martenka Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 jak zaznacz do renderowania tylko kawalek sceny(by szybciej uzyskac efekt), np 1 fotel z posrod wielu jakie mamy przygotowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 prawy przycisk myszy (na obiekcie) -> object properties -> renderable (odchacz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 W jakim maxie ? W maxach do 2008 (albo do 9) na głównym toolbarze jest po prawej stronie rozwijana lista, tam wybierz "Region" i w danym viewporcie możesz zaznaczyć obszar do renderowania. W maxie 2009 i wyższym ta zakładka znajduje się zaraz przy predefiniowanych rozdzielczościach w oknie ustawień renderingu (skrót F10). Sly - Ta metoda wyłącza tylko obiekty z renderingu, opcja "visible to camera" odznaczona dla reszty obiektów niż wybrany bardziej by tu pasowała bo wszystkie odbicia, GI i oddziaływania ich były by zachowane. Stawiam jednak na Region render jako opcję o którą tu chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 sly: ale wtedy eliminujesz reflectins, shadwo casting i inne przydatne rzeczy. foteli nie będzie w ogóle w scenie, o ile zależy komuś na takim oddziaływaniu :) martenka: tak jak pisze sly tylko zamiast odhaczać renderable odhacz "visible to camera". możesz zaznaczyć jedno krzesło które chcesz wyrenderować a potem inverse selection i grupowo odhaczyć "visible to camera" dla reszty obiektów. ale jeśli nie zależy Ci na tym, żeby niewidoczne obiekty w scenie rzucały cienie czy odbijały się w jednym widocznym fotelu, zrób tak jak radzi sly. Ewentualnie "region render" pod F10. Pozdrawiam szybkiś jest marcinie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szysia565 Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 Jest też możliwość zaznaczenia tego fotela po czym "alt" + "q". Izolujesz tym samym zaznaczone obiekty tak że łatwiej Ci z nimi pracować. Render również idzie szybciej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 ale eliminujesz przez to ustawiane światła o ile nie używasz vraya z zaznaczoną opcją render hidden lights. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martenka Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2009 dzikeuje za odp.bede probowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martenka Napisano 14 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2009 tak chodzilo mi o ta metode z regionem zaznaczenia, mam maxsa 9...nie wiem tylko co mi sie stalo ze renderingi mi sie nakladaja:(musze chyba komp.zresetowac..moze cos sie zawiesilo:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly Napisano 14 Kwiecień 2009 Share Napisano 14 Kwiecień 2009 ale ze mnie noob... źle zinterpretowałem pytanie. no tak.. region. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi