Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

jak zaznacz do renderowania tylko kawalek sceny(by szybciej uzyskac efekt), np 1 fotel z posrod wielu jakie mamy przygotowane?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

prawy przycisk myszy (na obiekcie) -> object properties -> renderable (odchacz)

Napisano

W jakim maxie ?

W maxach do 2008 (albo do 9) na głównym toolbarze jest po prawej stronie rozwijana lista, tam wybierz "Region" i w danym viewporcie możesz zaznaczyć obszar do renderowania.

W maxie 2009 i wyższym ta zakładka znajduje się zaraz przy predefiniowanych rozdzielczościach w oknie ustawień renderingu (skrót F10).

Sly - Ta metoda wyłącza tylko obiekty z renderingu, opcja "visible to camera" odznaczona dla reszty obiektów niż wybrany bardziej by tu pasowała bo wszystkie odbicia, GI i oddziaływania ich były by zachowane. Stawiam jednak na Region render jako opcję o którą tu chodzi.

Napisano

sly: ale wtedy eliminujesz reflectins, shadwo casting i inne przydatne rzeczy. foteli nie będzie w ogóle w scenie, o ile zależy komuś na takim oddziaływaniu :)

martenka: tak jak pisze sly tylko zamiast odhaczać renderable odhacz "visible to camera". możesz zaznaczyć jedno krzesło które chcesz wyrenderować a potem inverse selection i grupowo odhaczyć "visible to camera" dla reszty obiektów.

ale jeśli nie zależy Ci na tym, żeby niewidoczne obiekty w scenie rzucały cienie czy odbijały się w jednym widocznym fotelu, zrób tak jak radzi sly. Ewentualnie "region render" pod F10.

Pozdrawiam

szybkiś jest marcinie :)

Napisano

Jest też możliwość zaznaczenia tego fotela po czym "alt" + "q". Izolujesz tym samym zaznaczone obiekty tak że łatwiej Ci z nimi pracować. Render również idzie szybciej ;)

Napisano

ale eliminujesz przez to ustawiane światła o ile nie używasz vraya z zaznaczoną opcją render hidden lights.

Napisano
  • Autor

tak chodzilo mi o ta metode z regionem zaznaczenia, mam maxsa 9...nie wiem tylko co mi sie stalo ze renderingi mi sie nakladaja:(musze chyba komp.zresetowac..moze cos sie zawiesilo:(

Napisano

ale ze mnie noob... źle zinterpretowałem pytanie.

no tak.. region.