kubicka.basia Napisano 13 Styczeń 2009 Napisano 13 Styczeń 2009 hej zrobiłam model kosciola felicjanek w krk, ma byc bez tekstur, teraz mam pytanko.. macie jakies sposoby na oswietlenie takiego obiektu?? bo narazie dallam tam tylko samego target direct i tyle, kamerka jest normalna, nie fizyczna :) a chcialam wydobyc z tego wiecej kontrastow i wiecej detali :) pozdrawiam
Hynol Napisano 13 Styczeń 2009 Napisano 13 Styczeń 2009 Dirt shader z niewielkim radiusem wyciągnie detale dodatkowo.
kubicka.basia Napisano 14 Styczeń 2009 Autor Napisano 14 Styczeń 2009 oki.. głupie pytanko.. co to jest ten dirt shader i gdzie go znalezc? :D
!Ewert Napisano 14 Styczeń 2009 Napisano 14 Styczeń 2009 Ok, wiec pomijające całego dirta to tak( najłatwiej chyba): - Jak w przyrodzie, czyli słońce i niebo czyli sun i sky - to połączenie dobrze zgrane na pewno da Ci oczekiwany efekt. Obrazek zapisz sobie do PNG lub tif z właczonym kanałem alfa, potem w photoshopie dodaj niego i zastosuj filtr sharpen. Co do dirta- to w ME masz takie coś co nakładasz i tak renderujesz. i potem bawisz sie wartwami w PS. PS. polecam kamere fizyczną i tego helpa ---> http://www.spot3d.com/vray/help/150R1/ Cześć
Hynol Napisano 15 Styczeń 2009 Napisano 15 Styczeń 2009 dirt shader to materiał który w slocie difuse ma wsadzoną mapkę VrayDirt. Można też wyrenderować w Mentalu obiekt z użyciem mapy typu ambient oclusion.
Temporal Napisano 15 Styczeń 2009 Napisano 15 Styczeń 2009 bo dirt mapa a ambient occlussion to to samo tylko nazwy inne
Loki Napisano 15 Styczeń 2009 Napisano 15 Styczeń 2009 Co do dirta- to w ME masz takie coś co nakładasz i tak renderujesz. i potem bawisz sie wartwami w PS. hehe no padłem ze śmiechu - rewelacyjnie to wytłumaczyłeś :D
!Ewert Napisano 15 Styczeń 2009 Napisano 15 Styczeń 2009 Nie dziękuje, uznałem że i tak nie będzie tego używała ;D
Rekomendowane odpowiedzi