yahu Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 (edytowane) Witam, Na załączonym obrazku zaznaczyłem obszar, który powoduje problemy. Wygląda to tak jakby ustawienia parametrów odpowiedzialnych za antyaliasing były niewystarczające. Render pochodzi z silnika v-ray, w mapie odbić hdri, światło stożkowe. Pytanie polega na tym, gdzie jest błąd, co skopałem? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że podniesienie jakości antyaliasingu powinno rozwiązać problem. Próbowałem różnych filtrów, różnych ustawień próbkowania, ale może coś przeoczyłem lub o czymś nie wiem. Może mapa HDRI jest słabej jakości? (zajmuje około 9 mb). http://galeria.awardspace.us/index.html Edytowane 16 Kwiecień 2009 przez yahu
Traitor Napisano 21 Kwiecień 2009 Napisano 21 Kwiecień 2009 Vray/Render/ColorMapping/ sub-pixel mapping, clamp output. Wlacz te ficzery i bedzie dobrze.
mirach Napisano 21 Kwiecień 2009 Napisano 21 Kwiecień 2009 Nie rzucajcie wszedzie tym clamp outputem, bo to scina obrazek z ladnego hdr'a do plaskiego ldr'a i pozniej w postprodukcji sie ludzie dziwia ze nawet obrazek zapisany w hdr ma maksymalna jasnosc 1.
Rekomendowane odpowiedzi