Napisano 26 Stycze艅 200916 l hej, 聽 czy VrayDirt (AO) da sie uzyc tak jak ma to miejsce w shaderku Arch&Design (mentalray), czyli ze AO bedzie jako 'ambient colour light'? 聽 jeszcze jedno pytanko - dlaczego vraydirt podczas swoich obliczen uwzglednia takze swiatlo vraylight? da sie to jakos wylaczyc? 聽 mam goraczke wiec nie wiem czy ktos cos z tego zrozumie, w razie potrzeby zamieszcze pozniej obrazy pomocnicze 聽 pozdr, pionier
Napisano 27 Stycze艅 200916 l mozesz pod material VRayLightMtl podpiac vray dirta, huh ja za to padam i mozg mi sie wylacza juz
Napisano 27 Stycze艅 200916 l Autor hej, 聽 niestety to nie o to chodzi, dodatkowo pojawi艂by si臋 problem w postaci nierenderowania 艣wiate艂 kt贸re s膮 w scenie. 聽 thx, pionier
Napisano 28 Stycze艅 200916 l To znaczy nie wiem jaki dok艂adnie chcesz efekt uzyska膰, bo mimo wszystko Dirt vrayowy to nie to samo co AO mentalowe (znaczy algorytm podobny, ale nie to samo ;) ). 聽 Na szybko wymy艣li艂em co艣 co dzia艂a w stopniu zadowalaj膮cym, aczkolwiek trzeba si臋 pobawi膰 jasno艣ci膮 materia艂贸w/艣wiate艂 偶eby wszystko by艂o ok. 聽 Robimy materia艂 VrayblenMat. Do slotu bazowego dajemy jasnoszary albo 128.128.128 (to ju偶 zale偶y od scenki). Do pierwszego slotu coat material dajemy wspomniany przez ant'a VrayLightMaterial (mo偶na zjecha膰 z jasno艣ci膮 zale偶nie od potrzeb). Do maski coata dajemy VrayDirt. No i najwa偶niejsze - w艂膮czamy ShelacMode w Blendzie 偶eby dosta膰 cienie na powierzchniach (Nawet nie wiedzia艂em 偶e normalnie to nie przyjmuje cieni :) ). Mo偶na doda膰 dwa Coaty z r贸偶nym zasi臋giem 偶eby dosta膰 lepszy rezultat. w te艣cie wida膰 偶e przyda艂by si臋 drugi o wi臋kszym zasi臋gu 偶eby odci膮膰 pod艂o偶e od karoserii. 聽 Szybki te艣cik. Bez Indirect Ilumination. 艢wiat艂o - Target Direct.
Napisano 30 Stycze艅 200916 l Autor hej, 聽 聽 Hynol, dzieki ze poswieciles swoj czas, probowalem podobnie z self-Ilumination i materialem shellac, podobnie jak z vralight materialem - samo z siebie jest to zle bo jak nalozysz textury to beda swiecic a to nie o to chodzi. 聽 W maya wszystko jest cacy heh, nie rozumiem dlaczego to co mozna zrobic w MR w maya nie mozna zrobic w maxie ;/, w tym przypadku - wspomniany wyzej problem lub 2) wstawic swiatlo typu area light, ustawic cienie typu shadow map i miec dostep do opcji rozmycia cienia... 聽 eh tam :( 聽 powalcze jeszcze, moze uda sie to jakos obejsc, 聽 pozdr, pionier.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto