Napisano 16 Styczeń 200916 l Mam taki problem - nie wiem jak ustawic tlo w viewporcie aby bylo takiej samej wielkosci jak oryginal. ucina mi wszystko. To nie dziala http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=3232, wiec chyba pozostaje tylko zapytac. tutaj screeny To jak widzicie ucina mi wszystko w okolo - nie posiada oryginalnego rozmiaru. i tu oryginalne zdjecie. Z gory dzieki za pomoc. Mecze sie z tym od godziny. Edytowane 16 Styczeń 200916 l przez skynyrd
Napisano 16 Styczeń 200916 l Ogolnie to mozesz sobie te widoki w maxie skalowac, klikajac w sam srodek miedzy widokami i przesuwajac linie podzial, moze to cos da, moze pokaze cale tlo, ale chyba nie o to ci chodzi Widze ze masz tam linie ktore wyznaczaj perspektywe, jesli chcesz cos modelowac pod ta perspektywe wstaw do sceny kamere, jesli w widoku z kamery i na renderze chcesz widziec cale zdjecie to w ustawieniach rendera (F10) wpisz w wymiarach klatki jakas wielkosc ktora bedzie proporcjonalna do wielkosci zdjecia (stosunek szerokosc/wysokosc musi byc taki sam jak zdjecia, mozesz wpisac np dokladna wielkosc zdjecia w pikselach), przejdz do widoku kamery i w tym oknie aktywuj "show safe frame" pozniej ustaw sobie kamere pod perspektywe ze zdjecia
Napisano 16 Styczeń 200916 l Autor Dzieki wielkie zrobilem to troche inaczej ale rzeczywiscie twoja rada mi sie rowniez przyda. Tak chce cos wymodelowac z tego - cwiczenie. Ale niesamowicie ciezko mi idzie zgranie tego wszystkiego do kupy. szczegolnie jak juz boksa wstawie do sceny i wymiary dojde jakie sa to mi sie nie zgadza z referka. Wymiary obliczylem na podstawie cegiel ze sciany, drzwi standardowych itp. Ale nadal ciezko mi to zgrac. No ale sie pomecze - nie dam za wygrana. Dzieki za podpowiedz.