Gość Tomek22Krk Napisano 4 Styczeń 2009 Napisano 4 Styczeń 2009 Mam juz skonczony model psa i nie daję sobie rady z oteksturowaniem go. Kombinuję cały czas z UWV map i UNWRAP UWV, chcę zeby moja tekstura owinęła się na modelu. Czy jest jakiś inny sposób, zeby na UNWRAP UWV mój pies był rozłożony na płasko ??.
Qjon Napisano 4 Styczeń 2009 Napisano 4 Styczeń 2009 w modyfikatorze uvw klikasz 'EDIT', po czym zaznaczasz face (w skrócie: [3]). teraz w nowym okienku mapowania które sie pojawi klikasz na pasku narzedzi na 'Mapping' a potem 'Flattern Map'. Możesz pozmieniać parametry lub od razu zaakceptowac (najlepiej na początku) Potem w toolsach wyrenderuj uvw template i gotowe
Gość Tomek22Krk Napisano 10 Styczeń 2009 Napisano 10 Styczeń 2009 Jeszcze jedno pytanie :) jak tu sie wstawia obraz?? zeby wam pokazac o co mi dokladnie chodzi.
Temporal Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Tylko nie "Flattern Map". Przy takim modelu jak pies bedziesz musial narysowac seam'y narzedzmi od pelt mappingu i pozniej ostatecznie peltem rozwinac ta uvalke. Pozniej znowu wejscie do edita zaznaczenie poszczegolnych facow,vertexow itp (czasami nawet calosci) i relax by edge badz face. Ogolnie to podalem taki ogolnikowy przepis w praktyce to bedzie troche zabawy troche recznego przesuwanie troche uzywania soft selection itp. Oczywiscie inni nieuzywaja pelta i robia za pomoca planar, cylindrical mapping i pozniej w edicie reczenie sobie przesuwaja lacza tna itp. Ja osobiscie polecam pelt mapping jest naprawde swietny choc malo osob go docenia.
Szczery. Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Wgraj obrazek na imageshack czy inny serwis do hostingu obrazków i tam dostaniesz link do obrazka. Pisząc posta kliknij ikonę obrazka(insert image) i wklej ten link. Zrób tak jak pisze temporal tylko nie uzywaj relax by edge angles a sam by face angles.
Temporal Napisano 12 Styczeń 2009 Napisano 12 Styczeń 2009 Z tym edge i face to roznie bywa wkoncu po cos te parametry sa nie? Najlepiej dojsc do tego experymentalnie czasami uzywam obu by uzyskac zadowalajacy efekt,
Rekomendowane odpowiedzi