Napisano 8 Styczeń 200916 l mam problem z funkcją Boolean. kiedy nakazuje mu wyciąć kształt obiektu B w obiekcie A, ten owszem wycina dziurę ale i kasuje część poly należących do obiektu A. nie zawsze ale czasem tak robi - dlaczego i jak temu zaradzić??
Napisano 8 Styczeń 200916 l To jest standard. Możesz "zalepić" dziurę przez bridge, ale najlepiej unikać boolean'a
Napisano 8 Styczeń 200916 l to jak mam inaczej wyciąć dziurę na wylot ?? wymodelowac :) Boolean to jedno z tych narzedzi ktore powinno ulatwiac prace ale w wiekszosci utrudnia. Da sie to czasem obejsc przystosowujac siatke do tej operacji. Niektorzy sobie z tym radza pierw detachujac czesc modelu ktora chca poddac booleanowi. O ile dobrze pamietam to uncle (ale naprawde moge sie mylic) zrobil krotkiego tutka o ujazmianiu booleana. Tutka polecam, booleana samego w sobie odradzam.
Napisano 8 Styczeń 200916 l Autor ja też czasem używam modyfikatora ShapeMerge z compound object. ale on nie pozwala na utworzenie edgów po obu stronach obiektu. jak zrobić żeby było po obu stronach??