Krystian Szabat Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 Witam chcialbym zrobic animowany przycki robie movie clipa daje mu klatku up, over , out i wszystko dziala mam tez taki skrypt ale jak zrobic zeby ten movie clip dzialal jak przycisk jak komende dodac jak ktos chce jakies pliki to mowic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graphitt Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 klatki sluza tylko po to zeby dawac mu stany, natomiast wszystko dajesz z kodu masz klatke w ktorej znajduje sie MClip. Daj nad nia klatke w ktorej umiesc kod: To wersja dla AS2 nazwaMovieclipa.onRollOver = function() { tu umieszczasz co sie ma dziac na RollOver np. this.gotoAndPlay(jakas klatka) } wtedy na najazd na ten MovieClip uruchomi animacje w tym mowiclipie od jakiejs klatki nazwaMovieclipa.onRollOut = function() { tu umieszczasz co sie ma dziac na RollOut np. this.gotoAndPlay(jakas klatka) } to na zjazd... a to na nacisniecie nazwaMovieclipa.onRelease = function() { tu umieszczasz co sie ma dziac na RollOver np. this.gotoAndPlay(jakas klatka) } pisz jak nie rozumiesz, pomoge ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Szabat Napisano 26 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2009 wiem tak mam zrobione ale jak biore to onRelese to nie dziala to sie chyba tyczy tylko klatek w MC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graphitt Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 podeslij kod to zobaczymy ;) bo tak to ciezko wyjasnic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Szabat Napisano 26 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2009 tu MASZ LINK DO fla http://www.sendspace.pl/file/BE1hRBe9/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graphitt Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 tu masz link do pliku, jest w formacie CS3 nizszego nie mam: 1221_m.rar w pliku sa komentarze, jak cos nie jasne moge wyjasnic :) raz dwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Szabat Napisano 26 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2009 GRAPHITT jestes moim bogiem xD faktycznie działa nie pomysłałbym aby dodac root dzieki za pomoc Dal bym ci kilka plusów do reputacji ale moge tylko 1 wady stalego IP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graphitt Napisano 26 Kwiecień 2009 Share Napisano 26 Kwiecień 2009 niezamaco, jak cos to pisz ;) czasem latwiej wyjasnic niz szukac w google Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psdmag Napisano 27 Kwiecień 2009 Share Napisano 27 Kwiecień 2009 moze chodzi o nazwa.buttonMode = true; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graphitt Napisano 27 Kwiecień 2009 Share Napisano 27 Kwiecień 2009 dobry sposób, ale ma pewne nie dociągnięcia, zwłaszcza pod AS3. Ja tam wole MovieClipy w tej postaci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrRo Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 Witam serdecznie. Mój problem tematycznie jest podobny, natomiast merytorycznie na niższym poziomie. Bardzo bym prosił o podanie "receptury" tworzenia buttonów w Movie Clipie. Do tej pory robiłem tylko przyciski, które odwoływały się do konkretnej klatki na osi czasu i to wystarczało. W tej chwili muszę zrobić przyciski, które animują się niezależnie od pozostałej treści strony. Problem w tym, że nie do końca wiem co najpierw powinienem zrobić, buttona czy movie clipa (i dopiero później do niego wsadzać buttona)? Dalej, jak w movie clipie (na przykład po najechaniu jak i po zjechaniu z buttona) zatrzymać oś czasu (kiedyś próbowałem zastosować w movie clipie funkcję "stop();", przypisaną do klatki ale wtedy movie clip w ogóle mi się nie wykonywał. Bardzo bym prosił o podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.ochel Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 ach jakby to wyjasnic robisz movie clip. potem do niego dorabiasz buttony. i tobisz tak ze w momencie gdy button movie clip jest w fazie wylaczonego przycisku dajesz button z akcja on rollover go to and play (i tu numer klatki od ktorej sie zaczyna animacja przejscia miedzy stanem off a stanem gdy use najedzie na przycisk). w miejscu gdzie ta animacja sie konczy dajesz akcje stop (na klatce) i znowu wsadzasz buttona i dajesz mu akcje onrollover i animacja w druga strone. potem wracasz do miejsca gdzie przycisk jest w fazie "najechanej" i dajesz mu akcje on press i tu znowu adnimka to wcisnietego przycisku i znowu stop i akcja onrelease w tym momencie i laczysz ja z animka powracania przycisku do normalnego prosciej nie umiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrRo Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 Super, dzięki za podpowiedź. Zaraz to przetestuję. A jak skolei wywołać wykonywanie tego buttona w movie clipie, na głównej osi czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.ochel Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 nie klikasz prawym na niego i dajesz actions tam wsadzasz odp akcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrRo Napisano 7 Sierpień 2009 Share Napisano 7 Sierpień 2009 Jednak jest lekka lipa (nie wiem jak to zrobić). Funkcje on(rollOver) jak i on(rollOut), działają świetnie, jednak nie do końca wiem jak teraz zrobić, żeby w momencie naciśnięcia tego buttona wewnątrz movie clipa, wracać na główną oś czasu (gdzie mam tekst do wyświetlenia). I jeszcze jedno pytanie, czy można przy kliknięciu zrealizować dwie funkcje (przerzucić sie poza movie clipa jak i wyświetlić zawartość movie clipa)? Chodzi o to, że jak pisałem wyżej, na głównej osi czasu mam do wyświetlenia tekst, natomiast wewnątrz movie clipa, ostatnia klatka akcji on(rollOver), odpowiada stanowi klawisza, podczas wyświetlania w/w tekstu. Jeśli napisałem w sposób mało zrozumiały postaram się to wyjaśnić bardziej klarownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 Myślę, że pomoże ci _parent, this lub ewentualnie _root ale lepiej unikać. To pomoże ci się przemieszczać po drzewie twoich clipów i głownej osi czasowej. this - odnosi się do 'tego':), czyli np. wpiszesz guzik.onRollOver=function(){ trace(this.jakasWartosc) } to wyświetli się wartość w tym konretnym movieClipie. _parent jak sama nazwa mówi odnosi się do rodzica, więc jeśli masz w głównej scenie jakiś movieClip, to rodzicem oczywiście będzie główna oś czasu. Można też dać np. _parent._parent jeśli obiekt jest jakoś bardziej zagnieżdżony. _root to odwołanie to najniższego poziomu - w sumie najkrótsza metoda ale pojawiają się problemy gdy postanowisz wstawić do pliku inny plik .swf. Tak więc, jeśli dobrze zrozumiałem - chcesz umieścić/uwzględnić coś z tego movieClipa na głównej osi czasu. np: guzik.onRollOver=function(){ _parent.jakisTekst.text = this.jakasWartosc } Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrRo Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 (edytowane) Jako, że przez noc pozbierałem myśli i dokładnie wiem czego chcę, jeszcze raz dokładnie opiszę problem(to co już mam i to czego jeszcze nie mam). Dysponuję wersją 8 Flasha (w pracy CS3). Do tej pory zrobiłem klawisze wsadzone do movie clipa. Klawisze, po najechaniu, robią coś tam, po zjechaniu wracają do punktu początkowego (efekt wyjeżdżającej szuflady - takie dość banalne). Obecnie akcje przypisane do klawisza wyglądają tak: on(rollOver){ gotoAndPlay("kl1") } on(rollOut){ gotoAndPlay("kl11") } gdzie "kl1" jak i "kl11" są "frame label'ami" konkretnych klatek. Teraz pytanie właściwe. Jak powinna wyglądać dalsza część akcji przypisana do klawisza aby: 1. po kliknięciu przerzucało mnie na główną oś czasu do klatki "start". 2. akcje rollOver jaki rollOut wykonywały się poprawnie - piszę o tym dlatego, bo jak dopisywałem do istniejących akcji, on(release) lub on(press), po najechaniu na klawisz, dostawałem, zamiast chowania się kwadracika, skakanie tego kwadracika. 3. po kliknięciu (tym samym co w punkcie 1), wyświetlało w movie clipie klatke "skl1". Jako, że jestem w ogromnej desperacji, będę ogromnie wdzięczny za pomoc. Edytowane 8 Sierpień 2009 przez PiotrRo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 Trochę dziwne, że jak dajesz on(press) to reszta się kaszani, nie powinna. Proponuję trochę zmienić składnię, nie wiem czy to rozwiąże problem ale w przyszłości zobaczysz, że ułatwia pracę: zamiast pisać bezpośrednio w movieClipie: 'on(press)', napisz w dowolnym miejscu (np główny timeline): 'nazwaMovieClipa.onPress=function(){' i tu akcję. Dzięki temu łatwiej będzie później odnaleźć te fragmenty w celu edycji, bo możesz napisać wszystko tak, by mieć cały kod w jednej klatce i nie szukać po całej scenie. Co do pkt 1 i 3 on(press){ //lub tak jak napisałem wyżej: movieClip.onPress=function(){ gotoAndPlay("skl1"); _parent.gotoAndPlay("start") //lub _root.gotoAndPlay("start") jeśli nie wychodzi } 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrRo Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 HAAAAAAAAAAAA. Działa, wszystko jest OK. Stary - WIELKIE DZIĘKI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrRo Napisano 10 Sierpień 2009 Share Napisano 10 Sierpień 2009 To jeszcze ostatnie pytanie (mam nadzieję0. Tym razem chcę się dostać z głównej osi czasu do klatki wewnątrz movie clipa. Za cholerę nie chce mi to wyjść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graphitt Napisano 11 Sierpień 2009 Share Napisano 11 Sierpień 2009 na glownej osi czasu w klatce w ktorej chcesz sie odwolac do MC, wpisujesz skrypt: mojMovieClip.gotoAndPlay(666) - na przyklad, dajesz co chcesz by robil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrRo Napisano 11 Sierpień 2009 Share Napisano 11 Sierpień 2009 (edytowane) Tak - już to znalazłem. Tylko, że gdy wpisuję w skrypt "instance name" tego movie clipa, jest on czarny (instance name), nierozpoznawalny przez skrypt, co zresztą skutkuje tym, że po naciśnięciu klawisza dokładnie nic się nie dzieje. Nie mam pojęcia gdzie jest błąd. Edytowane 11 Sierpień 2009 przez PiotrRo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrRo Napisano 11 Sierpień 2009 Share Napisano 11 Sierpień 2009 sam skrypt wygląda tak: on(release){ in_zu.gotoAndPlay("pgospodarcze") } no i właśnie to "in_zu" jest instance name'mem mojego movie clipa. W skrypcie powinie być niebieski - a nie jest. Cały czas jest czarny, jak by na niego nie patrzeć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 12 Sierpień 2009 Share Napisano 12 Sierpień 2009 Jaka to wersja Flasha Studio? Szczerze mówiąc nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek nazwy MC się podświetlały, no chyba, że o czymś nie wiem:). Być może sytuacja jak poprzednio: ponieważ wpisałeś skrypt bezpośrednio do jakiegoś MC, spróbuj dodać _parent albo _root (_parent.in_zu.gotoAndPlay("pgospodarcze") ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrRo Napisano 12 Sierpień 2009 Share Napisano 12 Sierpień 2009 Wersja 8. Zaraz to jeszcze przećwiczę na CS3. Jeszcze jedna ciekawostka mi wyskoczyła (z którą w CS3 nigdy nie miałem problemu) mianowicie, przypisując do klawisza skrypt: on (release) { getURL ("mailto:[email protected]?subject=TematMaila") } Pole "temat" było wypełnione. Teraz jest puste...!!!??? Za Chiny Ludowe nie wiem czemu. Co do wpisanie _root, lub _parent, to chyba nie ma to wiekszego zastosowania w tym przypadku. Obecnie chcę się "dostać/uruchomić", klawiszem znajdującym się na głównej osi czasu, klatkę z movie klipa. Klawisz uruchamiający nie jest w movie clipie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi