Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

hej forumowicze:)

pytanie moje dotyczy oświetlenia mieszkanka z zewnąterz przez okno:) chodzi o to ze gdy w oknach nie ma szyb to swiatło pada dobrze, rozswietla jakiś tam obszar promieniami \"słońca\"..i tworza sie cienie.. natomiast gdy wstawiam szybe to znikaja promienie slońca i cienie... jest tylko GI zzewnatzr... i jeszcze jedno.. po właczeniu kaustyk światało znowu pada tyle ze mocniejsze no i parapet mi świeci:))) jak ustawić materaił okna lub renderera zeby światlo przechodziło przez szybe i padałao na podłoge... używam Vraya

pozdrówka

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

w naturze szyba nie tworzy kaustyki. jesli juz musisz miec szybe to wylacz ja z obliczen gi. niech nie rzuca cieni.

a w ogole jesli to vray to do takich pytan jest dzial rendering > vray. temat tam przenosze.

Napisano
  • Autor

dział z oświetleniem wydawal mi sie bardziej zwiazany z moim problemem, ale Tty tu jestes guru:)

Napisano

test render na slabej jakosci. 1 swiatlo symulujace slonce z exclude shadow szyby. vray properties szyby > wylaczone generate i receive gi. no i jeszcze trzeba powalczyc z materialem szyby ale kaustyka musi byc wylaczona.

jesli do wizualki to stanowczo odradzam. czas renderingu wydluza sie 6 razy.

Napisano
  • Autor

dzięki, o to mi chodziło!!! fajne są te odbicia w szybie, ale chyba troche za mocne:)))) ale dzięki!