Napisano 6 Czerwiec 200915 l Widam, troche bawiłem się już blenderem i znam podstawy modelowania, tekstur i mniej wiecej wiem jak co działa, ale nie wiem nic o animowaniu(w jakikolwiek sposób tego co stworzyłem). Zrobiłem sobie pewien obiekt i chciałbym uzyskać efekt krążącej kamery, a sensie animacje pokazującą ten obiekt dookoła(taki efekt jak w życiu stał byś nieruchomo, a ktoś chodził dookoła Ciebie z kamerą). Mam nadzieje, że jest to możliwe(podejrzewam, że jest, bo program jest świetny). Prosze o pomoc, jak to zrobić, jak wyrenderować i zapisać? Z góry dziekuje za pomoc:) P.S. Przepraszam, za błedy ortograficzne, ale mimo usilnych starań nie potrafie wygrać z moją dysortografią:(
Napisano 6 Czerwiec 200915 l Jest na to tyle sposobów wystarczy poszukać w sieci .Radzę się zapoznać z tym http://wiki.blender.org/index.php/Doc:PL/Manual naprawdę rozwiązuje wiele spraw ...
Napisano 6 Czerwiec 200915 l Można na przykład tak: http://g.imagehost.org/download/0376/360 Edytowane 6 Czerwiec 200915 l przez Mruk
Napisano 6 Czerwiec 200915 l super, własnie o coś takiego mi chodziło, tylko mógłbyś mi krótko napisać gdzie co kliknoąć i ustawić i jak to zapisać zeby, było gifem lub czymś podobnym? ładnie prosze:)
Napisano 7 Czerwiec 200915 l Na górze wpisujesz folder do którego blender ma to wszystko zapisać, niżej format zapisu. Jeśli zaznaczysz jpg to będziesz miał obrazki z poszczególnymi klatkami animacji. Klikasz ANIM. Potem tylko wrzucasz to wszystko na przykład do GIMPa i zapisujesz jako gif. Masz potem taki efekt: Powodzenia
Napisano 7 Czerwiec 200915 l oki, jakoś zapiszę, a ten myk z kamerą jeżdzącą po okręgu? przperszam, jeśli robie zbyt wielki problem:(
Napisano 10 Czerwiec 200915 l Przepraszam, trochę późno odpowiadam. W tym pliku co podałem jest to zrobione w ten sposób, że ustawiłem zwykłe kółko i uczyniłem kamerę jego dzieckiem. Potem wystarczy nastawić kamerę żeby śledziła obiekt na który ma być ciągle wycelowana i obracać kółkiem. Kamera będzie się automatycznie też obracać. Zaznacz sobie w tym pliku kamerę i popatrz jak jest poustawiana. Pozdrawiam