ResonicX Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 mam problem z funkcją Boolean. kiedy nakazuje mu wyciąć kształt obiektu B w obiekcie A, ten owszem wycina dziurę ale i kasuje część poly należących do obiektu A. nie zawsze ale czasem tak robi - dlaczego i jak temu zaradzić?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebastian Ozga Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 To jest standard. Możesz "zalepić" dziurę przez bridge, ale najlepiej unikać boolean'a Link to comment Share on other sites More sharing options...
ResonicX Posted January 8, 2009 Author Share Posted January 8, 2009 to jak mam inaczej wyciąć dziurę na wylot ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirach Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 to jak mam inaczej wyciąć dziurę na wylot ?? wymodelowac :) Boolean to jedno z tych narzedzi ktore powinno ulatwiac prace ale w wiekszosci utrudnia. Da sie to czasem obejsc przystosowujac siatke do tej operacji. Niektorzy sobie z tym radza pierw detachujac czesc modelu ktora chca poddac booleanowi. O ile dobrze pamietam to uncle (ale naprawde moge sie mylic) zrobil krotkiego tutka o ujazmianiu booleana. Tutka polecam, booleana samego w sobie odradzam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ResonicX Posted January 8, 2009 Author Share Posted January 8, 2009 ja też czasem używam modyfikatora ShapeMerge z compound object. ale on nie pozwala na utworzenie edgów po obu stronach obiektu. jak zrobić żeby było po obu stronach?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts