Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam problem z włosami w maxie.

Mam prostą scenę, głowa + hair, 3 światła photometric target. Całość renderuje się bez problemów przy ray traced shadows (włosy jako mr prim). Jednak dla lepszego efektu zmieniłem cieniowanie na mr shadow map z właczona opcja transparent shadows i w tym momencie max się wysypuje przy próbie renderingu z komunikatem:

DB 0.3 fatal 041008: attempt to access null DB tag

Ktoś wie jak to ugryźć ?

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wyłącz transparent shadows hair z nimi niestety nie współpracuje:(

ps.Najlepsza metoda to włosy w scanline i kompozycja w ps.

Napisano
  • Autor

Nie używalem matte, chyba ze transparent shadows w mr shadow map kłócą się też z fast-sss.

Widziałem ten sam błąd w postach na kilkunastu innych forach ale póki co nie dokopałem się do jednoznacznej odpowiedzi co powoduje konflikt.

A co do PS-a fakt faktem, że można wsio zrobić osobno i później połatać, ale w tym konkretnym przypadku uparłem się, żeby efekt końcowy osiągnąć jednym renderem w MAX-ie.

Napisano

Nie z fast-sss renderowałem kiedyś tą metodą co pokazałeś na blogu i się nie wywalało,tylko jak ustawisz fast rasterizer to włoski z mrprime i cienie ładnie wyjdą ale już cieniowanie główki będzie kiepskie-więc i tak musiał byś wyrenderować włoski z cieniem na matte a główkę bez fast rasterizera(a z materiałem matte i transparent shadows się napewno wywali,można najwyżej sprubować standardowy matte-shadow maxa...).Czyli ogólnie i tak żeby uzyskać fajny efekt końcowy trzeba warstwy w ps składać...Ogólnie jak dobrze pogrzebiesz w ustawieniach haira i światełkach to włoski z bufora wyrenderują się szybciej i ładniej niż mr-prime:)

Edit: A spróbuj standardowe światło zamiast photometric może tu coś koliduje?

Edytowane przez mafida

Napisano
  • Autor

Zaczyna mi brakować pomysłów. Sam pass dla włosów w scanline odpada, zamiast włosów z rendera wychodzą kwadraty i wiem niestety, że to bolączka maxa 2009.

Troche lepiej przy render elements H&F i exporcie do *tga z alpha i dalej w photoshopie, ale tu też narazie nie jestem zadowolony z efektów.

Muszę popróbować w max-ie 8, może będzie lepiej. Chyba, że ktoś poradzi mi jakiś sprawdzony sposób na export dobrego hair passa, tak żeby nie trzeba było za dużo w PSie tuszować.

Napisano

Ja bym sobie odpuścił te mr prime na twoim miejscu i wyrenderował kłaki jako efekt na buforze.Na głowę wrzucasz materiał matte,ustawiasz światła standardowe,dodajesz do nich hair properites i ustawiasz sobie resolution i fuzz,renderujesz kłaki potem przełączasz composite mode na none i renderujesz sam cień,wrzucasz do ps z alfą,składasz i voila...