Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie. Posiadam program 3ds max 2009, a zamierzam kupić 3ds max 8 biblię, na allegro nie jest zbyt droga, w porównaniu do 9.

1. Czy opłaca mi się kupić tę książkę, nie korzystałem z maxa 8 więc nie wiem jak duża była zmiana pomiędzy nimi ?

2. Czy książka w języku polskim ma funkcje napisane po angielsku, bo boję się, że niektórych mógłbym nie znaleźć u siebie. Myślę, że ma, bo większość nie ma polskich odpowiedników, ale proszę o potwierdzenie.

3. Czy ta książka jest pomocna dla początkującego :P ?

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 733
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Co do pytania 1., to może nie ogromnie duża, jak między 5 a 6, ale całkiem spora - uściślając, między 8 a 9 zmienili cyferkę. Z kolei między 9 a 2009 dodali trzy cyferki, i bodajże takiego boxa w rogu do kontroli kamery, który mnie denerwuje i go wyłączyłem. Albo sam zniknął?

W książce pewnie funkcje nazwane są tak, jak występują w Maxie, z racji tego, że nie ma 3ds po polsku i myślę, że tłumaczenie byłoby bezcelowe.

Co do tego, czy książka jest pomocna dla początkującego, to nie wiem, nie miałem z nią doczynienia.

Edytowane przez Kr3tz

Napisano

Właściwie to jestem zawiedziony po kupieniu tej książki. Wprawdzie nie przejrzałem jej od dechy do dechy a tylko interesujące mnie tematy ale przy każdym mialem wrażenie, że nie jest do końca wytłumaczony. Ale nie da się ukryć, że od czasu do czasu zaglądam do tej pozycji - może dlatego, że leży na wierzchu kupki książek o maxie. Traktuję ją raczej jako przypomnienie funkcji, których dawno nie urzywałem. W porównaniu do wyższych wersji maxa to nie ma istotnych różnic.

Napisano
  • Autor

To mnie waza pogrążyłeś... nie no żartuje tak źle to nie jest, zwłaszcza, że ja chcę się też pouczyć tych podstawowych opcji, bo z większości tutków/videotutoriali niewiele poznaję działanie opcji.

Napisano

Właśnie spojżałem na swoją kolekcję książek o maxie i widzę, że mam siedem pozycji książkowych i 4 w postaci elektronicznej. I z ręką na sercu mogę powiedzieć, że z każdej dowiedziałem się czegoś nowego i w żadnej nie ma wszystkiego. Bardzo dużo dowiedziałem się też na tym forum. Ale chyba najlepszy i najtańszy jest po prostu klawisz F1 w maxie. Niestety, trzeba znać angielski. Życzę więc dużo cierpliwości, samozaparcia i szybkiego dojścia do mistrzostwa

Napisano
  • Autor
Życzę więc dużo cierpliwości, samozaparcia i szybkiego dojścia do mistrzostwa

Dziękuję ;)