Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem (albo nie mam:]) Przy okazji czegośtam powiedziałem kumplowi temperaturke mojego procka (P4 2,4 ghz B) i ten się uśmał:] A wynosiła ona 47*C na niepracującym kompie (nic nie odpalone). Na stronie intela znalazłem info ze temperatura procka powinna wynosić około 37*C w stanie idle. Więc miałem troszeńke za dużo:] Rozkręciłem obudowe, wyczyściłem, wywaliłem kurz. Temperatura spadła do 43-44 *C. Czyli lepiej, ale to jeszcze nie to:/

Temperatura przy renderze wskakuje na około 53-54*C (było 58*C :D) Więc mam pytanie do ludzi mających P4. Jaka u was jest temperatura prockai czy powinienem sie jej bać.

Dodatkowe info:

Motherboard - Asus p4pe

mam 1 wiatrak w obudowie.

Jeśli jeszcze czegoś potrzeba to mówcie.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 816
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ej stary, masz temperature jak najbardziej ok, w sumie moze podczas renderingu troszke duzo sie grzeje, ale spox, jesli nie przekracza 70-75 st C to nic ci sie nie stanie :]

wszystko zalezy od wiatraka jaki masz na procku, jesli zwykly boxowy to nie ma o czym gadac nawet, wiadomo; jesli masz jakas super wydajna miedziana bestie to procek bedzie zimny, jesli nie to troche sie grzeje... poza tym pasta tez robi roznice, zwykla silikonowa slabiej przewodzi niz taka z domieszka srebra...

na pewno nie masz powodow do paniki :)

pzdr

Napisano
  • Autor

Właśnie problemem jest to ze P4 w wersji ktorą mam zwalnia przy przekroczeniu 59*C, a jak widać niewiele brakowało:] A pytam bo rozważam delikatne przetaktowanie (na 2.8, albo coś koło tego;)) ale wtedy i tak sobie wiatrak dokupie lepsiejszy...

Napisano

ABIT IC-7MAX3

p IV 3.2 HT @ 3,55

2 x 512 400 mhz

2 x hdd

zalman na procku + 3 dodatkowe wiatraki

temperatura 55 przy podkręceniu i renderze

POZDRAWIAM

Napisano
  • Autor

To ja sobie jednak kupie jakiegoś wiatraka dobrego:] W końcu to \"groszowa\" sprawa prawie. A będe spał spokojnie:D

A tak btw, Tomek - czy ten cały HT to duży przyrost \"mocy\"?? Ile szybciej się renderzy?

Napisano

Kozioo: Nie wiem czy to za duzo, czy nie, ale moj PIV 2,8 @ 2,93 w stanie opierniczania sie ma 30~32 stopnie. A jak sie wysila np. NFS:U to podskakuje do maximum 43stopni. Mam wersje BOX na standardowym Intelowskim wiatraku + jeden wentylek na boku obudowy...

Napisano

*** breaking news ***

aktualnie renderuje i spogladam na ASUS Probe - wiec 48stopni to maximum jakie osiagnalem, po zakonczeniu natychmiast spadlo do 45 ---> 41 i wciaz spada

Tyle obserwacji

:)

Napisano
  • Autor

Mi udało sie zejść z temperaturką do 41*C w stanie idle (IE + gg) a na czas renderingu idzie w góre (prawie natychmiast) do 50*C a potem jeszcze powoli pnie się do 52-53*C. Czyli nie jest najgorzej ale tego coolera i tak sobie kupie;)

Myśle nad takim

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5835

albo trochę tańsze rozwiązanie

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2154

Napisano

Czym ty się martwisz :D, jak czytamy w najnowszym CHIPie Prescotty tylko lekko obciązone, czyli pewnie IE + GG dają 63 stopnie Celsjusza przy specjalnie zaprojektowanym chlodzeniu :)

Napisano
  • Autor

Bede chciał \"zołwerklokować\" procka troszke. Na razie zauważyłem tylko ze jak idzie @2.5 ghz to ma mniejszą temp o około 1-2 *C:] I tego za cholere nie rozumiem.