Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Jestem nowym użytkownikiem Maxa, zarówno jak i tego forum. Na wstępie chciałbym się przywitać.

Otóż mam problem takowej maści. Chciałbym zrobić okrągłe wycięcie w modelu płytki CD, lecz nie wiem jak. Znam troszku funkcji Maxa, ale jestem jeszcze zielonkawy, tak więc prosiłbym o pomoc.

Wytoczył mi się jeszcze jeden problem... Wiem, że tekstury tła na stronach WWW to sąsiadujące ze sobą obrazki (zazwyczaj do siebie pasują, tak że nie widać granic). Ale skąd wy bierzecie te dokładnie odwzorowane kształty? Wy je jakoś zrzucacie z modelu? Osobiście nie miałbym problemu z tworzeniem tekstur, gdyż jestem userem Photoshopa przez ok. 1,5 roku. Jedynie nie wiem skąd wy bierzecie te rzuty z modeli (To chyba coś jak sześcian z papieru... Najpierw rysujemy siatkę, potem wycinamy.)

Chodzi mi np. o takową mapę - http://www.overneathproductions.com/Pictures/dreadnought_torso01.jpg (to jest mapa do tego modelu - http://www.overneathproductions.com/Pictures/Dread01_0100.jpg).

Dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Pozdro!

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Co do tych rzutow to sa kordynaty mapowania uvw. Czyli tak prosciej model trzeba wpierw zmapowac np w maxie to modyfikator uvw map badz unwrap uvw (to drugie bardziej zaawansowane) wyrenderowac sobie taka uvalke do jakiegos formatu 2d jak psd czy jpg odpalic np w photoshopie i na podstawie tej uwalki namalowac/poskladac teksture.

To wszystko takie ogolnikowo bo niestety na pare zdan tego wytlumaczyc sie nie da. Polecam poczytac informacje na temat mapowania. W helpie maxa, w siecie a takze na tym forum sporo materialow jest na ten temat.

Napisano
  • Autor

Dzięki!

Sorka za moją zielonkowatość, ale każdy w końcu zaczynał.

[EDIT]

Co do problemu z dziurą w modelu CD to rozwiązałem booleanem.

Do modów: Temat do zamknięcia

Edytowane przez Masło

Napisano

Ja tylko podpowiem ze boolean w wiekszosci przypadkow sie nie sprawdza i lepiej modelowac recznie rozne otwory. A ze zaczynasz to normalne dlatego nakierowuje tylko na wazniejsze pojecie bys pozniej sam znalazl na nie odpowiedz. Bo walkowanie w kolko tego samego nie ma sensu wiec latwiej sie pomaga zarzucajac tylko haslami. Jak dobrze poszukasz to na tym forum tez byl jakis watek o wycinaniu otworow i bylo kilka fajnych przepisow bez booleana a bardziej z zastosowaniem funkcji bridge.

Napisano

a nie lepiej zrobić tą twoja płytę przy pomocy TUBE i już masz w środku otwór :) chyba że ten otwór ma być w innym miejscu ale takich płyt nie widziałem ;)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności