pabulo Napisano 6 Lipiec 2009 Share Napisano 6 Lipiec 2009 Witam Nie wiem gdzie umieścić tego posta, tutaj czy raczej gdzies w sprzęcie więc jesli ktos zdecyduje żeby go przenieśc to luz Problem jest taki że w czasie renderingu system pokazuje mi że użycie poszczeglnych rdzeni wacha się w okolicach 40%. Jak rozumiem to oznacza że rendering trwa dłużej niż mógłby gdyby procesor był obciązony w 100%. Nie jest tak zawsze, czasem ma normalnie 100% ale nie bardzo jestem w stanie powiedzieć kiedy i od czego to zależy. System to winXP64 a procesor intel core I7 Czy może to mieć jakiś związek ze zbyt małą ilościa pamięci? Fizycznej pamięci jest 4 giga. W tym przypadku to duża scena i w tej chwili pokazuje mi że wolnej pamieci jest jeszcze 240 mega ale page file ma 4.6 giga Może ktos jest w stanie zasugerowac jakies przyczyny takiej sytuacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 6 Lipiec 2009 Share Napisano 6 Lipiec 2009 Witam. To przez pamięć. Nie wiem czym liczysz, ale np w V-Rayu można ustawiać limit pamięci, który powoduje to, że gdy brakuje mu miejsca, musi usunąć niepotrzebne dane aby wczytać nowe co nie jest szybki. Przez to nie jest w stanie karmić procesora nowymi instrukcjami i nie wykorzystuje jego pełnej mocy. Czasem pomaga po prostu zwiększenie limitu pamięci no i nie wchodzenie na page file, który jest bardzo wolny. Jeżeli chodzi o zwolnienie pamięci to np na texturach można dużo zaoszczędzić. Ciekawa sprawa, że nawet jeżeli nie wyświetlasz map we viewporcie ani ME to Max wczyta je do pamięci mimo wszystko. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie najgorszej jakości wyświetlania w opcjach DX dla text. Przy dużej scenie tylko to potrafiło zwolnić 2 GB danych :) Ewentualnie renderowanie przez backburnera albo command line może pomóc. Scena w tym wypadku jest wczytywana od razu do silnika przez co można zaoszczędzić trochę pamięci. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi