Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam problem z teksturą, materiał mam ciemniutki, a po renderze wychodzi jasno :/

Próbowałem co mogłem, co potrafiłem i mi się pomysły skończyły :/

Mały screen,

materiał Arch&Design, lampy mr Area Omni. Render Mental.

beznazwy1y.jpg

Edytowane przez aduko

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 957
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

no to nie swiec tak mocno :D

Napisano
  • Autor

Dzięki :)

Dopiero zaczynam poważną przygodę z wizualizacjami w 3d, wcześniej pracowałem w ArchiCadzie od 9 zaczynając.

Teraz mam takie pytanie, jak mam np. ścianę z mozaiki, i chcę aby te plastry układały się losowo, a nie jeden za drugim, a co za tym idzie, sztucznie wychodzi :/

Da się jakoś w miarę prosto?

Tutaj moja początkowa testowa szkoleniowa łazienka, no część łazienki z ową mozaikową ścianą ;)

24877188.jpg

Napisano

mozaika to tiles czy bitmapa? bo to zasadniczo zmienia postać rzeczy (nie używam Arch&Design wiec nie wiem jak to zbudowane jest).

Jeśli tiles - to masz tam takie coś jak losowość koloru (poszukaj pod F1 gdzieś powinno być)

jeśli bitmapa, hmm no to albo robisz tak dużą bitmapę żeby nie bylo potrzeby jej powtarzać, i ustawiasz sobie kostki ręcznie w photoshopie (na etapie robienia mapki diffuse do tego materiału) względnie (właśnie na to wpadłem, więc nie testowane rozwiązanie) robisz sobie kilka bitmapek, ustawiasz mapowanie odpowiednio na poligonach, dajesz materialbyelement modyfikator, i jako mapę używasz multi/subobject material (z tymi kilkoma swoimi mapkami diffuse) - jak znajde wieczorem czasu troche to postaram się napisać to bardziej zrozumiale.

Walcz :)

Napisano
  • Autor

Bitmapa, no to chyba narazie pozostaje mi układanie w PS :)

beznazwy2mwt.jpg

Ehh łatwo jest zrobić wizualizacje dla siebie, z dostępnych materiałów, ale jak już coś trzeba zrobić z projektu, ehh...

Dzięki i czekam na kolejne spostrzeżenia :)