Ferrum Napisano 26 Luty 2009 Napisano 26 Luty 2009 Witam! Kiedyś mnie ktoś zapytał co jest tak zajmującego w broni. Chyba nie ma drugiej tak starej jak Wojna dziedziny w której trwa nieprzerwany rozwój. Historia ludzkości to historia ciągłej walki. Gdy w walce naszych przodków sprzed tysięcy lat jeden z nich kierowany instynktem zamiast walczyć wręcz sięgną po kamień i nim uśmiercił swojego wroga wtedy to właśnie miał początek wyścig który nieprzerwanie trwa do dziś. Jednym z etapów tego wyścigu jest odwieczna rywalizacja Pancerza i Pocisku... w XX wieku rywalizacja ta najpełniej oddana została w broni pancernej. Nasze osiągnięcia w tej dziedzinie są nieznaczne. Efektem polskiej myśli wojskowej był między innymi czołg 7TP stanowiący rozwiniecie Angielskiego czołgu Vickers. Był to czołg bardzo udany jeden z najlepszych w pierwszych dniach Drugiej Wojny Światowej. Błędnie porównuje się go do jednostek z końca wojny typu Konig Tiger czy IS2 bowiem czołg przeszedł bardzo dynamiczną ewolucje podczas 6 lat wojny co najpełniej oddaje właśnie rywalizacja Pocisku i Pancerza. Od kilku tonowych czołgów do bestii ważących niespełna 70 ton. Prześmiewcze wypowiedzi dotyczą także działka 37mm w które był uzbrojony czołg. Jak na początek wojny było to wystarczające uzbrojenie przytoczę tu historie zapomnianego Bohatera Jana Kawiaka ,który samodzielnie obsługując armatę ppanc 37mm Bofors w bitwie pod Mokrą zniszczył 4 niemieckie czołgi. A z perspektywy niemieckiego czołgisty wyglądało to tak: fragment wspomnień „Z pola walki nieustannie przywożono rannych po raz pierwszy widziałem tak ciężko poparzonych ludzi. Miałem jakieś złe przeczucie bałem się. Padł rozkaz do walki... ruszyłem. Wszystko dokoła paliło się, dymiły rozbite czołgi z rannego natarcia, dopalały się ruiny domów.” czołg autora wspomnień zablokował się między wrakami innych niemieckich maszyn i także został zniszczony. Zatem czołg 7TP mógł okazać się niezwykle skuteczną bronią. Zawiodła zła taktyka i brak doświadczenia generałów w stosowaniu broni pancernej a także zbyt mała liczba czołgów razem ok 140 sztuk. Przedstawiam model polskiego czołgu 7TP Pozdrawiam!
kliment woroszyłow Napisano 26 Luty 2009 Napisano 26 Luty 2009 (edytowane) To ja sie moze nie bede wypowiadał szczegółowo na temat tego modelu :) sporo bardziej zaawansowany niz MORS, Widziałem gorsze początki, fakt. ;) Nie chce naśladowac SAMI WIECIE KOGO:D EDIT: Fajnie ze tak ładnie opisujesz ten czołg, tez uważam ze w 39 roku gdyby nie ich ilość oraz taktyka przyjęta w WP mógłby się okazać duzo groźniejszym przeciwnikiem dla niemieckich pojazdów z tego okresu zwłaszcza pzkpfw I, II, a nawet III. Co nie zmienia faktu ze kampania wrześniowa i tak była nie do wygrania, ale kosztowała by niemców więcej krwi, to pewne. pozdr! Edytowane 26 Luty 2009 przez kliment woroszyłow
Ferrum Napisano 26 Luty 2009 Autor Napisano 26 Luty 2009 Właśnie kończyłem wierze tego czołgu gdy pomyślałem „a poszukam jeszcze, może gdzieś są jakieś fajne zdjęcia” no i wtedy wpadłem na Twój model 7TP. Zszokował mnie poziom detalu... inaczej niż perfekcyjnym nazwać go nie można. Moj przy nim wypada raczej blado :) nawet nie jestem już w stanie go dopracować na tym sprzęcie przesunięcie go to już męczarnia... no ale nie o sprzęt ostatecznie tu chodzi tylko umiejętności których jeszcze mi brak ale... uczę się ;) Pozdrawiam!
kliment woroszyłow Napisano 26 Luty 2009 Napisano 26 Luty 2009 pokaz siatki, bedziemy mogli powiedziec cos więcej o modelowaniu, napisz jaki poycount ma ten model i na jakim sprzecie go robisz.
Ferrum Napisano 12 Marzec 2009 Autor Napisano 12 Marzec 2009 Witam Ponownie! Model się nie zmienił zmienił się render i efekt jest zdecydowanie ciekawszy. Render - Mental Ray. To moje pierwsze kroki z Mental Ray więc jeśli macie jakieś cenne wskazówki to zapraszam :) Pozdrawiam! Model: ~ 415 000 poly Komp: Celeron 2.6Ghz 1,5G Ram Grafika Radeon 9200SE 128 - no nie jest to marzenie grafika tylko nieciekawa rzeczywistość :) Pozdrawiam!
nocny drwal Napisano 12 Marzec 2009 Napisano 12 Marzec 2009 siateczkę prosimy :) generalnie nie moja dziedzina, ale powiem, że mi się podoba. czekam na textury
kliment woroszyłow Napisano 12 Marzec 2009 Napisano 12 Marzec 2009 przedewszystkim daj mu jakies podłoze niech ma na co rzucać cień, a nie wisi w przestrzeni bo to nienaturalnie wyglada :) Istotnie jest lepiej, nie idealnie ale lepiej.
Blader Napisano 13 Marzec 2009 Napisano 13 Marzec 2009 siatka aaaaa pozatym ładnie wyszło :) ale siatka by sie przydała
lejacypies Napisano 15 Marzec 2009 Napisano 15 Marzec 2009 kiedyś takiego delikfenta sklejałem:P solidnie sie prezentuje:)
Vega Napisano 15 Marzec 2009 Napisano 15 Marzec 2009 Jak na początek to bardzo ładnie :) również proszę o siateczkę.
Rekomendowane odpowiedzi