Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wiesz patrzac pod katem estetyki - ten marmur strasznie tandetnie wyglada - od razu widac ze to \"fraktalkowa\" procedurka - do poprawy bym prosil!

W sumie drewno kolumn tez takie \"komputerowe\" ale ostatecznie moznaby je zaakceptowac - w przeciwienstwie do marmuru:)

Brawo za zmiane tematu - naprawde malo kto tutaj w tak banalny sposob zacheca do odwiedzania jego wątku...

pozdrawiam

Marek

• Odpowiedzi 129
  • Wyświetleń 7,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

>Wiesz patrzac pod katem estetyki - ten marmur strasznie tandetnie wyglada - od razu widac ze to \"fraktalkowa\" procedurka - do poprawy bym prosil!

W sumie drewno kolumn tez takie \"komputerowe\" ale ostatecznie moznaby je zaakceptowac - w przeciwienstwie do marmuru

Zo do marmuru: poeksperymentuje troche z parametrami marmuru - a jak nie osiągnę zadawalających efektów - to zmienie stendy na niemarmurowe.... lub poszukam jakiejś darmowej tekstury w sieci.... jeśli chodzi o drewno: dokładnmie to samo zamierzam uczynić

>Brawo za zmiane tematu - naprawde malo kto tutaj w tak banalny sposob zacheca do odwiedzania jego wątku...

dokładnie takie były moje intencje

Napisano

Blender poprostu on :).

Widze ze przebudowales calkowicie wzmacniacz ciekawy pomysl z toroidami.

Ale podziwiam ciebie za to ze to w blenderze robione jest wszystko.

Napisano
  • Autor

BRAWO!!!! jak jeszcze znajdziesz okno na renderze to jesteś zwycięzcą konkursu!!!! otrzymasz w nagrodę meshe tego

wszystkiego...

Jak ktoś pyta czemu blender: a) jest darmowy... wiadomo - nie stać mnie na drogie programy - wole lepszego kompa... a b) szanuję prawa autorskie, więc z pirackich programów nie korzystam :)

(w ogóle to która próbka marmuru wam sie najbardzie podoba??)

tymczasem poprawki w VK 51... i już renderuje sie VK 75 z poprawionymi teksturkami (i drobne zmiany w budowie niektórych lamp)

i mam nadzieję, że będzie już super, i będę mógł do tego dodać Linn CD Twelve....

Napisano
  • Autor

aha... tyle że teraz błędna odpowiedź oznacza dyskwalifikacje z konkursu

jest też poprawiony VK 75 SE z czterema wypaśnymi triodami 6C33CB

Napisano
  • Autor

Nikt nie udzielił dwóch prawidłowych odpowiedzi w quizie... brzmiały by one:

1. 5-3-2004 / 23:02 (pierwsza strona)

2. Blender

tymczasem Lynn SONDEK CD 12 wart 83 000 już sie pojawia na scenie

Napisano
  • Autor

i gotowy render całości (tym razem mniejsza rozdzielczość - niektórzy nieszczęśnicy mają mniejszą rozdzielczość... lub wręcz przeciwnie: niektórzy są takimi szczęściasrzami, że mogą sobie pozwolić na LCD, który z natury nie osiąga tak kosmicznych parametró jak CRT :)

zresztą co ja tu o monitorach sie rozpisuję.... nie ten rozdział - zapraszam do oglądania i komentowania...

obecnie ceny komponentów widocznych

B.A.T. 51SE 67 000

B.A.T. 75 SE mniej więcej podobnie

ESA Furioso skromnniutko, bo 8 900

Linn CD 12 koło 80 000

stolikoszafka Ostoja T4 (wersja z hartowanymi szybami): 750 zł

Elementy mojego projektu wyceniam \"na oko\": kamienna płyta pod BAT 75SE: 1500 zł

Standy 1800 za komplet

wiele już nie dojdzie - mniej niż 20 tysięcy (już tylko kabelki, ustroje akustyczne, fotel, stolik na pilota, wykładzina, sztuczne oświetlenie i to chyba wszystko... no może jeszcze z prawej strony będzie okkno z żaluzjami, za sceną do okna też żaluzje dodam, a z lewej może drzwi... i mamy \"pokoik odsłuchowy\")

Napisano

Moze ja nie jestem audiofilem ale ale dac za uklady scalone 83 tys to trzeba byc powaznie zboczonym :D.

a to nadole to co to jest jakis preamp.

tylko jak juz robisz sprzet wart hym no troszke to zrob jakies lepsze znaczy wieksze kolumny. najlepiej jakies stojace na ziemi z rozsadnym subem :D

Napisano
  • Autor

Furiozy są rewelacyjne... ewentualnie dam Furioso^2... one są już podłogowe (więc zniknie problem podstawek) i mają więcej głośników, więc wyciągnięte w dół pasmo przenoszenia....

inna sprawa, że wielkość kolumny / ilość głośników nie koniecznie musi sie przekłądać na jakość brzmienia.. więc głośniki przypuszczalnie są ostatnoią rzeczą, którą będę zmieniał

>Moze ja nie jestem audiofilem ale ale dac za uklady scalone 83 tys to trzeba byc powaznie zboczonym .

zgadzam sie... można wymienić 100 lepszych sposobów wydawania takiej ogromnej kasy niż sprzęt audio (tu przedewszystkim zapewne myślimy o domach, samochodach i graficznych stacjach roboczych)... tyle że tam jest troche więcej niż kilka scalaków... jak zapoznałem sie z liczbą elementów... to sie z nią nie zapoznałem, bo nie mogłem sie doliczyć zer na końcu tej liczby

Napisano
  • Autor

Oto kolejny render - poprawiłem sciany (już 3 okna....) i podłogę...

// nie komentujcie wykładziny

Napisano

Pozwol ze ocenie to z strony audiofilskiej - nigdy w zyciu nie kupil bym tych glosnikow, jesli sie bierzesz za cos to choc postaraj sie miec wzgledne pojecie o temacie, a o zasadach akustyki nie masz zielonego pojecia...

Pozdrawiam

P.S. Tyczy sie to oczywiscie pierwotnej wersji co zapomnialem dodac...

Napisano
  • Autor

ustawienie urządzeń jest na razie tymczasowe.... z co do furiosów - sam ich nie słuchałem - ale z recenzji prazowych, oraz ocen zasłydzanych od innych ludzi - są rewelacyjne

zresztą jestem otwarty na wszelkią konstruktywną krytykę - każdą uwagę / sugestię postaram sie rozpatrzeć z osobna

Napisano
  • Autor

czemu edytując post nie można załączyć grafiki??? no dobra: plan pomieszczenia // wireframe

Napisano

fajny sprzecik :D chcialbym miec taki w domu [piwo] ale na pewno ja bym nie wydal tyle kasy zeby to kupic :D Moze mi ktos taki sprzet podaraowc :D heheh oczywiscie zartuje ale pracka calkiem niezle wykonana :D Tylko ten dywan troche do dupy jest :D

Napisano
  • Autor

kolejny render - tym razem w małej rozdzielczości... w ogóle to widze, że właściwie to ostatnio tylko 3 osoby

Napisano

No sprzet cudny :)

W ostatnim renderku troche za duzy fov (okno jest nienaturalnie przegiete).

hm. jakies cienie by sie przydaly... skoro jest swiatlo, musi byc i cien :)

W tym wypadku to GI by sie przydalo :].

Napisano
  • Autor

nom.. niestety masz rację.. jak pomieszczenie będzie gotowe - to mam nadzieję że więcej ludzi na to zwróci uwagę.... jeżeli chodzi o oświetlenie to jeszcze trochę popracuję.... ale nie będzie takich cieni jak na pierwszych renderach, bo tu już światło wpada przez okno i rozprasza sie po całym pokoju - a wtedy wyrażnych cieni nie widać ( chociaż może będzie za to nieco jaśniej jak dam mocniejsze światło...

tym czasem okablowanie zaczynam od zasilającego. - będzie to Fadel art Coherence (ten za 5200zl za metr)

(głównie dlatego, że jest kosmicznie drogi)

tymczasem, aby było gdzie to podłączyć - powstaje dziura w scianie

Napisano
  • Autor

poprawka... zaraz będzie tam widniał kabel

btw... wiem, że kabel elektryczny za 50 złotych może być lepiej ekranowany od takiego zwyczajnego za 5, ale w jaki sposób kabel za kilka tysięcy może być lepszy od takiego za 50??... ktoś, kto kupuje tak drogi kabel musi być CHORY... ale wykonać w 3D zawsze można :)

Napisano
  • Autor

Zamurowana świnka z kabelkiem

w ogóle to dokonano już wyboru kabli:

interkonekt: Fadel Art reference one

głośnikowe: fadel goldline

Mateusz, dzięki

Napisano
  • Autor

a oto kabel ciągnący się do jeszcze niewykonanej listwy zasilającej Hotline Plus

gdy kamera jest tak nisko to w całej okazałości widać moją autorską bump-mapę

Napisano
  • Autor

oto listwa, z której pójdą kale do poszczególnych urządzeń

Napisano
  • Autor

nooo prosze państwa - kolejny render - ten sie chyba robił najdłużej od początku mojego zainteresowania grafiką - aż 57 minut...

oto kabelki i bump mapa parkietu w (prawie) całej okazałości.... wiem że część z tych kabli jest jeszcze nie wystarczająco wygładzona... blenderowe splajnynie są proste w obsłudze....

jak sie domuyślacie: kamera ustawiona na najniższej półce stolikoszafki....

Napisano

Jak dla mnie to kabel zasilajacy wyglada strasznie nie naturalnie, wypij setke to Ci sie troche reka potrzesie i wyjdzie lepszy :D

Napisano
  • Autor

zatem dokonam zmian. - istotnie kable nie ukłądają się naturalnie... tymczasem kolejny render ( ten wykonał się dzisiaj w okolicach godziny dziesiątej, kiedy byłem w szkole - stąd ta spora rozdzielczość

Napisano

Co do modelów i tekstur sprzętu: bez zarzutów, ale to pomieszczenie cosik puste, podloga strasznie slabo wyglada, jeden kabel strasznie gruby (moze taki ma byc), cdki na podlodze trzymac!! (wstyd) ;)

Czekam na postepy w pracy

Napisano

no tak... kabel zdecydowanie za gruby... tekstura podlogi do wymiany, chyba ze sie bardzo postarzasz i ja naprawisz... a ogolnie fajnie, podoba mi sie ten taki cosik co na podlodze stoi a i listwa dziwna, ale spoko!!

Napisano

Kabel taki musi byc bo taki jest ale bez dwu zdan wymaga on dopracowania... A co do podlogi to tez chyba bym ja calkowicie inna dal...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

zbyt niska rozdzielczość czy kompletnie coś innego??

Napisano

Jak dla mnie to wielkosc klepki (za duza jest) i kolor (mniej pomarnczowego) moze cos poprawic, ale jak ja bym to robil to bym dal zupelnie cos innego jakas terakote czy cos w tym stylu... Ale na moj gust nie patrz bo mam strasznie odbiegajacy od normy :D

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

na razie zmniejszyłem wielkość klepki... co do terakoty: raczej nie chętnie.... może zmniejsze ilość pomarańczu... na razie również wykonałem Inter Connecty (Fadel Art Reference One) i odpaliłem render

Napisano

Terakota to byl tylko przyklad bys moze poszedl w bardziej nowoczesne materialy bo drewno nie pasuje mi nic a nic w tym konkretnym przypadku, moze jakas wykladzina i perski dywan na scianie z tylu - jesli ktos sie zastanawia czemu na scianie to jest to czesto stosowany sposob na zniwelowanie fali odbitej co daje w efekcie koncowym precyzyjniejsze umiejscowienie dzwiekow w przestrzeni, konkretny dzwiek jest w konkretnym miejscu a nie rozmywa sie tak iz trudno go zlokalizowac...

Napisano
  • Autor

ten efekt zamierzam osiągnąć przy pomocy ustrojó akustycznych

zresztą patrząc kilka renderów dalej - w pomieszczeniu jest dywan, a właściwie wykładzina o powieszchni 2,5 x2,5 m (więc nie pokrywa całej podłogi - pokój ma 20,25 m. kw.)

- a reszte pokrywa tenże parkiet (a właściwie w miarę równo ułożone deski pokryte lakierem) - na dywanie bym nie ustawiał stendów z kolcami, bo to by oznaczało jego nieodwracalne zniszczenie...

btw: jak zaczynałem pisać ten post, render był wykonany już w 70 % - teraz właśnie sie wykonał

Napisano

Juz wiem co mi najbardziej nie pasuje w tej podlodze - powtarzalnosc wzoru... jeszcze co do pomieszczenia -sugerowalem poprzenio to bys je zrobil bardziej audiofilskie, takiego sprzetu nie zobaczysz nigdzie w takim pomieszczeniu jak to, sa nawet tacy zapalency ktorzy robia sciany jak w studiach nagraniowych...

Napisano
  • Autor

>Juz wiem co mi najbardziej nie pasuje w tej podlodze - powtarzalnosc wzoru

prawda... jak zmniejszyłem rozmiar (de facto zwiększając ilość) , to stało sie to jeszcze bardziej widoczne....

>jeszcze co do pomieszczenia -sugerowalem poprzenio to bys je zrobil bardziej audiofilskie

jakie zatem to ma być pomieszczenie?? bez okien (o psują akustykę), ze scianami wyłoiżonymi po brzgi profilami akustycznymi??

W ogóle to bardzo cieszy mnie konstruktywna krytyka ( teraz trwa kolejny render - kadr taki nieml jak na pierwszym z tej strony, lecz iele rzeczy już wymienionych)

a w ogóle to jak zapewne wszystcy widzą z ważnych rzeczy brakuje już tylko wyżej wspomnianych profili i.... oczyście kabli głośnikowych

// jakby kogoś zastanawiał ten \"audiofilski\" bałagan za prawą kolumną: to jest wszystko, co zostało z pierwotnej wersji sceny, bo uznałem, że nie jest aż tak złe

w ogóle to w nowym renderze będą większe okna, więc więcej wyraźniejszych cieni....

wydaje mi się, że tak długo piszę, aby robić coś w trakcie trwania renderu.... , który jest już gotów w 90 %

Napisano

Profile wystarcza w rogach 4 a na oknie grube zaslony np... Pozatym troche mniej porzadku i prostych kabli by sie przydalo...

Napisano

rdo: sluchaj ten CD TWELVE cos \"niegramotny\" wyszedl - ma eknięte proporcje - tak przynajmniej wyglada na Twoim renderze. W rzeczywistosci jest cienszy - sprawdz czy miesci sie w wymiarach rzeczywistych: wys. 8 / szer. 32 / gł. 35cm

Poza tym jesli juz brniemy w detal: tacka jest czarna a ten łuczek na gorze gdzie logo jest bardzo minimalny - w widoku od przodu wlasciwie trudno go zauwazyc no i logo jest bardzo wyrazne...

Hehe a moze zrob gdzies w kącie rzuconą tą walizeczke, w ktorej jest sprzedawany?!

:)

Dobra juz nie mędzę wiecej ;)

pozdro

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za konstruktywną krytykę.... coś czuję że lubisz ten odtwarzacz... czyżbyż był jego szczęśliwym posiadaczem?? ja niestety mam skromniutki CDP-XE 310 SONY....

poprawki w Linnie dokonałem - właśnie rozpocząłem render z poprawkami (logo troche poprawiałem, ale nie wyszło wiele wyraźniejsze, po za tym to już nie wiele brakuje do pełnej zgodności)

Co do walizeczki: niestety nie wiem jak ona wygląda, więc za zdjęcia byłbym wdzięczny..... z pewnością doskonale dopełni kompozycji :) zaraz umieszcze następny render... i wireframe jeśli kto poprosi

Napisano
  • Autor

render do kosza.... brzydki kadr wyszedł... za to zamieszczak... uwaga uwaga: kolorowy wireframe..... jedna z najmniej pożytecznych funkcji blendera na coś sie przydała

Napisano

Niestety posiadaczemi nie jestem :(

Ale mam bardzo obszerny test tego LINN\'a w HIFI i Muzyka 03.2002

Spox - walizeczke zaraz przejade skanerkiem i wrzuce tutaj link to sobie sciagniesz.

Nara

Napisano

oj sorki dopiero jutro Ci przeskanuje, mam dzis mnostwo renderowania i nie chce zawalac kompa jeszcze PSem :(

Cierpliwosci!

pozdro

Napisano
  • Autor

ok... już z góry wielkie dzięki... mam nadzieje, ż ta waliza nie jest byt wielka (ma sie zmieścić)... ja odpaliłem już trzecią próbę renderu tego linna i teraz chyba wszystko wyjdzie piękne...... z takim tępem za 10 minut wysyłam obraz na forum.....

pozdr.

(w ogóle to nie spodziewałęm sie na forum o takiej tematyce tylu ludzi, którzy znają sie na rzeczy)

Napisano
  • Autor

a praując nad tym ucze sie obsługi Blendera, programu na który zostałem (ze względów finansowych) skazany....

chociaż jak widać po wynikach - chyba wcale nie jest taki zły :) idzie już szósty render (pozostałe 5 trafiło do kosza)

jak wykonałem podłoże i cześć otoczenia, to zaczyna sioe czasem brzydko odbijać w metalowych elementach, stąd okazuje sie że większość materiałów do poprawki :D

Napisano
  • Autor

ok... jeszcze są 2 błędy, ale żeby nie było że nic nie robie to zamieszczam... wszystko już żem poprawił w materiałach linna, ale z poprawionymi dopiero sie renderzy.... jak sie skończy to podmienie obraz....