Napisano 8 Marzec 200421 l Wiesz patrzac pod katem estetyki - ten marmur strasznie tandetnie wyglada - od razu widac ze to \"fraktalkowa\" procedurka - do poprawy bym prosil! W sumie drewno kolumn tez takie \"komputerowe\" ale ostatecznie moznaby je zaakceptowac - w przeciwienstwie do marmuru:) Brawo za zmiane tematu - naprawde malo kto tutaj w tak banalny sposob zacheca do odwiedzania jego wątku... pozdrawiam Marek
Napisano 8 Marzec 200421 l Autor >Wiesz patrzac pod katem estetyki - ten marmur strasznie tandetnie wyglada - od razu widac ze to \"fraktalkowa\" procedurka - do poprawy bym prosil! W sumie drewno kolumn tez takie \"komputerowe\" ale ostatecznie moznaby je zaakceptowac - w przeciwienstwie do marmuru Zo do marmuru: poeksperymentuje troche z parametrami marmuru - a jak nie osiągnę zadawalających efektów - to zmienie stendy na niemarmurowe.... lub poszukam jakiejś darmowej tekstury w sieci.... jeśli chodzi o drewno: dokładnmie to samo zamierzam uczynić >Brawo za zmiane tematu - naprawde malo kto tutaj w tak banalny sposob zacheca do odwiedzania jego wątku... dokładnie takie były moje intencje
Napisano 9 Marzec 200421 l Blender poprostu on :). Widze ze przebudowales calkowicie wzmacniacz ciekawy pomysl z toroidami. Ale podziwiam ciebie za to ze to w blenderze robione jest wszystko.
Napisano 9 Marzec 200421 l Autor BRAWO!!!! jak jeszcze znajdziesz okno na renderze to jesteś zwycięzcą konkursu!!!! otrzymasz w nagrodę meshe tego wszystkiego... Jak ktoś pyta czemu blender: a) jest darmowy... wiadomo - nie stać mnie na drogie programy - wole lepszego kompa... a b) szanuję prawa autorskie, więc z pirackich programów nie korzystam :) (w ogóle to która próbka marmuru wam sie najbardzie podoba??) tymczasem poprawki w VK 51... i już renderuje sie VK 75 z poprawionymi teksturkami (i drobne zmiany w budowie niektórych lamp) i mam nadzieję, że będzie już super, i będę mógł do tego dodać Linn CD Twelve....
Napisano 9 Marzec 200421 l Autor aha... tyle że teraz błędna odpowiedź oznacza dyskwalifikacje z konkursu jest też poprawiony VK 75 SE z czterema wypaśnymi triodami 6C33CB
Napisano 9 Marzec 200421 l Autor Nikt nie udzielił dwóch prawidłowych odpowiedzi w quizie... brzmiały by one: 1. 5-3-2004 / 23:02 (pierwsza strona) 2. Blender tymczasem Lynn SONDEK CD 12 wart 83 000 już sie pojawia na scenie
Napisano 9 Marzec 200421 l Autor i gotowy render całości (tym razem mniejsza rozdzielczość - niektórzy nieszczęśnicy mają mniejszą rozdzielczość... lub wręcz przeciwnie: niektórzy są takimi szczęściasrzami, że mogą sobie pozwolić na LCD, który z natury nie osiąga tak kosmicznych parametró jak CRT :) zresztą co ja tu o monitorach sie rozpisuję.... nie ten rozdział - zapraszam do oglądania i komentowania... obecnie ceny komponentów widocznych B.A.T. 51SE 67 000 B.A.T. 75 SE mniej więcej podobnie ESA Furioso skromnniutko, bo 8 900 Linn CD 12 koło 80 000 stolikoszafka Ostoja T4 (wersja z hartowanymi szybami): 750 zł Elementy mojego projektu wyceniam \"na oko\": kamienna płyta pod BAT 75SE: 1500 zł Standy 1800 za komplet wiele już nie dojdzie - mniej niż 20 tysięcy (już tylko kabelki, ustroje akustyczne, fotel, stolik na pilota, wykładzina, sztuczne oświetlenie i to chyba wszystko... no może jeszcze z prawej strony będzie okkno z żaluzjami, za sceną do okna też żaluzje dodam, a z lewej może drzwi... i mamy \"pokoik odsłuchowy\")
Napisano 9 Marzec 200421 l Moze ja nie jestem audiofilem ale ale dac za uklady scalone 83 tys to trzeba byc powaznie zboczonym :D. a to nadole to co to jest jakis preamp. tylko jak juz robisz sprzet wart hym no troszke to zrob jakies lepsze znaczy wieksze kolumny. najlepiej jakies stojace na ziemi z rozsadnym subem :D
Napisano 9 Marzec 200421 l Autor Furiozy są rewelacyjne... ewentualnie dam Furioso^2... one są już podłogowe (więc zniknie problem podstawek) i mają więcej głośników, więc wyciągnięte w dół pasmo przenoszenia.... inna sprawa, że wielkość kolumny / ilość głośników nie koniecznie musi sie przekłądać na jakość brzmienia.. więc głośniki przypuszczalnie są ostatnoią rzeczą, którą będę zmieniał >Moze ja nie jestem audiofilem ale ale dac za uklady scalone 83 tys to trzeba byc powaznie zboczonym . zgadzam sie... można wymienić 100 lepszych sposobów wydawania takiej ogromnej kasy niż sprzęt audio (tu przedewszystkim zapewne myślimy o domach, samochodach i graficznych stacjach roboczych)... tyle że tam jest troche więcej niż kilka scalaków... jak zapoznałem sie z liczbą elementów... to sie z nią nie zapoznałem, bo nie mogłem sie doliczyć zer na końcu tej liczby
Napisano 9 Marzec 200421 l Autor Oto kolejny render - poprawiłem sciany (już 3 okna....) i podłogę... // nie komentujcie wykładziny
Napisano 9 Marzec 200421 l Pozwol ze ocenie to z strony audiofilskiej - nigdy w zyciu nie kupil bym tych glosnikow, jesli sie bierzesz za cos to choc postaraj sie miec wzgledne pojecie o temacie, a o zasadach akustyki nie masz zielonego pojecia... Pozdrawiam P.S. Tyczy sie to oczywiscie pierwotnej wersji co zapomnialem dodac...
Napisano 9 Marzec 200421 l Autor ustawienie urządzeń jest na razie tymczasowe.... z co do furiosów - sam ich nie słuchałem - ale z recenzji prazowych, oraz ocen zasłydzanych od innych ludzi - są rewelacyjne zresztą jestem otwarty na wszelkią konstruktywną krytykę - każdą uwagę / sugestię postaram sie rozpatrzeć z osobna
Napisano 9 Marzec 200421 l Autor czemu edytując post nie można załączyć grafiki??? no dobra: plan pomieszczenia // wireframe
Napisano 9 Marzec 200421 l fajny sprzecik :D chcialbym miec taki w domu [piwo] ale na pewno ja bym nie wydal tyle kasy zeby to kupic :D Moze mi ktos taki sprzet podaraowc :D heheh oczywiscie zartuje ale pracka calkiem niezle wykonana :D Tylko ten dywan troche do dupy jest :D
Napisano 9 Marzec 200421 l Autor kolejny render - tym razem w małej rozdzielczości... w ogóle to widze, że właściwie to ostatnio tylko 3 osoby
Napisano 9 Marzec 200421 l No sprzet cudny :) W ostatnim renderku troche za duzy fov (okno jest nienaturalnie przegiete). hm. jakies cienie by sie przydaly... skoro jest swiatlo, musi byc i cien :) W tym wypadku to GI by sie przydalo :].
Napisano 10 Marzec 200421 l Autor nom.. niestety masz rację.. jak pomieszczenie będzie gotowe - to mam nadzieję że więcej ludzi na to zwróci uwagę.... jeżeli chodzi o oświetlenie to jeszcze trochę popracuję.... ale nie będzie takich cieni jak na pierwszych renderach, bo tu już światło wpada przez okno i rozprasza sie po całym pokoju - a wtedy wyrażnych cieni nie widać ( chociaż może będzie za to nieco jaśniej jak dam mocniejsze światło... tym czasem okablowanie zaczynam od zasilającego. - będzie to Fadel art Coherence (ten za 5200zl za metr) (głównie dlatego, że jest kosmicznie drogi) tymczasem, aby było gdzie to podłączyć - powstaje dziura w scianie
Napisano 10 Marzec 200421 l Autor poprawka... zaraz będzie tam widniał kabel btw... wiem, że kabel elektryczny za 50 złotych może być lepiej ekranowany od takiego zwyczajnego za 5, ale w jaki sposób kabel za kilka tysięcy może być lepszy od takiego za 50??... ktoś, kto kupuje tak drogi kabel musi być CHORY... ale wykonać w 3D zawsze można :)
Napisano 10 Marzec 200421 l Autor Zamurowana świnka z kabelkiem w ogóle to dokonano już wyboru kabli: interkonekt: Fadel Art reference one głośnikowe: fadel goldline Mateusz, dzięki
Napisano 10 Marzec 200421 l Autor a oto kabel ciągnący się do jeszcze niewykonanej listwy zasilającej Hotline Plus gdy kamera jest tak nisko to w całej okazałości widać moją autorską bump-mapę
Napisano 10 Marzec 200421 l Autor nooo prosze państwa - kolejny render - ten sie chyba robił najdłużej od początku mojego zainteresowania grafiką - aż 57 minut... oto kabelki i bump mapa parkietu w (prawie) całej okazałości.... wiem że część z tych kabli jest jeszcze nie wystarczająco wygładzona... blenderowe splajnynie są proste w obsłudze.... jak sie domuyślacie: kamera ustawiona na najniższej półce stolikoszafki....
Napisano 10 Marzec 200421 l Jak dla mnie to kabel zasilajacy wyglada strasznie nie naturalnie, wypij setke to Ci sie troche reka potrzesie i wyjdzie lepszy :D
Napisano 10 Marzec 200421 l Autor zatem dokonam zmian. - istotnie kable nie ukłądają się naturalnie... tymczasem kolejny render ( ten wykonał się dzisiaj w okolicach godziny dziesiątej, kiedy byłem w szkole - stąd ta spora rozdzielczość
Napisano 10 Marzec 200421 l Co do modelów i tekstur sprzętu: bez zarzutów, ale to pomieszczenie cosik puste, podloga strasznie slabo wyglada, jeden kabel strasznie gruby (moze taki ma byc), cdki na podlodze trzymac!! (wstyd) ;) Czekam na postepy w pracy
Napisano 10 Marzec 200421 l no tak... kabel zdecydowanie za gruby... tekstura podlogi do wymiany, chyba ze sie bardzo postarzasz i ja naprawisz... a ogolnie fajnie, podoba mi sie ten taki cosik co na podlodze stoi a i listwa dziwna, ale spoko!!
Napisano 10 Marzec 200421 l Kabel taki musi byc bo taki jest ale bez dwu zdan wymaga on dopracowania... A co do podlogi to tez chyba bym ja calkowicie inna dal... Pozdrawiam
Napisano 10 Marzec 200421 l Jak dla mnie to wielkosc klepki (za duza jest) i kolor (mniej pomarnczowego) moze cos poprawic, ale jak ja bym to robil to bym dal zupelnie cos innego jakas terakote czy cos w tym stylu... Ale na moj gust nie patrz bo mam strasznie odbiegajacy od normy :D Pozdrawiam
Napisano 10 Marzec 200421 l Autor na razie zmniejszyłem wielkość klepki... co do terakoty: raczej nie chętnie.... może zmniejsze ilość pomarańczu... na razie również wykonałem Inter Connecty (Fadel Art Reference One) i odpaliłem render
Napisano 10 Marzec 200421 l Terakota to byl tylko przyklad bys moze poszedl w bardziej nowoczesne materialy bo drewno nie pasuje mi nic a nic w tym konkretnym przypadku, moze jakas wykladzina i perski dywan na scianie z tylu - jesli ktos sie zastanawia czemu na scianie to jest to czesto stosowany sposob na zniwelowanie fali odbitej co daje w efekcie koncowym precyzyjniejsze umiejscowienie dzwiekow w przestrzeni, konkretny dzwiek jest w konkretnym miejscu a nie rozmywa sie tak iz trudno go zlokalizowac...
Napisano 10 Marzec 200421 l Autor ten efekt zamierzam osiągnąć przy pomocy ustrojó akustycznych zresztą patrząc kilka renderów dalej - w pomieszczeniu jest dywan, a właściwie wykładzina o powieszchni 2,5 x2,5 m (więc nie pokrywa całej podłogi - pokój ma 20,25 m. kw.) - a reszte pokrywa tenże parkiet (a właściwie w miarę równo ułożone deski pokryte lakierem) - na dywanie bym nie ustawiał stendów z kolcami, bo to by oznaczało jego nieodwracalne zniszczenie... btw: jak zaczynałem pisać ten post, render był wykonany już w 70 % - teraz właśnie sie wykonał
Napisano 10 Marzec 200421 l Juz wiem co mi najbardziej nie pasuje w tej podlodze - powtarzalnosc wzoru... jeszcze co do pomieszczenia -sugerowalem poprzenio to bys je zrobil bardziej audiofilskie, takiego sprzetu nie zobaczysz nigdzie w takim pomieszczeniu jak to, sa nawet tacy zapalency ktorzy robia sciany jak w studiach nagraniowych...
Napisano 10 Marzec 200421 l Autor >Juz wiem co mi najbardziej nie pasuje w tej podlodze - powtarzalnosc wzoru prawda... jak zmniejszyłem rozmiar (de facto zwiększając ilość) , to stało sie to jeszcze bardziej widoczne.... >jeszcze co do pomieszczenia -sugerowalem poprzenio to bys je zrobil bardziej audiofilskie jakie zatem to ma być pomieszczenie?? bez okien (o psują akustykę), ze scianami wyłoiżonymi po brzgi profilami akustycznymi?? W ogóle to bardzo cieszy mnie konstruktywna krytyka ( teraz trwa kolejny render - kadr taki nieml jak na pierwszym z tej strony, lecz iele rzeczy już wymienionych) a w ogóle to jak zapewne wszystcy widzą z ważnych rzeczy brakuje już tylko wyżej wspomnianych profili i.... oczyście kabli głośnikowych // jakby kogoś zastanawiał ten \"audiofilski\" bałagan za prawą kolumną: to jest wszystko, co zostało z pierwotnej wersji sceny, bo uznałem, że nie jest aż tak złe w ogóle to w nowym renderze będą większe okna, więc więcej wyraźniejszych cieni.... wydaje mi się, że tak długo piszę, aby robić coś w trakcie trwania renderu.... , który jest już gotów w 90 %
Napisano 11 Marzec 200421 l Profile wystarcza w rogach 4 a na oknie grube zaslony np... Pozatym troche mniej porzadku i prostych kabli by sie przydalo...
Napisano 11 Marzec 200421 l rdo: sluchaj ten CD TWELVE cos \"niegramotny\" wyszedl - ma eknięte proporcje - tak przynajmniej wyglada na Twoim renderze. W rzeczywistosci jest cienszy - sprawdz czy miesci sie w wymiarach rzeczywistych: wys. 8 / szer. 32 / gł. 35cm Poza tym jesli juz brniemy w detal: tacka jest czarna a ten łuczek na gorze gdzie logo jest bardzo minimalny - w widoku od przodu wlasciwie trudno go zauwazyc no i logo jest bardzo wyrazne... Hehe a moze zrob gdzies w kącie rzuconą tą walizeczke, w ktorej jest sprzedawany?! :) Dobra juz nie mędzę wiecej ;) pozdro
Napisano 11 Marzec 200421 l Autor Wielkie dzięki za konstruktywną krytykę.... coś czuję że lubisz ten odtwarzacz... czyżbyż był jego szczęśliwym posiadaczem?? ja niestety mam skromniutki CDP-XE 310 SONY.... poprawki w Linnie dokonałem - właśnie rozpocząłem render z poprawkami (logo troche poprawiałem, ale nie wyszło wiele wyraźniejsze, po za tym to już nie wiele brakuje do pełnej zgodności) Co do walizeczki: niestety nie wiem jak ona wygląda, więc za zdjęcia byłbym wdzięczny..... z pewnością doskonale dopełni kompozycji :) zaraz umieszcze następny render... i wireframe jeśli kto poprosi
Napisano 11 Marzec 200421 l Autor render do kosza.... brzydki kadr wyszedł... za to zamieszczak... uwaga uwaga: kolorowy wireframe..... jedna z najmniej pożytecznych funkcji blendera na coś sie przydała
Napisano 11 Marzec 200421 l Niestety posiadaczemi nie jestem :( Ale mam bardzo obszerny test tego LINN\'a w HIFI i Muzyka 03.2002 Spox - walizeczke zaraz przejade skanerkiem i wrzuce tutaj link to sobie sciagniesz. Nara
Napisano 11 Marzec 200421 l oj sorki dopiero jutro Ci przeskanuje, mam dzis mnostwo renderowania i nie chce zawalac kompa jeszcze PSem :( Cierpliwosci! pozdro
Napisano 11 Marzec 200421 l Autor ok... już z góry wielkie dzięki... mam nadzieje, ż ta waliza nie jest byt wielka (ma sie zmieścić)... ja odpaliłem już trzecią próbę renderu tego linna i teraz chyba wszystko wyjdzie piękne...... z takim tępem za 10 minut wysyłam obraz na forum..... pozdr. (w ogóle to nie spodziewałęm sie na forum o takiej tematyce tylu ludzi, którzy znają sie na rzeczy)
Napisano 11 Marzec 200421 l Autor a praując nad tym ucze sie obsługi Blendera, programu na który zostałem (ze względów finansowych) skazany.... chociaż jak widać po wynikach - chyba wcale nie jest taki zły :) idzie już szósty render (pozostałe 5 trafiło do kosza) jak wykonałem podłoże i cześć otoczenia, to zaczyna sioe czasem brzydko odbijać w metalowych elementach, stąd okazuje sie że większość materiałów do poprawki :D
Napisano 11 Marzec 200421 l Autor ok... jeszcze są 2 błędy, ale żeby nie było że nic nie robie to zamieszczam... wszystko już żem poprawił w materiałach linna, ale z poprawionymi dopiero sie renderzy.... jak sie skończy to podmienie obraz....