Napisano 24 Marzec 200916 l Witam mam takie pytanie czy zna ktoś sposób na rolujący się papier a dokładnie będzie to papirus zrolowany z obu stron do srodka i tu nie bardzo wiem jak zanimować ten motyw rolowania... Z góry dziękuje za info i pozdrawiam...
Napisano 24 Marzec 200916 l Witam mam takie pytanie czy zna ktoś sposób na rolujący się papier a dokładnie będzie to papirus zrolowany z obu stron do srodka i tu nie bardzo wiem jak zanimować ten motyw rolowania... Z góry dziękuje za info i pozdrawiam... jesli tylko troche zrolowany to proponowalbym 2 modyfikatory BEND z ustawionymi granicami (LIMIT) po 1 modyfikatorze dla kazdej strony albo inaczej: ja gdybym chcial cos takiego zrobic to zrobilbym kartke jako spline -> mozna ustawic RENDERABLE (w Editable Spline) ustawic ksztalt na prostokatny i bardzo silnie rozciagnac w jednym kierunku tworzac plaszczyzne (zaznacz sobie Show i Vieports zebys widzial jak ta "kartka" z pojedynczego splinea wyglada :D ) jak juz masz taka kartke o wiekszej liczbie werzcholkow to moze zanimowac jej rolowanie poprzez animowanie pozycji wierzcholkow w czasie (jesli zamiast zwyklego beziuera uzyjesz wierzcholkow SMOOTH to powinno ci to zajac kilka minut)
Napisano 24 Marzec 200916 l Autor bend już testowałem i to jednak nie jest ten efekt o który mi chodziło... ale sprubóje ten drugi patent...
Napisano 24 Marzec 200916 l http://www.3dmax.de/neu/tutorials/animation/klorolletut.html taki tutorial, co prawda po niemiecku i do niemieckiej wersji, ale na dole jest dołączony plik (Beispieldatei)