Napisano 4 Grudzień 200816 l Witam wszystkich. Powoli staram sie udzielac na forum pokazujac co tam sobie dziabie. Praca zrobiona dla kumpla na imieniny - maniak PS3. ok. 16h. Mysle ze jeszcze przysiade do tego ale jak narazie jest skonczone. Z zalozenia miala to byc karykatura jednak taka delikatna. Czy sie udalo to juz wy oceńcie. Wszystkie sugestie i porady zajemilewidziane. Edytowane 5 Grudzień 200816 l przez hakky
Napisano 6 Grudzień 200816 l Ech... i nikt nic nie napisał... Szkoda tak trochę, pomyślałem że przynajmniej ja wstawię jakiś komentarz. Skoro to prezent, to powiem że wygląda dość fajnie i osoba która go dostała zapewne się szczerze ucieszyła. Tym bardziej trudno oceniać prezent, bo zapewne ma jakąś wartość emocjonalną, no ale skoro został wystawiony pod ocenę - postaram się napisać jak to widać okiem laika. Pierwsza sprawa to taka, że praca według mnie dzieli się na dwie części - pierwsza to głowa i klatka piersiowa, druga - pad do konsoli i ręce. Ułożenie rąk sprawia wrażenie dość karkołomne gdy patrzeć na to z punktu widzenia anatomii. Poniekąd można to tłumaczyć konwencją karykatury. Niestety takie zawieszenie rąk w przestrzeni nie łącząc ich w żaden sposób z tułowiem tylko potęguje to wrażenie. Mówiąc zupełnie otwarcie praca SPRAWIA WRAŻENIE matte-paintingu, złożonego z dwóch elementów wyciętych z różnych ujęć. Napisałem sprawia - bo nie mam zielonego pojęcia jak jest w rzeczywistości. Wrażenie to pogłębia fioletowa obwódka wokół palców tej dłoni, która jest dalej od widza. Tło wszak nie jest fioletowe, nie widać w pobliżu obiektów o tej barwie, więc skąd wziął się taki kolor atmosferyczny (dobrze to mówię ? :) )... Może napisz coś więcej o samej pracy - w jaki sposób była wykonana, bo pod względem oceny samego obrazka wygląda całkiem ok (poza wspomnianym wrażeniem podziału na dwie części). Pozdrawiam.
Napisano 6 Grudzień 200816 l SBT77 http://en.wikipedia.org/wiki/Matte_painting Ten kolor, to chyba od monitora miał być. Pad ma najwięcej detalu, a powinien mieć najmniej. Gdybyś jego lewą derę dał zgiętą mocno w nadgarstku, tak, żeby przegub szedł bardziej w dół, to całość wyglądałaby mniej karkołomnie, bo teraz, mimo karykaturalności, sprawia to wrażenie, jak gdyby ktoś zza jego pleców grał i to jego ręce widzimy. Btw fajne kolory.
Napisano 6 Grudzień 200816 l Autor Dzieki za tak wyczerpujaca ocene. Juz pisze jak to wygladalo od strony technicznej. Praca jest wykonana w calosci recznie podzial jak najbardziej celowy na dwie cześci gdyż playstation to jego pasja prawie jak religia - stad tytul. Dzieki temu chcialem obie te czesci wydobyc jao najwazniejsze. Racja ze z punktu widzenia anatomi jest to bledne i reka na pierwszym planie powinna schodzic w dol aby laczac sie z lokciem mogla dotrzec do ramienia. Jednak w takiej formie zachodzil by pewien balagan a tego chcialem uniknac. W calej pracy najwazniejsze bylo dla mnie podobienstwo do postaci i dosc dobre odwzorowanie pada mocno trzymanego w dloniach. ponizej szkic wstepny. Niestety nie mam krokow bo praca byla dosc szybka i nie myslalem o tym ze wogole to gdzies wrzuce.