Gość dread44 Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 Witam serdecznie jestem nowy mam nadzieje nie pomylilem kategorii jesli tak to z gory przepraszam. Na prace magisterska bede tworzyl efekty specjalne dosc proste ale chcialbym uzyskac informacje lub linki do tutoriali dotyczace laczenia materialu wideo z animacja z 3ds maxa. Czy mozliwe jest wrzucenie w maxie na tlo animacji tak by przewijajac klatki animacji przewijac zarazem klatki filmu by miec dokladny i ciagly podglad calosci? dziekuje z gory za pomoc!
blinq Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 Hej! Polecam stronkę http://www.videocopilot.net - jest tak sporo tutków na ten temat. A żeby miec podgląd animacji we viewporcie zaznaczasz w 'animate background' w zakładce 'viewport background' (alt+b). Pozdrawiam
Rascal Napisano 18 Maj 2009 Napisano 18 Maj 2009 (edytowane) 3ds niech wezmie na siebie modelowanie, mapowanie textur, oswietlenie i rendering. Sledzenie kamery w przestrzeni 3D z materialu filmowego na swoje barki niech wezmie dedykowany software Boujou lub PFTrack. Niech jakis workflow bedzie zachowany :) Generalnie najpierw trzeba miec koncept na ujecie... jesli bedzie statyczne tj. kamera nie bedzie w ruchu i bedzie to cos w tym stylu jak ponizej, praca nad czyms takim bedzie sie sprowadzala nad wybraniem lokacji, sfilmowania podejscia, wykonania modelu 3D ( modeling, shadery, oswietlenie i rendering ) jego ustawienie w srodowisku 3D i pozniejsze doszlifowanie w post produkcji. W takim wypadku jakikolwiek tracking nie jest potrzebny. Edytowane 19 Maj 2009 przez Rascal 1
akkarin Napisano 27 Maj 2009 Napisano 27 Maj 2009 (edytowane) Czy mozliwe jest wrzucenie w maxie na tlo animacji tak by przewijajac klatki animacji przewijac zarazem klatki filmu by miec dokladny i ciagly podglad calosci? dziekuje z gory za pomoc! tak, alt+B i ustawiasz sobie background viewport jako sekwencje obrazow albo film (chyba tez pojdzie) jak nie to pierwsza opcja na pewno. Sekwencje mozesz sobie w after effect wyrenderowac klatka po klatce (polecam png) Dodatkowo (nie wiem w czym chcesz renderowac) tutaj masz do mental raya ksiazke o tym jak go wykorzystywac przy filmach Production Mental Ray pdf Polecam rowniez ta stronke Production Shader Examples, fajne przyklady i pliki maxa do pocwiczenia. ----------------- Szkolenia Bhp Edytowane 27 Maj 2009 przez akkarin
Gość beorn Napisano 23 Czerwiec 2009 Napisano 23 Czerwiec 2009 Ja rozniez mam pytanie odnosnie watku. Otoz podobnie jak kolega dread44 mam za temat pracy magisterskiej łaczenie obrazu z kamery z dynamiczna scena wirtualna. Mam pytanie odnosnie pracy z materailem w 3ds. Mam juz nagrany obraz w studio (kamera i aktor sie poruszaja), material przeszedl juz przez virtualDuba, combustiona gdzie pozbylem sie tla za bohaterem, matchmovera gdzie zaznaczylem traki itp i przygotowalem scrypt fo 3ds. Itu sie zaczyna moje pytanie, co teraz zrobic w 3ds? Musze zmienic tlo za bohaterem, na obraz statyczny (zdjecie) i dynamiczny (animacja w 3ds) tak zeby mialo to rece i nogi i musi byc zachowany ruch kamery. Czy wie ktos moze jak teraz krok po kroku pownienem postapic? Dziekuje za wszelkie informacje
Rekomendowane odpowiedzi