Napisano 9 Grudzień 200816 l Wziąłem ostatnio pod lupę fryrendera ale jak to bywa na początku jakieś pierdoły wyskoczą co zniechęca do dalszej pracy. Mam wersję 1.9 64-bit do maxa 2008. Wszystko fajnie działa oprócz cieniowania. Nie wiem czym to jest spowodowane ale efekt tego jest katastroficzny. Nic nie dawało zagęszczenie siatki ani zmiana skali sceny. Jednostki w maxie mam wszędzie ustawione na cm. Nie wiem gdzie szukać odpowiedzi bo ogólnie mało jest informacji na temat tego silnika. Może ktoś pracował na tym i mi coś doradzi bo efekty jego pracy bardzo mi się podobają. Najśmieszniejsze jest to że maxwell ma te same problemy: Pół biedy by było gdyby chodziło o obłe kształty ale one pojawiają się także na płaskich powierzchniach: Zauważłem, że trzeba uważać bardzo na smooth grupy ale miałem już z siatką wszystko wporządku. Używałem FRY kamery, Fry Sun i Fry sky. Kaustyka na ostatnim była włączona. Będę wdzięczny za każdą pomoc
Napisano 24 Styczeń 200916 l Jest to tzw. terminator problem. pojawia się przeważnie jeżeli w materiale jest bump. skąd to się bierze ? http://www.blender.org/development/release-logs/blender-234/misc-improvements/ tu jest to sprytnie opisane fraj i maxwell to rendery unbiased - które silą się na ultra fotorealizm tak też nie wchodzi w grę lekkie przesuwanie cienia w samplowaniu, ciekawe jak sobie z tym poradzą. Na dzień dzisiejszy przy pojawieniu się tego problemu pomaga albo zmniejszenie rozdziałki bumpa (mniej) albo duże zagęszczenie siatki (podobno więcej)
Napisano 29 Styczeń 200916 l uchh ... wkleiłem link jak ostatnia lama . poprawka www.blender.org/development/release-logs/blender-234/misc-improvements/