duff Napisano 7 Luty 2009 Napisano 7 Luty 2009 (edytowane) Podczas modelowania kożystam z dwóch obrazków Obrazki są w formacie png. W wings skaluje je trochę, aby dopasować je do siebie rozmiarem ( i wszystko gra).Podczas startu wingsa i załadowaniu sceny obrazki się, jakby same przeskalowały. Plane na którym są umieszczone rozmiaru nie zmieniły ,ale sam obraz uległ przemieszczeniu lub zmienił rozmiar.Obrotów jeszcze nie zauważyłem.:) Widać, że obrazek pionowy (profil) został uciety , a na samym początku było o.k. Ostatmio to dolny był ucięty i rozciągnięty, a górny o.k. Także niema reguły. Ktoś się już z takim problemem spotkał ? Tak to wygląda ... Edytowane 7 Luty 2009 przez duff
Ania Napisano 8 Luty 2009 Napisano 8 Luty 2009 (edytowane) Nie wiem czy pomoże, ale zawsze tak robię i nigdy problemu opisanego przez ciebie nie miałam: Otwórz Outliner (Window > Outliner), kliknij prawym na obrazek, i kliknij "Make External". Zapisze się obrazek razem z dodatkowym czarnym brzegiem dopełniającym go do kwadratu. Bo Wings potrzebuje kwadratowe tekstury, i sobie je zazwyczaj sam robi, ale możliwe że u ciebie z jakiegoś powodu później zamiast kwadrata z czarnymi brzegami znowu wczytuje oryginalny obrazek, a że UV image plana jest dopasowane do kwadratu z czarnymi brzegami, oryginalny obrazek jest obcinany. Więc taka moja teoria że zapisanie tekstury external (jako kwadrat) pomoże. edit: Przetestowałam z png, ale nic u mnie takiego się nie działo. Jeszcze możesz spróbować zainstalować inną wersję wingsa. Edytowane 8 Luty 2009 przez Ania
sly Napisano 17 Luty 2009 Napisano 17 Luty 2009 dopiero zaczynam z Wingsem. Też mam problem z Planem. Tworzę Image Plane -> wybieram obraz .jpg -> wings tworzy Plane o danych wymiarach i pokazuje w "Outlinerze" material, ale NIE wyświetla go na Plane... jpg = 1024x610px W outlinerze mogę sobie wyswietlac obrazek i tam jest OK. Nadawałem też Materiał na "selekcę".. ale nic nie pomaga.. Zniemiałem właściwość importu obrazka na "internal" ale bez zmian. Dzięki. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi