Beatou Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 kilka godzinek na tableciku. Dalej uparcie ćwiczę. Proszę o nie bicie i konstruktywną krytykę :)
SBT77 Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 Czołem :) Jeśli kombinujesz pod takie komercyjne ilustracje, to myślę że idziesz w dobrym kierunku. Generalnie mattepainting, podmalówki, różne miksy 3d, zdjęć i DP mają to do siebie, że dość szybko można wyciągnąć fajny efekt. Nie będę chciał materiałów żeby oceniać, bo tym razem sam widzę co i jak :D Primo - tutaj skintone na focie i twarzy jest trochę inny, to jednak widać, ale wg mnie nawet nie trzeba się wysilać na wielkie zmiany, bo postprocessing powinien to zlikwidować. Ok - jedziem z tym koksem: Najsłabszy moment to miejsce gdzie broda łączy się z barkiem oraz górna linia włosów - tu chyba ciężko będzie coś namieszać bez interwencji tabletu. Jak dla mnie trochę brak syntezy póki co - bo w tle jest noc, babka na ciele ma światło coś jak z pomieszczenia, a na twarzy flesza. Mam pytanko - czy mogę pokusić się o drobną interwencję w twoją pracę żeby pokazać o co mi chodzi ? Pozdrawiam.
Beatou Posted December 26, 2008 Author Posted December 26, 2008 Oczywiście :) będę zaszczycony :D oświetlenie jest z pomieszczenia bo chodziło mi własnie o coś takiego ;) że ona stoi w jakimś pomieszczeniu i ma widok na miasto. Cieżko żeby z takimi kablami biegała po mieście ;] Praca poza tłem jest cała robiona na tablecie, miałem fote referencyjna więc było łatwiej ze światłem tym razem. Twarz i tą linię włosów chyba jednak bedę musiał poprawić bo teraz otworzyłeś mi oczy :D dzięki ;]
SBT77 Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 Oczywiście :) będę zaszczycony :D oświetlenie jest z pomieszczenia bo chodziło mi własnie o coś takiego ;) że ona stoi w jakimś pomieszczeniu i ma widok na miasto. Cieżko żeby z takimi kablami biegała po mieście ;] Praca poza tłem jest cała robiona na tablecie, miałem fote referencyjna więc było łatwiej ze światłem tym razem. Twarz i tą linię włosów chyba jednak bedę musiał poprawić bo teraz otworzyłeś mi oczy :D dzięki ;] Jaki tam zaszczyt, ja jestem początkujący :D Jasna sprawa że nie biega po mieście bo perspektywa jest z lotu ptaka, więc jeśli się porusza to raczej fruwa niż biega XD Co do materiałów - wiesz, to w sumie bez znaczenia czy coś wygląda jak fota czy nią jest... W tym konkretnie wypadku zaoszczędziłbyś sobie czasu podkładając fotę, zamiast kopiować... Takie moje zdanie - jak komercha to komercha. W każdym razie następnym razem imho nie kopiuj pieprzyków, superherosi ich nie mają. Oni mają co najwyżej szramy po bojach - zwycięskich oczywiście :D W każdym razie ja bym to widział jakoś bardziej w tym kierunku: http://i39.tinypic.com/15ea1ll.jpg robiłem to bardzo szybko, więc wybacz niedociągnięcia. W każdym razie dołożenie lekko zabarwionego światła według mnie trochę poprawia syntezę, czy jak to tam zwą. Poza tym cyberpunk kojarzy mi się raczej z ciemnymi barwami... Wybacz ten blur na włosach i barku - tak jak powiedziałem - to bym poprawił na twoim miejscu. A najlepiej nie męcz się tylko zassaj skądś refki na włosy i podłóż :P W końcu to żaden artyzm tylko taka ilustracja... Przedstawiłem "swoją wizję", ty zrobisz i tak jak uważasz :D Pozdrawiam. Edit - jeszcze jest taka kwestia że pod jej piersią jest coś świecącego - ja bym to wywalił chyba, odwraca uwagę...
Beatou Posted December 26, 2008 Author Posted December 26, 2008 ja tez poczatkujacy :P wiec wiesz heh No własnie nie chciałem oszczedzać czasu bo dzięki temu się uczę :) wiem że domalowanie zajęłoby mniej czasu ;] Hah ona nie jest superherosem :D:D:D a pieprzyki moim zdaniem dodają trochęrealizmu. Poza tym lubię je :D Też myślałem o tym efekcie.. mam fajny filtr glow.. ale jednak zostawiłem tak ;] i bedę się męczył bo chcę się nauczyć :D nie robiłem tego za kase i na czas :D to pod jej piersią ma kluczowe znaczenie ;] nie bedę zdradzał co to jesli mogę ;]
SBT77 Posted December 26, 2008 Posted December 26, 2008 Też myślałem o tym efekcie.. mam fajny filtr glow.. ale jednak zostawiłem tak ;] i bedę się męczył bo chcę się nauczyć :D nie robiłem tego za kase i na czas :D Brawa za podejście w takim razie. A mówiąc komercha miałem na myśli raczej styl i sposób wykonania - w sensie rzemiosła a nie sztuki - nie ma w tym nic obraźliwego. Przy czym na komputerze trochę ciężko o artystyczny efekt, ze względu na medium. Nie mówię że to niemożliwe, ale chyba dość trudne. Na tym forum chyba tylko u Thx widziałem coś pod tą modłę.
Recommended Posts