joe20 Napisano 19 Marzec 2009 Napisano 19 Marzec 2009 Witam, chciałbym zapętlić mój biped, na razie animacja polega na zrobieniu dwóch kroków, lewą i prawą nogą, wszystko wydaje się być idealnie zgrane, jak skopiować bipa, wiem że temat był już poruszany, ale niestety udzielone odpowiedzi w niczym mi nie pomogły, zdaję sobie jedynie sprawę że trzeba się tutaj orientować w curve editorze. Z góry dzięki. Pozdrawiam
piotr kura Napisano 25 Marzec 2009 Napisano 25 Marzec 2009 nie bede pisal bo to juz opisane: otwierasz maxa help -->tutorials-->character animation tutorials-->animating with freeform-->simple ff animation. w curve editorze mozna zwykle obiekty zapętlać (nie wiem jak z bipedem, on ma ten swoj workbench) tak: zaznaczasz obiekt jego klucze klikasz ikonke parameters curve out of range types i wybierasz potrzebny ci typ (pewnie chodzi ci o relative repeat). pozdro.
Juliusz Napisano 26 Marzec 2009 Napisano 26 Marzec 2009 żeby powtórzyć jakąś sekwencję bipeda najlepiej chyba użyć motion flow'a do tego (można też mixera na dobrą sprawę). Mówiąc krótko: 1) zapisz swoją animację jako bip. 2) Przełącz bipeda w tryb motion flow 3) włącz motion graph 4) naciśnij create multiple clips (druga ikona od lewej) 5) zaznacz swój plik bip - pojawi się ikonka w motion graphie 6) z powrotem na rolecie Motion Flow wciśnij Define Script 7) w motion graphie kliknij na tą ikonkę tyle razy, ile chcesz powtórzeń 8) zdefiniuj przejście - albo w motion graphie (kliknij prawym na strzałkę która się pojawiła albo Edit Transition w rolecie Motion Flow). Jeśli sam zadbałeś o płynne przejście, to wystarczy jak wyzerujesz parametr Length, a Source Clip Start ustawisz na ostatnią klatkę. 9) bajped powinien już chodzić wielokrotnie (w trybie motion flow) 10) jeśli chcesz wypalić animację do kluczy, naciśnij Create Unified Motion w rolecie Motion Flow.
Rekomendowane odpowiedzi