sa inne. U mnie tez idealnie nie jest, ale troche uwazniej obserwowalem formy i negatywne przestrzenie miedzy nimi. U mnie na trzecim obrazku staralem sie zachowac ciemny walor drugiego obrazka, ale dodac troche definicji bryl. No ale wyszlo troche za jasno. W kazdym razie warto trzymac sie charakteru wstepnych szkicow, jesli w nich celnie zlapalismy idee.
Napisano 7 Grudzień 200816 l Autor No trudno się nie zgodzić z tym co napisałeś i naszkicowałeś ;) trzeba będzie to zapamiętać i wykorzystać w następnych pracach. Dzięki za rady ;)