Napisano 9 Grudzień 200816 l Witam mam taki oto problem. Otóż mam scenke, wnętrze, pare mebli z boxów, 2x vraylight, 1x vraysun. Włączam renderowanie i w sumie w jednym i tym samym momencie zawsze wyłącza mi się pc (aby wlaczyc musze odlaczyc listwe na kilkanascie sekund). soft to 3d max 2008 + vray config: athlon 2600xp+, gf7300gt, 1,5gb ddr1 Proszę o pilną pomoc, ponieważ stoje w miejscu :/
Napisano 9 Grudzień 200816 l Wygląda na to, że zasilacz szwankuje. Jakiej jest mocy/firmy/ile ma lat?
Napisano 9 Grudzień 200816 l Autor zasilacz Fortron, czyli nie żaden no-name, kupiłem go hmm... nie wiem z 1,5 roku temu. (350W) Dziwi mnie to, że zawsze w tym samym miejscu renderu, sie sypie.
Napisano 9 Grudzień 200816 l Podejrzewam, że w pewnym momencie komputer pobiera więcej mocy niż w innych przegrzewając procesor co powoduje wyłączenie, dlatego proponuje przedewszystkim sprawdzić temp. na procesorze (najlepiej termometrem) lub po prostu otworzyć obudowe i zobaczyć czy wtedy będzie ok. Pozdr.
Napisano 9 Grudzień 200816 l Autor obudowe to ja mam caly czas rozłożoną, przepastuje może procesor, choć wątpie, że to pomoże
Napisano 9 Grudzień 200816 l Zasilacz powinien być w takim razie wystarczający, chociaż fakt, że Athlony XP mocno się grzeją. Testowałeś może czy w innych scenach dzieje się coś podobnego? Jaki konkretnie jest to moment renderingu? Coś na początku czy w środku pracy?
Napisano 9 Grudzień 200816 l Autor hmm przeczyściłem z kurzu, wymieniłem paste i render przeszedł do końca przy temperaturze na finishu (według everesta) 61 stopni Celsjusza. Poprzekładałem także kości do innych slotów, ale coś wyskakiwały bluescreeny więc ułożyłem jeszcze inaczej i działa. W sumie nie wiem co było przyczyną ale mam nadzieje, że już się to nie powtórzy. Dzięki za pomoc
Napisano 10 Grudzień 200816 l przegrzewanie miałem to samo, paląc fajki przy kompie go nieco osmoliłem na radiatorach i się przegrzewał i wyłączał zawsze w pewnym miejscu renderu.
Napisano 10 Grudzień 200816 l To i tak masz szczescie. Ja w swoim starym Athlonie 1,6 nie moglem przekroczyc 50-51 stopni, po przejsciu tej temperatury lecialy bluescreeny. Sprawdz czy w biosie nie masz ustawionego automatycznego wylanczania np przy 70 stopniach.