Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wiatm, robię stronę przy użyciu divów (dotychczas robiłem tabelami).

Struktura wygląda mniej więcej tak:

//Te dwa divy są obok siebie w poziomie
menu...
Jakaś treść

Pojawił się problem z wysością menu i wysokością div'a z właściwym tekstem. W momencie gdy tekstu jest mało, divy osiągają wysokość wg min-height i wszystko gra. Gdy tekstu robi się więcej, niestety wysokość div'a z menu pozostaje taka jak była.

Nic nie daje height:100% - właściwie to działa, jeśli jest określona wysokość elementu rodzica, a ta akurat jest zależna od div'a z tekstem, który jest jakby równorzędny z div'em z menu. Myślałem, że ten div-rodzic "wyłapie" odpowiednią wysokość div'a z tekstem, dzięki czemu menu rozciągnie się na 100%, wygląda na to, że jednak nie:(.

Link bezpośrednio do strony: http://www.lucasgraphics.ovh.org/sq302/?page=historia

Mógłbym co prawda wstawić wysokość na sztywno, niestety to na pewno nie sprawdzi się w przypadku generowanej zawartości (np w newsach)

Próbowałem body, html height:100%, prawie się udało ale 100% tyczyło się chyba okna a nie strony i niestety część była obcięta na dole.

Jakieś pomysły?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ano spróbuj zrobić taki schemat:

htmlj.jpg

Nie używaj

bo to już niezgodne z w3c. Żeby wycentrować całość użyj dla #container w css margin:0 auto;

dla menu używaj list

• . Generalnie powienieś używać tagów zgodnie z ich przeznaczeniem, żeby strona bez stylu css wyglądała czytelnie. Pod wieczór podrzucę Ci parę linków o budowie takich rzeczy. Poczytaj też o float i clear w css. I staraj się nie hardkodować cssa w htmlu, tylko w osobnym pliku.

Pozdro.

• Napisano
    • Autor

Dzięki za zwrócenie uwagi na te elementy:)

Oczywiście CSS mam w oddzielnym pliku, tylko kilka powiedzmy, że zapomniałem ta umieścić gdy szybko edytowałem, teraz już nieco uporządkowałem.

Wiem o co chodzi z float, o clear chwilę czytałem ale jakoś nie załapałem o co z tym chodzi.

Napisano

i reszte juz w css, wtedy oba pola beda mialy taka sama wysokosc
    Napisano
    • Autor

Później właśnie o tym pomyślałem, ale niestety po lewej stronie menu mam jeszcze kolejnego diva bez zawartości (ten cień dookoła całego zielonego pola).

Może jakbym pokombinował to dałoby się to jednak jakoś zrobić w ten sposób ale w końcu poradziłem sobie przy użyciu JavaScript - onload w body: pobieranie wysokości diva z właściwym tekstem i przypisanie jej do tych nieszczęsnych divów:).

Już wdrożyłem i powinno działać. Pytanie do was - jako bardziej doświadczonych, czy powinienem przewidywać, że użytkownik jednak nie będzie miał obsługi JS? Jak to np. jest z przęglądarkami w nowych telefonach, dają radą z JS?

Napisano

Jeśli chodzi o obsługę JS to zapraszam tutaj:http://perfectionorvanity.com/2007/11/07/kto-normalny-wylacza-javascript/

Jeśli chodzi o cienie dookola diva to polecam zainstalowanie firebuga do firefoxa (http://www.getfirebug.com) i obejrzenie nim jak inne strony są zbudowane. To jest najlepsza forma nauki... zaraz za praktyką;-)

Napisano

Dla div id="zawartosc" ustaw min-height, a dla divów w srodku po height:100% i po sprawie :)

Napisano
    • Autor

No właśnie nie:) Bo o ile przypadku diva tekstowego niższego niż min-height jest ok, to jeśli nagle jest dużo tekstu jak w dziale "historia" to i tak jakoś te divy nie chcą osiągać 100%.

Narazie jakoś to gra, ale pewnie jeszcze popróbuję tak jak Illy napisał.

Napisano

cien robisz w trzech bitmapach

gorna z rogami, powtarzalna w pionie i dolna,

robisz jednego diva ktory to wszystko spina,

czyli

dalsza rzecz
    calosci>

dalsza rzecz to div mniejszy o cien i troche marginesu (np. 20px z kazdej strony), teraz w nim umieszczasz

lewego menu>

cokolwiek wpiszesz w div tresci, rozciagnie w pionie div lewego menu. Dziala z kazdej strony, obojetnie co wpiszesz w ostatnie dwa divy, beda mialy rowna wysokosc