Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Siemanczo,

mam taki problem z hair&fur że niezależnie od liczby ustawionych hair segments włosy zawsze renderują sie kanciate co widać szczególnie w miejscach ich zgięć.

Renderuję w mentalu, włosy są na spline'ach. Wiem że nie jestem jedynym który ma ten problem. Wszelkie sugestie mile widziane :)

A tak to wygląda:

wlosyprobe.jpg

Pozdro!

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 815
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Moze teraz powiem jakies glupoty ale cos mi sie zdaje ze gdy robi sie na splajnach to nie licza sie segmenty w hairze a ilosc vertexow w samym spline. Chyba cos takiego bylo albo mi sie przysnilo :P

Napisano
  • Autor

Temporal jest coś takiego że jak przesuniesz dwa sąsiednie vertexy w swoją stronę to zagęści się ten odcinek splinea tzn. ilość podziałów włosów. Sama ilość vertexów na spline'ie nie powinna decydować o maksymalnej ilości hair segments.

jaras adaptive nie jest włączone ale próbowałem z włączonym i jest to samo.

Dzięki panowie za posty. Wreszcie udało mi się to wyrenderować u kolegi w dokładnie taki sam sposób jak robiłem to wcześniej. Dodałem do slineów od nowa h&f i ustawiłem liczbę hair segments i się normalnie wyrenderowało. Cuda jakieś :D

Pozdro.

Napisano

jeżeli miałeś splajny z opcją "optimize" i ułozyłeś nimi włosy to po włączeniu im "adaptive" musisz jeszcze kliknąć w zakładce Tools H&F "recomb from splines" żeby uwzględnic zmiany - inaczej nic sie nie zmieni

Napisano
  • Autor

Wiedziałem że h&f nie zaskoczy więc dodawałem przy testach modyfikator od nowa efekt był ten sam co recomb from splines tyle że droga dłuższa. Teraz sobie próbowałem włosy rendernąć u mnie i znowu wychodzą kanty. Na innym komputerze nie ma tego problemu, renderują się wszystkie ustawione segmenty dla włosów nawet przy spline'ach z interpolation ustawionym na optymize.

Dzięki :)