Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie. Posiadam program 3ds max 2009, a zamierzam kupić 3ds max 8 biblię, na allegro nie jest zbyt droga, w porównaniu do 9.

1. Czy opłaca mi się kupić tę książkę, nie korzystałem z maxa 8 więc nie wiem jak duża była zmiana pomiędzy nimi ?

2. Czy książka w języku polskim ma funkcje napisane po angielsku, bo boję się, że niektórych mógłbym nie znaleźć u siebie. Myślę, że ma, bo większość nie ma polskich odpowiedników, ale proszę o potwierdzenie.

3. Czy ta książka jest pomocna dla początkującego :P ?

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Co do pytania 1., to może nie ogromnie duża, jak między 5 a 6, ale całkiem spora - uściślając, między 8 a 9 zmienili cyferkę. Z kolei między 9 a 2009 dodali trzy cyferki, i bodajże takiego boxa w rogu do kontroli kamery, który mnie denerwuje i go wyłączyłem. Albo sam zniknął?

W książce pewnie funkcje nazwane są tak, jak występują w Maxie, z racji tego, że nie ma 3ds po polsku i myślę, że tłumaczenie byłoby bezcelowe.

Co do tego, czy książka jest pomocna dla początkującego, to nie wiem, nie miałem z nią doczynienia.

Edytowane przez Kr3tz
Napisano

Właściwie to jestem zawiedziony po kupieniu tej książki. Wprawdzie nie przejrzałem jej od dechy do dechy a tylko interesujące mnie tematy ale przy każdym mialem wrażenie, że nie jest do końca wytłumaczony. Ale nie da się ukryć, że od czasu do czasu zaglądam do tej pozycji - może dlatego, że leży na wierzchu kupki książek o maxie. Traktuję ją raczej jako przypomnienie funkcji, których dawno nie urzywałem. W porównaniu do wyższych wersji maxa to nie ma istotnych różnic.

Napisano

To mnie waza pogrążyłeś... nie no żartuje tak źle to nie jest, zwłaszcza, że ja chcę się też pouczyć tych podstawowych opcji, bo z większości tutków/videotutoriali niewiele poznaję działanie opcji.

Napisano

Właśnie spojżałem na swoją kolekcję książek o maxie i widzę, że mam siedem pozycji książkowych i 4 w postaci elektronicznej. I z ręką na sercu mogę powiedzieć, że z każdej dowiedziałem się czegoś nowego i w żadnej nie ma wszystkiego. Bardzo dużo dowiedziałem się też na tym forum. Ale chyba najlepszy i najtańszy jest po prostu klawisz F1 w maxie. Niestety, trzeba znać angielski. Życzę więc dużo cierpliwości, samozaparcia i szybkiego dojścia do mistrzostwa