Napisano 11 Marzec 200421 l cześć wam wszystkim i jest to mój pierwszy post na tym forum. chce wam pokazać scenke jaką robie czyli mój pokoik. narazie tu zadużo niema ( ściany, drzwi, rama okna, kaloryfer i porypane rury, rama od okna i obrazek nad drzwiami). pracuje nad tym od 2 dni. narazie niema textur i oświetlenia, to tylko mała prowizorka.
Napisano 11 Marzec 200421 l rozumiem, że w twoim pokoiku jest więcej rzeczy, które stopniowo będziesz dodawać :D... jeśli tak to może wyjść fajna praca tylko czemu te kolory takie dziwaczne?? na prawde masz turkusoiwe sciany i niebieskie listwy przypodłogowe??
Napisano 11 Marzec 200421 l fajne te kolorki, tez sobie tak pomaluje pokoj :P:P:P Modele narazie spoko, jaki to render ze takie dziwne na przed ostatnim obrazku i na pierwszym... Spoko... czekamy na wiecej!! :D
Napisano 11 Marzec 200421 l w czym to renderujesz ?? ja tam jakos najbardziej lubie standartowy material taki szary i do tego sky light jasno niebieski :] nie wiem czemu na pokretlo od kaloryfera dales tyle szczegolow, jak masz dobry komp to spoko, ale lepiej jest sie przylozyc do elementow ktore beda bardziej widoczne :]
Napisano 11 Marzec 200421 l Witamy na Forum!!! no pracka zapowiada sie niezla, pracuj dalej i powodzenia :D ps. Myszek -szary i sky light jasno niebieski to jest to :D efekt niebanalny
Napisano 11 Marzec 200421 l Autor no oczywiście bedą jeszcze mebelki, a co do kolrów mojego pokoiku to ja chyba jestem maniakiem niebieskiego :P :P :P a co do configu to Athlon2000XP+@2200XP+, GF ti-4200@softquadro4, 512MB, 3Ds Max6 + Brazil r/s A tu mój pokoik:
Napisano 11 Marzec 200421 l no to skoro brazil to obejrz sobie tutki fotoasa duzo pomagaja i troche lektury z tutkow splutterfisha :]
Napisano 11 Marzec 200421 l Podoba mi sie calkim pierwszy render - dramat jest! Idealne zeby tam cien jakiejs postaci zakomponowac, calosc oczywiscie BW + ten miluchny szumik! Zostaw swoj pokoj, zrob bardziej smiałą wizje! :) Pozdro Marek
Napisano 11 Marzec 200421 l Troche maly ten pokoik :P Troche Ci pracy jeszcze zostalo :D Zycze powodzenia :D Pozdr
Napisano 11 Marzec 200421 l robercikh ostatni render wygląda fajnie... chociaż zgodność z oryginałem to raczej Ty powinieneś oceniać.... p.s. czy to ty na tym zdjeciu
Napisano 12 Marzec 200421 l Autor meble itp mam zamiar zrobić tak jak jest na prawde dlatego większość rzeczy jest prawie co do centymetra jak w rzeczywistości. dzisiaj jeszcze jedną szafke postaram sie wymodelować bo musze sie na jutro pouczyć di szkoły P.S. a co do fotki to ja :P:P , wiem głupio wyszedłem:P:P
Napisano 12 Marzec 200421 l ale masz bałagan.........na pulpicie kompa:D fajne mebelki tylko troche za ciemno i jakos ziarniste masz te renderki. chyba ze to celowe. :D
Napisano 12 Marzec 200421 l Autor hej. ze względu że musze sie uczyć zadużo dziś niezrobiłem. pokazuje dzis kawałek mojej szawki(bedą jeszcze drzwiczki u góry oraz uchwyty :P:P). a co do renderów to wyglądają tak jak każdy widzi czyli tanddetnie, gdyż nieustawiałem zabardzo opcji renderingu , a te cienie są takie dlatego że użyłem skylighta, który wpada przez okno i od tyłu przez drzwi. chropowate cienie są wynikiem tego że jets ustawione by były w nizszej jakości by szybciej sie renderowało P.S. ale sie rospisałem
Napisano 12 Marzec 200421 l rendery rzeczywiście straszą... ale coś na nich widać... widać całkiem fajne modele... oby tak dalej - ta szafka wygląda nieźle (jako ciekawostka: mam podobną)
Napisano 13 Marzec 200421 l Autor hej. kolejny obrazek, przedtawiający końcową wersje mojej szawki. i jakiego najlepiej oświetlenia użyć do oświetlenia np. pokoju (tylko zewnątrz czy także wewnątrz umieścić jakieś światło) i ma ktoś linki do jakiś tutków do brazila?? z czasem będą kolejne rendery
Napisano 15 Marzec 200421 l Autor po dłuzszym czasie zamieszczam kolejnego rendera, poprawiłem oświetlenie oraz cienie. p.s. jak brazilem samą siatke wyrenderować??
Napisano 15 Marzec 200421 l a po co ci render siatki brazilem ?? lepiej scanlinem wyrenderowac zaznaczajac w materiale wire, albo jak juz chcesz na sile w brazilu to przypisz obiektom modyfikator lattice
Napisano 15 Marzec 200421 l Autor i czem udo boleano tak sie ostro siatka zagęściła na bokach od biurka??. jest jakiś sposób na to ??
Napisano 15 Marzec 200421 l no fajnie to wyglada, troche za duzo boolean\'a ale efekt jest ok. czekam na reszte. nie wiem jak dlugo bawisz sie max\'em ale ten render w brazilu bardzo ladny Ci wyszedl (ladny rozklad swiatla i cieni) jesli mozesz to napisz jak uzyskac taki efekt, albo jesli korzystales z tutka to daj link.
Napisano 15 Marzec 200421 l Autor maxem bawie sie ponad 1,5 roku czyli troche jeszcze mało. co do rendera to w brazilu zrobiłem i użyłe jako oświetlenia skylighta. troche sie sugerowałem tym tutkiem. tu masz obrazek z moimi ustawieniami przez które starciłem 7godzin i 11 minut na renderowanie:mad::mad:
Napisano 15 Marzec 200421 l pracka ładna ale co to za dziwny pomysła na uzyskanie siatki przez integrowanie w materiały ?? :| przecierz w menu renderowania w którejś zakładce jest FORCE WIREFRAME do \"odfajkowania\" :)
Napisano 15 Marzec 200421 l Oświetlenia na ostatnim renderku bardzo fajne. Osobiście radzę ci unikać booleana jak ognia. To absolutna ostateczność. Kopie siatkę na potęgę generując ogromne ilości trójkątów i innych tego typu badziewi. Proponowałbym modelować wszystko w poligonach.
Napisano 15 Marzec 200421 l dzieki za odpowiedz, przy takich ustawieniach i takim czasie renderingu to sie juz nie dziwie ze to tak ladnie wyglada. lepiej przykrec te ustawienia bo jak dodasz materialy to Ci komp wybuchnie :) P.S. Batou ma racje, lepiej sie do polymodelingu przyzwyczaj bo z Booleana to wiele nie wykombinujesz...
Napisano 15 Marzec 200421 l Autor no troche postanowiłem przerobić te nogi od mojego biurka i jedna zamiast ponad 3000 poly tera ma troche ponad 1000;);) p.s. też jestem ciekaw ile bedzie mi sie renderować finalna wersja mojego pokoiku. może z kilka dni:P:P
Napisano 16 Marzec 200421 l Autor Originally posted by Toudajew Widze ze sie starasz!! Bedziesz robil kompa?? mam nadzieje że też uda mi sie zrobić. bede sie starał zrobić jak najwięcej rzeczy, aby w miare realistycznie wyglądało to wszystko
Napisano 17 Marzec 200421 l Autor zabrałem sie za robienie mojego wyrka, na dole biurko a nad nim spanko. jeszcze niejest ukończone ale pokazuje renderki bo musze zacząć sie uczyć:D:D(oczywiście do szkoły)
Napisano 21 Marzec 200421 l Autor Originally posted by eax88 Wymodeluj cala chalupe beda idealne referki dla \"lepkich raczek\" :P ogranicze sie tylko do mojego pokoiku. :D:D:D,( może to im wystarczy) ostatnio niedaje nowych renderków bo miałem problemy z kompem i formata. narazie mam wymodelowane mebelki i chce je otexturować. może jutro dam mój pokoik w kolorach
Napisano 21 Marzec 200421 l Wiesz, ale my tu nie za bardzo mamy cierpliwość, żeby potem przy takich ustawieniach brazila i tylu szczegółach czekać kilka tygodni na ostateczny render. A może jeszcze napisz ile to ma na razie poli??
Napisano 23 Marzec 200421 l Autor dawno nic niedawałem do mojej scenki z braku czasu, próbowałem sie texturkami pobawić ale nic niewyszło , więc dalej se modeluje, a texturki zostawie se na koniec. teraz chce wymodelować mojego blaszaka. narazie widać na screenie takiego boxa ( to będzie obudowa :P :P :P ) wrzucam rendera z innej części pokoju. renderek taki sobie bo niebede se dnia marnować na rzyczy typu render, bo mam czasmi inne zajęcia na kompie p.s. scenka ma narazie 72526 poly z czego prazie połowa to kaloryfer :P :P :P
Napisano 23 Marzec 200421 l Modeling calkiem dobry, co prawda niekiedt robisz babole w siatce ale to nic, postaraj sie o dobre texury pozatym nie szalej tak z poly naucz sie przewidywac co z jaka dokladnoscia robic w zaleznosci od ujecia btw. ile render trwal tego niebieskawego pokoiku.