skynyrd Napisano 16 Styczeń 2009 Share Napisano 16 Styczeń 2009 (edytowane) Mam taki problem - nie wiem jak ustawic tlo w viewporcie aby bylo takiej samej wielkosci jak oryginal. ucina mi wszystko. To nie dziala http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=3232, wiec chyba pozostaje tylko zapytac. tutaj screeny To jak widzicie ucina mi wszystko w okolo - nie posiada oryginalnego rozmiaru. i tu oryginalne zdjecie. Z gory dzieki za pomoc. Mecze sie z tym od godziny. Edytowane 16 Styczeń 2009 przez skynyrd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johny Napisano 16 Styczeń 2009 Share Napisano 16 Styczeń 2009 Ogolnie to mozesz sobie te widoki w maxie skalowac, klikajac w sam srodek miedzy widokami i przesuwajac linie podzial, moze to cos da, moze pokaze cale tlo, ale chyba nie o to ci chodzi Widze ze masz tam linie ktore wyznaczaj perspektywe, jesli chcesz cos modelowac pod ta perspektywe wstaw do sceny kamere, jesli w widoku z kamery i na renderze chcesz widziec cale zdjecie to w ustawieniach rendera (F10) wpisz w wymiarach klatki jakas wielkosc ktora bedzie proporcjonalna do wielkosci zdjecia (stosunek szerokosc/wysokosc musi byc taki sam jak zdjecia, mozesz wpisac np dokladna wielkosc zdjecia w pikselach), przejdz do widoku kamery i w tym oknie aktywuj "show safe frame" pozniej ustaw sobie kamere pod perspektywe ze zdjecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skynyrd Napisano 16 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2009 Dzieki wielkie zrobilem to troche inaczej ale rzeczywiscie twoja rada mi sie rowniez przyda. Tak chce cos wymodelowac z tego - cwiczenie. Ale niesamowicie ciezko mi idzie zgranie tego wszystkiego do kupy. szczegolnie jak juz boksa wstawie do sceny i wymiary dojde jakie sa to mi sie nie zgadza z referka. Wymiary obliczylem na podstawie cegiel ze sciany, drzwi standardowych itp. Ale nadal ciezko mi to zgrac. No ale sie pomecze - nie dam za wygrana. Dzieki za podpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi