karolw Napisano 3 Czerwiec 2009 Napisano 3 Czerwiec 2009 (edytowane) Cześć, robie caly zestaw do renowacji pokoji hotelowych. ze wszystkim sobie radze...- w miare. Ale ten jeden pokój mnie narazie przerasta. trudność polega na tym ze: prawie wszystko jest białe jest w nim wiele półprzeźroczystych tkanin (firanek) te firaniki maja bradzo drobny wzorek co po nałozeniu się na siebie tworzy efekt mory.... pokój zrobiony z Vray material ze zwykłym refract+gloss skan pojedyńczej warstwy skan podwójnej warstwy problem w tym ze jak wrzuce taka drobniutką mape na refract to czasy renderinku wydłuza sie niesamowicie... czy ktoś ma jakiś pomysł jak zrobić ten obrazek zeby uzyskać na nim ten efekt nawarstwiania sie... albo jak ten efekt skutecznie oszukać??? Edytowane 4 Czerwiec 2009 przez karolw
karolw Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Napisano 4 Czerwiec 2009 Cześć dółaczam obrazki jak to wyglada po dołaczeniu map... wzór w skali 3:1 2000x2000pic 2,5h wzór w skali 1:1 2000x2000pic 6h fragment dla całosci 4000x4000 szacowany czas 20h... Problemy: 1.dziurki w tkanianie sa mniejsze niz piksele 2.śwatło z Vray lighta nie przechodzi przez takanie tylko blokuje sie na jej powierzchni.
karolw Napisano 9 Czerwiec 2009 Autor Napisano 9 Czerwiec 2009 Cześć, próbowałem jeszcze troche walczyć z ustawiaeniami tego zwykłego VrayMt ale nic nie wychodziło z tego... teraz zabralem sie za Vray2sided.. no i wychodzi całkeime fajnie po lewej : bialyVrayMt na dówch stronach+mapa na transparency, z prawej : bialyVrayMt z mapą na refrect no i to tyle. ten z prawej jest ok. troche ciemny wychodzi ale śwatło przechodzi na drugastrone i wogule jest ok. czas renderingu całego obrazka (nie licząc errorów itd ) po całej nocy zostało mi jeszcze 17h do konca przy reozdzielczosci 2000x2000:( nic ide do helpa przeczytac jeszcze raz o VrayMt... moze tam coś z fogiem trzeba pomieszać no nie wiem. albo poszukam jakiś firanek gdzie tylko sie da w darmowych materiałach i tylko podmienie mapę...
karolw Napisano 17 Czerwiec 2009 Autor Napisano 17 Czerwiec 2009 cześć próbowałem jeszcze troche walczyć z 2sided ale ostatecznie czasy renderingów mnie pokonały. wiec wrzuciłem tą samą mapę z refracta na opacity- bo tak sa zrobione materiały firanek na niemieckiej stronie z materiałam do Vraya.... efekt jak widać. nie powala ale narazie chyba to odstawie + dodatkowo miałem duzo problemów z plamiami ostatnio... nie grzebałem w usawieniach ale wczesniej ich nie było. http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?p=819070#post819070
Airice Napisano 17 Czerwiec 2009 Napisano 17 Czerwiec 2009 podkrec irr.map plamy znikna ;) ale dodaj no troche detalu...strasznie kanciaste to cos na górze i ten stolik ;)
karolw Napisano 17 Czerwiec 2009 Autor Napisano 17 Czerwiec 2009 dzieki za odpowiedz. no irr. map mam na very low 48 i 18. i teraz zmieniłem na 50 i 20 tak jak jest w helpie. nigdy wczesniej nie maiłem z tym problemów. jaki jest zwiazek irr.map z refractem materiałów?
Camel Napisano 17 Czerwiec 2009 Napisano 17 Czerwiec 2009 Pochwal się jaki masz procek.. Polecam ćwiczenie: secndary bounces: light cache primary bounces: irradiance map Irr map nie ma żadnego związku z refractem materiałów. To liczenie mapki oświetlenia GI w scenie..
Airice Napisano 17 Czerwiec 2009 Napisano 17 Czerwiec 2009 dzieki za odpowiedz. no irr. map mam na very low 48 i 18. i teraz zmieniłem na 50 i 20 tak jak jest w helpie. nigdy wczesniej nie maiłem z tym problemów. jaki jest zwiazek irr.map z refractem materiałów? u mnie potrafiły zniknąc plamy dopiero jak ustawiłem 60 i 30 wiec miłych testów :)
karolw Napisano 17 Czerwiec 2009 Autor Napisano 17 Czerwiec 2009 Hp Genuine Intel® CUP [email protected] 1,60GHz. 1.49GB RaM to co chyba nie niejgorzej?
Camel Napisano 17 Czerwiec 2009 Napisano 17 Czerwiec 2009 Hp Genuine Intel® CUP [email protected] 1,60GHz. 1.49GB RaM to co chyba nie niejgorzej? Słaby procesor. W takim wypadku ucz się dobierania setupu tak aby najmniej czasu Ci to zabrało. Próbuj renderować podgląd tylko wybranego regionu w mniejszej rozdzielczości. Posprawdzasz zakamarki czy nie ma plam i krzaczków od shadingu. A ogólnie- cierpliwość i wytrwałe testy oraz czytanie manuali do vRaya.
karolw Napisano 18 Czerwiec 2009 Autor Napisano 18 Czerwiec 2009 Dunablaster- na spzencie znam sie gorzej niz na maxie:( myslałem ze to ramu mi brakuje. nie moge dokupic do tego kloca bo to laptop i ma juz wszystie sloty pełne... nic wroce za 3 miesiace do kraju i kupie nowa maszyne. niestety tez przenośną bo na desktopa to jeszcze przez min3 lata sobie pozwolic nie moge. ale teraz pujdze mega lamerski pytanie. czy w tym doborze sprzentu jest jakas wieksza filozofia, czy poprostu idze sie do sklepu i wbiera sie najszybszy (proc karta i ram) komputer ktory mozna kupic?
Rekomendowane odpowiedzi