Napisano 23 Czerwiec 200915 l Macie jakiś pomysł jak wymodelować góry na podstawie mapy poziomicowej? Przyszło mi na myśl zapełnianie kolorem przestrzeni pomiędzy poziomicami (coraz mocniejszym odcieniem) i później displacementem wyextrudować.
Napisano 23 Czerwiec 200915 l Jeśli będziesz w stanie dopasować gradienty - to się da. Ale max (bo zakladam ze w Maksie chcesz to robić) ma swoje narzędzie do robienia terenu - mozna sobie w nim objechać poziomice linią, ustawić na odpowiedniej wysokości te linie i połączyć płaszczyzną - trzeba oczywiście później poprawić wszsytkie niedociągnięca itp, ale metdoa działa ( Compound Object -> Terrain )
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Autor Aha jeszcze jedno, można otworzyć wektory w maxie? Mam mapę w AI zajmującą 50 MB więc obrysowanie tego splajnem w tym stuleciu nie wchodzi w grę...
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Autor Line in file exceeds 255 characters Improper file formatTakie błędy dostaję, nawet jak próbuję otworzyć tylko mały wycinek mapy. EDIT: dobra walić .ai, zrobiłem z tego dwg i przerobiło mi na spliny bez krzyku. Dzięki za zainteresowanie. Edytowane 24 Czerwiec 200915 l przez Ramsez
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Autor W jaki sposób zoptymalizować spliny powstałe po imporcie krzywych przez dwg? Zmieniając optimization nie uzyskuję redukcji punktów, może jest na to sposób na etapie exportu?