Napisano 30 Maj 200915 l gdy chce nałożyć texturę na obiekt robię to tak:klikam na nową próbkę-> potem get material->bitmap->wybieram texture w jpgu, i teraz nie mogę przypisać jej do mojego obiektu:( tzn assign material to selection jest nieaktywny, przeciąganie materiału tez nic nie daje... nie wiem co ja źle robie, czy nie tym sposobem, czy sth elese... dzięki z góry za pomoc.
Napisano 30 Maj 200915 l robisz to źle;) nie klikasz get material tylko w materiale jest zakładka Maps tam przy Diffuse Color klikasz None i teraz Bitmap i wybierasz texture
Napisano 30 Maj 200915 l Autor oki, dzięki;) mam jeszcze takie pytanie, nałożyłam tą texture (trawę dokadnie) teraz juz prawidlowo, ale po renderze wygląda ona jak kolor zielony a nie trawa, z innymi materialami tez tak jest, nie ma textury tylko podobny kolor
Napisano 30 Maj 200915 l Wydaje mi sie ze moze chodzic o to ze zamiast w Mapping miec "Explicit Map Channel" mozesz miec "Vertex color channel"
Napisano 30 Maj 200915 l Autor hm, w mapping mam to explicit map channel... nie wiem czy to moze o to chodzi, ale te obiekty przeniosłam z archicada, a jak robie na obiektach z maxa to jest okey wszystko.