Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Przerabiam właśnie pewien wideotutorial, ale plik filmowy, który ściągnąłem jest w jakiś sposób uszkodzony i brakuje jednej minuty, w której autor ustawił wyświetlanie na powierzchni modelu czegoś co pomaga w ustawianiu textur - wygląda to jak zielono-biała szachownica z cyframi i liczbami na niektórych kwadratach. Gdyby ktoś wytłumaczyłby mi jak to włączyć to byłbym bardzo wdzięczny.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 876
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam

Szachownicy z cyferkami nie ma musisz sobie sam zrobić. Ewentualnie użyć szachownicę bez cyferek:)

Nakładasz materiał i do Color przypisujesz checker.

A potem klawisz 6 aby wyświetlać tekstury w podglądzie:)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

To pewne, że nie ma czegoś takiego? Bo kiedy przypisuje jakąś teksturę, to widać go UV texture editorze, a w projekcie na tutorialu nie jest widoczna.

Znalazłem screena, na którym widać jak ta zielono-biała szachownica wygląda:5.jpg

Na pewno jest to tekstura, a nie jakaś wbudowana opcja mayi, która ułatwia układanie tekstur?

Napisano

witam

Czegoś takiego nie ma, Chyba że sobie sam zrobisz.

Napisałem ci już w poprzednim poście jak to zrobić ale chyba go nie przeczytałeś dokładnie :/

TU masz jeszcze prostego tutoriala obrazowo pokazującego o czym pisałem wcześniej.

Pozdrawiam

Napisano
To pewne, że nie ma czegoś takiego? Bo kiedy przypisuje jakąś teksturę, to widać go UV texture editorze, a w projekcie na tutorialu nie jest widoczna.

Mozliwe ze na tutorialu przypisane byly dwa materialy.

A uv editor pokazuje teskture ostatnio zaznaczonej scianki.

Mozliwe ze ktos zaznaczyl sobie opcje polygons/createuv/assigna shader for each projection ktora sprawia ze kazdemu nowemu mapowaniu automatycznie przypisywany jest prosty shader z majową kratką (nie wiem czemu ale w 2009 dziala tylko z automatic mapping).

Tak czy inaczej ta majowa kratka jest troche niewygodna bo ciezko zauwazyc

pod jakim katem rozlozylo sie mapowanie.

W zalacznikach przesylam fajniejsze, ponumerowane kolorowe kratki.

Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za pomoc, włąśnie się biorę za oglądanie tutka i popróbuję ukończyć prackę.

Pozdrawiam.