Napisano 15 Grudzień 200816 l Przerabiam właśnie pewien wideotutorial, ale plik filmowy, który ściągnąłem jest w jakiś sposób uszkodzony i brakuje jednej minuty, w której autor ustawił wyświetlanie na powierzchni modelu czegoś co pomaga w ustawianiu textur - wygląda to jak zielono-biała szachownica z cyframi i liczbami na niektórych kwadratach. Gdyby ktoś wytłumaczyłby mi jak to włączyć to byłbym bardzo wdzięczny.
Napisano 16 Grudzień 200816 l Witam Szachownicy z cyferkami nie ma musisz sobie sam zrobić. Ewentualnie użyć szachownicę bez cyferek:) Nakładasz materiał i do Color przypisujesz checker. A potem klawisz 6 aby wyświetlać tekstury w podglądzie:) Pozdrawiam
Napisano 16 Grudzień 200816 l Autor To pewne, że nie ma czegoś takiego? Bo kiedy przypisuje jakąś teksturę, to widać go UV texture editorze, a w projekcie na tutorialu nie jest widoczna. Znalazłem screena, na którym widać jak ta zielono-biała szachownica wygląda: Na pewno jest to tekstura, a nie jakaś wbudowana opcja mayi, która ułatwia układanie tekstur?
Napisano 16 Grudzień 200816 l witam Czegoś takiego nie ma, Chyba że sobie sam zrobisz. Napisałem ci już w poprzednim poście jak to zrobić ale chyba go nie przeczytałeś dokładnie :/ TU masz jeszcze prostego tutoriala obrazowo pokazującego o czym pisałem wcześniej. Pozdrawiam
Napisano 16 Grudzień 200816 l To pewne, że nie ma czegoś takiego? Bo kiedy przypisuje jakąś teksturę, to widać go UV texture editorze, a w projekcie na tutorialu nie jest widoczna. Mozliwe ze na tutorialu przypisane byly dwa materialy. A uv editor pokazuje teskture ostatnio zaznaczonej scianki. Mozliwe ze ktos zaznaczyl sobie opcje polygons/createuv/assigna shader for each projection ktora sprawia ze kazdemu nowemu mapowaniu automatycznie przypisywany jest prosty shader z majową kratką (nie wiem czemu ale w 2009 dziala tylko z automatic mapping). Tak czy inaczej ta majowa kratka jest troche niewygodna bo ciezko zauwazyc pod jakim katem rozlozylo sie mapowanie. W zalacznikach przesylam fajniejsze, ponumerowane kolorowe kratki. Pozdrawiam!
Napisano 16 Grudzień 200816 l Autor Wielkie dzięki za pomoc, włąśnie się biorę za oglądanie tutka i popróbuję ukończyć prackę. Pozdrawiam.