Gość polo Napisano 28 Grudzień 2008 Napisano 28 Grudzień 2008 (edytowane) Zamieszczam swojego reela do oceny : Link: Showreel 2009 Real powstał generalnie celem "pomocy mi" w znalezeniu pracy jako grafik/composing editor.Chce swoją przyszłość rozwijać w tym kierunku. Jeśli chodzi o sam reel to chciałem aby nie był czystym zlepkiem różnych projektów tylko miał jakąś "minimalną" całkowitą treść. Reel powstawał na Athlonie XP2500 z 1GB ram co doprowadzało mnie czasami .... :( Jeśli chodzi o podkład dzwiękowy zrobiłem żeby wogóle był ;) Czekam na konstruktywną krytyke :-) PS. Czy w edycji wątki nie można już dodać miniaturki ? Edytowane 31 Grudzień 2008 przez polo
streaker Napisano 28 Grudzień 2008 Napisano 28 Grudzień 2008 Chcesz krytyki ? Proszę bardzo Pierwszy grzech - muzyka sobie, a obraz sobie. Ja rozumie, że udźwiękowieniem się nie zajmujesz, ale można było to chociaż jakoś zmontować pod wybrany kawałek (żeby trzymało tempo). Dalej piszesz, że nie chciałeś, żeby był to tylko zlepek różnych projektów - cóż, właśnie tak wygląda... i jeśli co 15 sek dodasz w rogu malutki napis i na koniec dołożysz jakieś sztampowe hasło - nie czyni to z klipu całości... Same użyte ujęcia - jest tam mnóstwo koloru, mnóstwo drobnych elementów z tekstur - ale w żaden sposób nie 'grają' one z sobą - daje to wrażenie chaosu i szumu (z obrazka który dałeś numerując po kolei - 1,2,4,5,12 są najgorsze pod tym względem), a animacja całości do bólu prosta i powolna (czyt. zero dynamiki, a oglądając się po prostu nudziłem). I teraz popatrz na różne ujęcia i odpowiedz sobie szczerze: czy - wizualnie i estetycznie rzecz biorąc - podobają ci się one ? I jeżeli chce freelancować - zainwestuj w serwer i domene, to naprawdę nie jest duży koszt (domene weźmiesz gdzieś na promocji pierwzszy rok za 1zł, serwer na takie potrzeby to około 50 zł), a wygląda (i działa) zdecydowanie lepiej od republiki. pozdro :)
Lis Napisano 28 Grudzień 2008 Napisano 28 Grudzień 2008 ehem. Tak więc. Przy pomocy tego reela trudno będzie ci znaleźc dobrą pracę. Uważam tak z kilku powodów: 1- Poziom prac jest wybitnie słaby w stosunku do tego co obecnie dzieje się na rynku. Taka jakość była w użyciu jakies 10 lat wstecz 2- W Reelu brakuje konkretów, Nie pokazujesz nic co można by jakoś wykożystac czy to w reklamie czy obecnie pojętym composungu. 3- Reel znajduje się na darmowym serwerze. w skrócie znaczy to tyle że za chwilę nie będzie go można zobaczyć z powodu przekroczonego limitu. 4- Reel bardziej przypomina Demoscenę, ale to też taką sprzed 10 lat. Z całego reela najlepsza jest jeszcze muzyka. którą jak piszesz sam zrobiłeś. Radziłbym zrobić ze 2-3 bardzo dobre projekty niż 50 małych bezwartościowych. Pracodawcy muszą widzieć maximum twoich zdolności a nie 2 minuty bezwartościowych obrazków. Pozdrawiam.
Gość polo Napisano 28 Grudzień 2008 Napisano 28 Grudzień 2008 Dziękuje za krytyke, no cóż wezme ją sobie pewnie do serca, Nie wiedziałem że mój poziom jest aż tak niski patrzać ogólnie na prace... szkoda bo dobrze mi się pracuje m.in. w AE. Pozostaje pytanie czy jest sens wogóle rozwijać się dalej w tym kierunku, jeśli chodzi o prace bardziej chciałem pracować w jakimś studio niż freelancować ... jeszcze raz dziękuje za krytyke...
Lis Napisano 28 Grudzień 2008 Napisano 28 Grudzień 2008 Pozostaje pytanie czy jest sens wogóle rozwijać się dalej w tym kierunku, jeśli chodzi o prace bardziej chciałem pracować w jakimś studio niż freelancować ... Zawsze jest sens. Jak się będziesz poddawał po pierwszych słowach krytyki to nigdy nic nie osiągniesz. Jak czegoś bardzo chcesz to trzeba do tego dążyć i tyle. Krótko, Bierz się do roboty.
Santi_Animator Napisano 28 Grudzień 2008 Napisano 28 Grudzień 2008 W sumie to kolorystyka jest jedynie ciekawa, ale grafiką to nie poszalałeś. Spróbuj przysiąść i zrobić coś skomplikowanego z ładnym detalem. I tak jak pisali poprzednicy: brak dynamiki w reelu
mirach Napisano 28 Grudzień 2008 Napisano 28 Grudzień 2008 Jeśli chodzi o podkład dzwiękowy zrobiłem żeby wogóle był ;) warto by bylo napisac ze nie jest twoj utwor tylko Underworld - "Cowgirl". A co do samego reela. To co poprzednicy pisali, troche sie powtorze ale: - zastanow sie co chcesz pokazac. Jak narazie pokazales ze umiesz korzystac z filtrow i robic malo dynamiczne przejscia i ruchy przedmiotow. - poziom graficzny lezy w wiekszosci straaasznie, tak jak pisali, to przypomina pierwsze grafiki 3d z przed lat. - postaw sie na pozycji klienta ktory to widzi. Gosc widzi mase ruszajacych sie obrazkow ktore... no wlasnie ktore co? Sprzedadza jego produkt? Zareklamuja nowy program telewizyjny? Beda swietnym video do jego nowej piosenki? Showreel freelancera musi pokazywac wiecej niz skille. - nie rob bledow w pisowni. "Develop yourself" nie "Develope yourself" No, ale tak czy siak, witam na forum. Nie dziw sie krytyka, od tego tu jestesmy :) Jesli nie zapoznales sie jeszcze to polecam: http://www.creativecow.net - chyba najwieksze comunity AE na sieci http://www.videocopilot.net masa darmowego i nie tylko stuffa do AE http://www.motionworks.com.au/ - jak masz kase to polecam, ostatnio wyszla 5 czesc z serii platnych tutkow do AE
Gość polo Napisano 28 Grudzień 2008 Napisano 28 Grudzień 2008 Jesli chodzi o podkład muzyczny to przyznaje że użyłem złego słowa i nie miałem na celu przypisywać sobie czyjejś pracy - tak oczywiscie podkład to "cowgirl". Powtórzę dzwięk podłożyłem bo bez dzwięku byłoby pewnie całkiem źle. Myśle, że nie ma co drążyć tematu, nie jestem upierdliwym człowiekiem i nie przystaje na swoim za wszelką cenę. Wystawiając się na krytykę absolutnie spodziewałem się wytknięcia błędów ale niesądziłem że pracka jest tak zła bo praktycznie nie zostały wskazane jakiekolwiek dobre strony animacji. Myśle,że wszystko zostało napisane... daje se siana "z tematem" Jak to mówią lepsza najgorsza prawda niż najlepsze kłamstwo.
Gość Mike Napisano 28 Grudzień 2008 Napisano 28 Grudzień 2008 Wystawiając się na krytykę absolutnie spodziewałem się wytknięcia błędów ale niesądziłem że pracka jest tak zła bo praktycznie nie zostały wskazane jakiekolwiek dobre strony animacji. Co innego wystawić pracę np. na krytykę kolegów z klasy (którzy nie umieją nawet tak) a co innego przedstawić ją tutaj. Póki nie wychodzi się poza swój dysk twardy z pracami to można wyrobić sobie przekonanie że jest się mistrzem. A jak już wyjrzysz to wiesz, że daleko Ci do czołówki, a wtedy ciśniesz facet aby tę czołówkę gonić. Animacja musi być dynamiczna, obecna kojarzy mi się z Power Pointem. Nie zrażaj się krytyką, ale czuj się nią zmotywowany, i działaj jakieś cudo na 5 gwiazdek ;)
Rekomendowane odpowiedzi