Napisano 18 Maj 200915 l Witam serdecznie jestem nowy mam nadzieje nie pomylilem kategorii jesli tak to z gory przepraszam. Na prace magisterska bede tworzyl efekty specjalne dosc proste ale chcialbym uzyskac informacje lub linki do tutoriali dotyczace laczenia materialu wideo z animacja z 3ds maxa. Czy mozliwe jest wrzucenie w maxie na tlo animacji tak by przewijajac klatki animacji przewijac zarazem klatki filmu by miec dokladny i ciagly podglad calosci? dziekuje z gory za pomoc!
Napisano 18 Maj 200915 l Hej! Polecam stronkę http://www.videocopilot.net - jest tak sporo tutków na ten temat. A żeby miec podgląd animacji we viewporcie zaznaczasz w 'animate background' w zakładce 'viewport background' (alt+b). Pozdrawiam
Napisano 18 Maj 200915 l 3ds niech wezmie na siebie modelowanie, mapowanie textur, oswietlenie i rendering. Sledzenie kamery w przestrzeni 3D z materialu filmowego na swoje barki niech wezmie dedykowany software Boujou lub PFTrack. Niech jakis workflow bedzie zachowany :) Generalnie najpierw trzeba miec koncept na ujecie... jesli bedzie statyczne tj. kamera nie bedzie w ruchu i bedzie to cos w tym stylu jak ponizej, praca nad czyms takim bedzie sie sprowadzala nad wybraniem lokacji, sfilmowania podejscia, wykonania modelu 3D ( modeling, shadery, oswietlenie i rendering ) jego ustawienie w srodowisku 3D i pozniejsze doszlifowanie w post produkcji. W takim wypadku jakikolwiek tracking nie jest potrzebny. Edytowane 19 Maj 200915 l przez Rascal
Napisano 27 Maj 200915 l Czy mozliwe jest wrzucenie w maxie na tlo animacji tak by przewijajac klatki animacji przewijac zarazem klatki filmu by miec dokladny i ciagly podglad calosci? dziekuje z gory za pomoc! tak, alt+B i ustawiasz sobie background viewport jako sekwencje obrazow albo film (chyba tez pojdzie) jak nie to pierwsza opcja na pewno. Sekwencje mozesz sobie w after effect wyrenderowac klatka po klatce (polecam png) Dodatkowo (nie wiem w czym chcesz renderowac) tutaj masz do mental raya ksiazke o tym jak go wykorzystywac przy filmach Production Mental Ray pdf Polecam rowniez ta stronke Production Shader Examples, fajne przyklady i pliki maxa do pocwiczenia. ----------------- Szkolenia Bhp Edytowane 27 Maj 200915 l przez akkarin
Napisano 23 Czerwiec 200915 l Ja rozniez mam pytanie odnosnie watku. Otoz podobnie jak kolega dread44 mam za temat pracy magisterskiej łaczenie obrazu z kamery z dynamiczna scena wirtualna. Mam pytanie odnosnie pracy z materailem w 3ds. Mam juz nagrany obraz w studio (kamera i aktor sie poruszaja), material przeszedl juz przez virtualDuba, combustiona gdzie pozbylem sie tla za bohaterem, matchmovera gdzie zaznaczylem traki itp i przygotowalem scrypt fo 3ds. Itu sie zaczyna moje pytanie, co teraz zrobic w 3ds? Musze zmienic tlo za bohaterem, na obraz statyczny (zdjecie) i dynamiczny (animacja w 3ds) tak zeby mialo to rece i nogi i musi byc zachowany ruch kamery. Czy wie ktos moze jak teraz krok po kroku pownienem postapic? Dziekuje za wszelkie informacje