KermiT01 Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 Modeluję pojazd (Moskvitch 408) i mam problem. Nie wiem jak zrobić takie kratki jak np. na tym zdjęciu: http://www.automotomuseum.vl.ru/images/m408.jpg Jedyny pomysł jaki mam to odpowiednio ustawić edge i powycinać niepotrzebne przestrzenie, ale to chyba nie jest najlepsze wyjście.
Gość User190 Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 poustawiać krawędzie, zrobić extrude do środka, zrobić chamfera, żeby były ostrzejsze kanty i nałożyć jakiegoś smootha.
KermiT01 Napisano 30 Czerwiec 2009 Autor Napisano 30 Czerwiec 2009 poustawiać krawędzie, zrobić extrude do środka, zrobić chamfera, żeby były ostrzejsze kanty i nałożyć jakiegoś smootha. Użyłem extrude, ale do tych zagłębień, które są obok maski, ja akurat modeluję troszkę inny model i są one szersze, extrude było wartości -6cm i teraz nie wiem jaki ustawić chamfer żeby zaostrzyć odpowiednio kanty, bo jak daję use NURMS Subdivision to mi zaokrągla. Przy chamfer zaznaczyłem edge w środku zagłębienia i te na wierzchu.
Wray Napisano 30 Czerwiec 2009 Napisano 30 Czerwiec 2009 Użyłem extrude, ale do tych zagłębień, które są obok maski, ja akurat modeluję troszkę inny model i są one szersze, extrude było wartości -6cm i teraz nie wiem jaki ustawić chamfer żeby zaostrzyć odpowiednio kanty, bo jak daję use NURMS Subdivision to mi zaokrągla. Przy chamfer zaznaczyłem edge w środku zagłębienia i te na wierzchu. To pytanie czy luźna uwaga? Jeśli to pierwsze to masz przecież standardowo zaznaczoną opcje Show Cage. Najpierw uaktywnij NURMS a potem zajmij się Chamferem...
KermiT01 Napisano 4 Lipiec 2009 Autor Napisano 4 Lipiec 2009 Dalej nie rozumiem jak korzystać z tego chamfer, żeby nie wygładzało. Mam coś takiego jak na 1 załączniku. Zaznaczam edge, które mam mieć nie wygładzone, robię chamfer 1cm (z open i bez open próbowałem) i wychodzi mi coś takiego jak na 2 załączniku po włączeniu Meshsmootha lub use nurms subdivision. Co robię nie tak ? Nie ma takiej opcji żeby zaznaczyć edge i w meshsmoocie ustawić aby ich nie wygładzało ??
mirach Napisano 4 Lipiec 2009 Napisano 4 Lipiec 2009 Jak nie pokazesz siatki to ciezko bedzie powiedziec co robisz nie tak. Ale na 100 a nawet 1000% masz skopana siatke. Poczytaj o podstawach modelingu pod wygladzanie. Chodzby tutaj http://onnovanbraam.com/index.php?tutorials/
KermiT01 Napisano 6 Lipiec 2009 Autor Napisano 6 Lipiec 2009 Jak nie pokazesz siatki to ciezko bedzie powiedziec co robisz nie tak. Ale na 100 a nawet 1000% masz skopana siatke. Poczytaj o podstawach modelingu pod wygladzanie. Chodzby tutaj http://onnovanbraam.com/index.php?tutorials/ Na pewno siatka jest skopana...
KermiT01 Napisano 13 Lipiec 2009 Autor Napisano 13 Lipiec 2009 Myślałem, że telefon będzie łatwiejszy do zrobienia: robię plane, kilka connectów poziomo i pionowo, a gdzie niegdzie obrysowuję klawisze i ekran, później daję odpowiedni extrude i gdy daję meshsmootha to też tak robi jak przy aucie. Możecie powiedzieć dlaczego źle siatkę robie ?
mirach Napisano 13 Lipiec 2009 Napisano 13 Lipiec 2009 przeczytales chociaz te tutki co ci podeslalem? Jak robisz na slepo nie znajac podstaw jak sie uklada siatke pod meshsmootha to kazdy model bedzie dla ciebie problemem.
Rekomendowane odpowiedzi