Napisano 21 Marzec 200916 l Witam! Chciałbym zacząć coś tworzyć w 3Ds Maxie. Moje doświadczenie jest bardzo małe - robiłem kiedyś (2-3lata temu) wieżowiec z tutoriala i rozwaloną chatę swojego pomysłu - podobało mi się to lecz mając problemy zrezygnowałem :). Teraz troszkę się nudzę więc chętnie popróbuję coś robić. I tu pojawiają się moje pytania: 1. Jaką wersję 3Ds Maxa zainstalować? -3Ds Max Studio 9 będzie OK? 2. Co to jest VRAY? I jaką wersję wgrać do 3Ds Max Studio 9 (bądź innego polecanego przez Was). 3. Czy moglibyście podać nazwy plugin'ów pomocnych dla początkującego? Tutoriale myślę, że znajdę sam ;) Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź ;P
Napisano 21 Marzec 200916 l Witam na forum. @1. Ja robię w 3ds max 9 i nie narzekam :) Podobno nie opłaca się wgrywać 2009 bo dużych zmian niema (podobno :D ). @2. V-Ray to silnik renderujący. Z wikipedii: V-Ray to silnik renderujący, wykorzystywany w oprogramowaniu do tworzenia trójwymiarowej grafiki komputerowej. Twórcami tego silnika są Vladimir Koylazov i Peter Mitev z firmy Chaos Group założonej w 1997 roku w Sofii, Bułgaria Jest to silnik renderujący, który używa bardzo zaawansowanych technik jak np: algorytm globalnego oświetlenia (global illumination), path tracing, mapowanie fotonowe (photon mapping), irradiance map oraz directly computed global illumination. Użycie tych technik daje o wiele lepsze rezultaty niż standardowe silniki renderujące, w które zaopatrywane są aplikacje do tworzenia trójwymiarowej grafiki komputerowej; generalnie rendering używający tych technik wydaje się bardziej fotorealistyczny dla ludzkiego oka, ponieważ faktyczne efekty oświetlenia są bardziej realistycznie odzwierciedlone. Jedyną wadą tych technik jest większe zapotrzebowanie na moc obliczeniową w związku z dużą ilością skomplikowanych obliczeń. V-ray jest używany przy tworzeniu produkcji filmowych; jest również w szerokim zakresie używany przy tworzeniu realistycznych scen 3d na potrzeby architektury @3. Na początek... Hmm... Raczej nic. Wystarczy Ci wbudowany Mental (silnik renderujący) do renderowania (na początek i później też). Lepiej zacząć od nauki modelingu bo to są jednak podstawy które trzeba umieć na pewno. Czym lepiej sobie wyszlifujesz wprawę do modelowania tym lepiej :)
Napisano 21 Marzec 200916 l Autor Aha. Ale możesz podać link/wersje V-Ray dla 3Ds Max 9? I jak to wgrać? Aha. I jeszcze... ile np. zajmie renderowanie powiedźmy wieżowca tego z tutoriala w Mentalu i V-Rayu? Jeżeli to ważne to mam Intel E5300 @ 2917MHZ i Kingstony 4GB 800MHZ, i dysk 160GB WD.
Napisano 21 Marzec 200916 l Na stronie producenta znajdziesz v-ray'a http://www.chaosgroup.com/en/2/downloads.html?s=v-ray dla max'a 9 (o ile pamiętam musisz się zarejestrować). Ja używam wersji V-Ray 1.50 SP1. Instalacja jest prosta. Podczas instalacji (o ile pamiętam) będziesz musiał podać 3 ścieżki: 1 - do max'a 2 - gdzie ma zainstalować v-ray'a 3 - do pluginów max'a (to samo co w 1 tylko z dodatkiem /plugins/). Po instalacji uruchamiasz max'a i wchodzi w Rendering->Render->W zakładce Common jest coś takiego jak Assign Renderer i tam wybierasz produkt V-Ray. Czas renderingu zależy od wielu rzeczy :D Jeśli bez oświetlenia, materiałów, ustawień renderingu i wielu innych rzeczy to czas renderingu będzie krótki (kilka sekund).
Napisano 21 Marzec 200916 l jak vray to teraz 1.5 SP3 i jest w wersjach od maxa 9 do 2009, a jak chcemy być tak na poważnie w porządku to open source silniczki, polecam kerkythea. //blender to też nie jest dzieło zła, tylko bardzo dobry soft
Napisano 22 Marzec 200916 l Luqas ma rację co do Blendera. Jak bawiłem się w maxie i blenderze. Mi bardziej do gustu przypadł Max. W Blenderze było kilka denerwujących rzeczy (dla mnie), ale widziałem prace robione w blenderze i nie widzę różnicy :) W dodatku na blendera wyszedł V-ray (gdzieś był temat w dziale wyżej o tym).
Napisano 22 Marzec 200916 l A po co kręcić pół godziny? Jak tam zawsze klikam "Z" i mi się samo cofa :P (max 9)
Napisano 22 Marzec 200916 l no tak skróty klawiszowe :D fakt czasem coś się rypnie w 9 miałem często po wychodzeniu z isolate selected, ale nie ma to jak FAQ na max3d.pl :P ile to sobie można zaoszczędzić czasu taką lektórką, nie żeby metoda prób i błędów była zła ;]