Gość Kmaczek Napisano 17 Styczeń 2009 Share Napisano 17 Styczeń 2009 Witam , dopiero co zaczynam z 3Ds i mam pewien kłopot przy modelowaniu samochodu. Podąrzajac pewnym tutorialem natknołem sie na problem z "przeźrloczystością" modelu przy modelowaniu. I mam pytanie jak włączyć taki tryb "przeźrloczystości" modelu tak jak jest na tym obrazku http://img.oc-forum.org/faq/3dsmax/plane8.JPG ?? Bo mi sie udało tylko taki włączyć http://img.oc-forum.org/faq/3dsmax/plane7.JPG Korzystam z 3D Studio Max 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DraB Napisano 17 Styczeń 2009 Share Napisano 17 Styczeń 2009 Kliknij M zaznacz jedna z kulek i zmniejsz parametr Opacity do np 40. Teraz nałóż ten material na model. Jak zaczynasz z 3D to radzilbym nie brac sie od razu za samochód, ale moze masz talent :) Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 17 Styczeń 2009 Share Napisano 17 Styczeń 2009 wybierz model i nacisnij alt+x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 17 Styczeń 2009 Share Napisano 17 Styczeń 2009 Klikasz prawym myszki na zaznaczony obiekt, wybierasz z menu properties/opacity, im mniejsze niż max tym bardziej przezroczysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kmaczek Napisano 17 Styczeń 2009 Share Napisano 17 Styczeń 2009 Ok dzieki , własnie przed chwila znalazłem inny sposob Zakładka Display -> Display Properties -> See Through ,ok modelujemy dalej Lamborghini :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wray Napisano 17 Styczeń 2009 Share Napisano 17 Styczeń 2009 Ok dzieki , własnie przed chwila znalazłem inny sposob Zakładka Display -> Display Properties -> See Through To jest dokładnie to o czym pisał Mirach. :)) Zamiast iść do zakładki Display po prostu wciśnij Alt+X. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kmaczek Napisano 17 Styczeń 2009 Share Napisano 17 Styczeń 2009 A znacie moze jakis myk gdy patrze np. od przodu to blueprint który jest najblizej mnie (tzn. Kamery z ktorej patrze) znikał ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 18 Styczeń 2009 Share Napisano 18 Styczeń 2009 W ustawieniach viewportu: force 2 side. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kmaczek Napisano 18 Styczeń 2009 Share Napisano 18 Styczeń 2009 nie działa mi cos ( klikam w lewym gornym rogu na np. Front -> configures i tam , nie ??) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi