Napisano 6 Luty 200916 l Witam! Jaki książki polecacie do nauki kompozycji, doboru kolorystyki, itp. Dopiero od niedawna zaczałem próby projektowania layów, ale coś mi nie idzie chyba zbyt dobrze. Widocznie trzeba sie jeszcze doszkolic:) Książki moga być w j angielskim. Pozdrawiam!
Napisano 6 Luty 200916 l To chyba siedzi w głowie, książka to tylko gotowce. A gotowców pełno w sieci. Może skoncentruj się bardziej na typografii, bo wiele layout-ów kuleje z tego powodu, a to pierwsza, rzecz która odstrasza i zniechęca do czytania reszty. I wychodzi z tego elukubracja zamiast przyciągającego dizajnu :)
Napisano 6 Luty 200916 l infected pitoli jak głupi :D Polecam " Czemu służy grafika użytkowa?" Alice Twemlow - bardzo ciekawa pozycja. No i świetna książka "Design i grafika dzisiaj" - Quentin Newark. Do tego ksiązki o typografii (najlepiej skoczyć do American Bookstore bo tam tego jest pełno)
Napisano 6 Luty 200916 l sand ma racje, infected pitoli ;) Jak masz problem z kolorami to poczytaj o teorii barw, mozesz poczytac analizy prac malarskich. Z pewnoscia poczytaj o usability i ergonomii, bo to jest podstawa dobrej strony. polon: to widac ;)
Napisano 6 Luty 200916 l Autor Dzięki Sand za propozycje książek, już zamówiłem. M@ti, te tasheny,to sązbiory najlepszych layów z różnych dziedzin, tak? reanimator, usability , ergonomia , kolorystyka , typografia :) infected..hmm wiesz ,że masz racje :) moja typografia zdecydowanie kuleje :P Cóż, postaram się ciężką pracą powalczyć z tymi brakami ;) odnośnie typografii jakąś konkretną książkę polecacie?
Napisano 7 Luty 200916 l polon: to widac ;) :P ja chciałem poprostu zwrocic uwage na to ze praktyka rożni sie wiele od teorii, zwłaszcza w webdesignie gdzie podejscie jest bardzo indywidualne a szblonwe rozwiazania są poprostu bardzo przeciętne
Napisano 7 Luty 200916 l Biblia typografów to Elemntarz stylu w typografii Roberta Bringhursta. Jest to obowiązkowa pozycja każdego typografa zawodowego. A mam za sobą już 16 lat pracy w zawodzie (łamię książki, składam czasopisma i inne periodyki). Mimo, że jest ona napisana przez zagranicznego autora, ma jednak przypisy wszędzie tam gdzie typografia angielska różni się od krajowej. Ciekawa strona polskiego typografa Roberta Chwałowskiego wraz z typografią internetową TUTAJ. Natomiast uważaj na pozycje zagraniczne z tego tematu: różne kraje, zupełnie inne zasady i różne normy. Edytowane 7 Luty 200916 l przez infected
Napisano 1 Marzec 200916 l Praktyka Praktyka i jeszcze pomocna jest tu praktyka :) Znajdź swój styl. nie musisz robic projektow takich jak "wszyscy" perełki są duzo bardziej prestiżowe i cenione :D Są jakies podstawowe zasady ale glownie sprowadza sie to do jednolitosci typografii intuicyjnosci i czytelnosci przekazu
Napisano 4 Marzec 200916 l te książki było można ściągnąć za darmo, http://twitaway.aws.sitepoint.com/ ale promocja juz się skończyła
Napisano 4 Marzec 200916 l no to bedzie wiecej chetnych... jak ktos ma dobrze byloby "upublicznic" :D
Napisano 4 Marzec 200916 l Mam ta ksiazke :) jak ktos chce pisac na [email protected] to linkiem poczęstuje