aduko Posted May 12, 2009 Posted May 12, 2009 Witam, jako, że pączątki zawsze trudne, mam problem którego sam nie mogę przejść, próbowałem ale nie dam rady. Mianowicie chcę doświetlić scenę wnętrza dodatkowymi światłami, jako główne mam ustawiony Daylight (zgodnie z tutkiem z forum opisującym oświetlenie sceny w MT + FG + GI). Po ustawieniu lamp na renderze nie robią, ale przy włączeniu Vievport Shading widać jak dają światło i cień. Ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego tak jest?
Guest warscom Posted May 18, 2009 Posted May 18, 2009 heh mam to samo tyle, że ja jestem poczatkujacym :P i nie mam pojęcia co zrobic
farelek Posted May 20, 2009 Posted May 20, 2009 Musisz podkręcić moc dodatkowych świateł. Baaaaardzo. To tak jak by zapalić na słonecznej plaży żarówkę. Musiała by być bardzo mocna żeby móc konkurować ze światłem słonecznym. Dopisz kilka zer do mocy twoich lamp.
aduko Posted May 20, 2009 Author Posted May 20, 2009 Tyle, że na tej plaży zgaszono słońce i dalej ciemno.
farelek Posted May 20, 2009 Posted May 20, 2009 To nie ma znaczenia. Zrób tak jak napisałem. Ewentualnie drugi sposób (w przypadku gdy słońce jest zgaszone) : Environment and Effects --> exposure control ustaw mr Photo... --> zmniejsz parametr EV np do 4
Guest Gosc Posted May 20, 2009 Posted May 20, 2009 albo moze trywialne.... moze maja wlaczone cienie i wcale nie sa wewnatrz budynku, np tuz za sufitem albo sciana, albo jakis przedmiot je zakrywa (np oprawka lampy)
Recommended Posts