lukasz1330 Napisano 23 Grudzień 2008 Napisano 23 Grudzień 2008 (edytowane) Witam, Jako że właśnie bawię się mudboxem, nasuwa mi się pytanie, a mianowicie, czemu większość używa Zbrusha, w czym on jest lepszy od mudboxa? Prosiłbym o przeniesienie do dzialu zbrush, ew Inne. Z góry dziękuję. Edytowane 23 Grudzień 2008 przez lukasz1330
Temporal Napisano 23 Grudzień 2008 Napisano 23 Grudzień 2008 Hmmm z tego co wiem to zbrush jest chyba tanszy. Niektorzy pewnie takze z przyzwyczajenia, inni bo osobiscie uwazaja ze jest lepszy a pewnie jeszcze innna grupka ludzi dlatego bo jest taka moda. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to. Sa rozni ludzie wiec i rozne decyzje odnosnie co jest lepsze i kto co potrzebuje. Np wedlug mnie mudbox jest wygodniejszy i bardziej intyuicyjny, nie ma wszystkiego co ma zbrush ale ja i tak z tych rzeczy nie korzystam wiec dla mnie nie liczy sie ilosc gadzetow a jakosc. Oczywiscie zaraz wpadnie jakis fun zbrush'a i sytuacje przedstawi inaczej. Wiec wniosek jest taki ze nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie. Wsumie to chyba dobrze ze tak jest.
Tayos Napisano 23 Grudzień 2008 Napisano 23 Grudzień 2008 Z tego co sie orientuje to Zbrush ma lepsza wydajnosc, dlatego wiekszosc osob go uzywa.
JmTm00 Napisano 23 Grudzień 2008 Napisano 23 Grudzień 2008 hm, ostatnio mialem okazje pracowac w mudboxie, na moje oko Zbrush wydaje sie byc znacznie "lzejszy" i szybszy, potem dostałem upgrade mudboxa do wersji 2009 i powiem ze dopiero od teraz dlubie narazie w nim zapomniawszy o Zbrushu. Najbardziej uzeklo mnie malowanie rgb w mudboxie (Zbrushek tez to ma ale nie wiem czy mozna rozdzielać na warstwy, i kanały "spec, bump itp") No ale w mud nie uraczysz zadnych "zsferek" przynajmniej nic mi o nich nie wiadomo:] Wydaje mi sie ze Zbrush lepiej radzi sobie z wypalaniem normalek...do interfejsu zawsze mozna przywyknąć wiec nie w nim problem.
Luki Luki Napisano 23 Grudzień 2008 Napisano 23 Grudzień 2008 No tak, z rozpedu i przyzwyczajenia chyba glownie. Bo jesli model jest dobry to i bez bajeranckich shaderow z zbrusha wyglada dobrze. Ja uzywam zbrusha, bo chociaz mudbox jest genialny w prostocie i w normalnosci interfejsu, to wyczucie pedzli jest troche inne, przyzwyczailem sie do ZB. To tak jakbys rysowal caly czas olowkiem HB i ktos Ci dal nagle 2B, niby oba to olowki ale przez rozna ich miekkosc inaczej musisz nimi sie poslugiwac, zeby osiagnac ten sam efekt. Mudbox jeszcze bywa (ale to nie regula) mniej wydajny i wypalanie normalek i displace'ow nie jest takie latwe, w zbrushu to kilka klikow. Uzywam tez ZB bo mam wybor, ale gdybym go nie mial to uzywalbym MBX i nie plakal zbytnio. Na temat roznic, bo bylo chyba sporo watkow. Jak Ci mudbox pasuje to go nie zmieniaj;).
Rekomendowane odpowiedzi