wormer Napisano 15 Grudzień 2008 Napisano 15 Grudzień 2008 Przerabiam właśnie pewien wideotutorial, ale plik filmowy, który ściągnąłem jest w jakiś sposób uszkodzony i brakuje jednej minuty, w której autor ustawił wyświetlanie na powierzchni modelu czegoś co pomaga w ustawianiu textur - wygląda to jak zielono-biała szachownica z cyframi i liczbami na niektórych kwadratach. Gdyby ktoś wytłumaczyłby mi jak to włączyć to byłbym bardzo wdzięczny.
korasonek Napisano 16 Grudzień 2008 Napisano 16 Grudzień 2008 Witam Szachownicy z cyferkami nie ma musisz sobie sam zrobić. Ewentualnie użyć szachownicę bez cyferek:) Nakładasz materiał i do Color przypisujesz checker. A potem klawisz 6 aby wyświetlać tekstury w podglądzie:) Pozdrawiam
wormer Napisano 16 Grudzień 2008 Autor Napisano 16 Grudzień 2008 To pewne, że nie ma czegoś takiego? Bo kiedy przypisuje jakąś teksturę, to widać go UV texture editorze, a w projekcie na tutorialu nie jest widoczna. Znalazłem screena, na którym widać jak ta zielono-biała szachownica wygląda: Na pewno jest to tekstura, a nie jakaś wbudowana opcja mayi, która ułatwia układanie tekstur?
korasonek Napisano 16 Grudzień 2008 Napisano 16 Grudzień 2008 witam Czegoś takiego nie ma, Chyba że sobie sam zrobisz. Napisałem ci już w poprzednim poście jak to zrobić ale chyba go nie przeczytałeś dokładnie :/ TU masz jeszcze prostego tutoriala obrazowo pokazującego o czym pisałem wcześniej. Pozdrawiam
ca mel Napisano 16 Grudzień 2008 Napisano 16 Grudzień 2008 To pewne, że nie ma czegoś takiego? Bo kiedy przypisuje jakąś teksturę, to widać go UV texture editorze, a w projekcie na tutorialu nie jest widoczna. Mozliwe ze na tutorialu przypisane byly dwa materialy. A uv editor pokazuje teskture ostatnio zaznaczonej scianki. Mozliwe ze ktos zaznaczyl sobie opcje polygons/createuv/assigna shader for each projection ktora sprawia ze kazdemu nowemu mapowaniu automatycznie przypisywany jest prosty shader z majową kratką (nie wiem czemu ale w 2009 dziala tylko z automatic mapping). Tak czy inaczej ta majowa kratka jest troche niewygodna bo ciezko zauwazyc pod jakim katem rozlozylo sie mapowanie. W zalacznikach przesylam fajniejsze, ponumerowane kolorowe kratki. Pozdrawiam!
wormer Napisano 16 Grudzień 2008 Autor Napisano 16 Grudzień 2008 Wielkie dzięki za pomoc, włąśnie się biorę za oglądanie tutka i popróbuję ukończyć prackę. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi