syriusz 27 Napisano 6 Lipiec 2009 Napisano 6 Lipiec 2009 Witam wszystkich, mam pewien problem z materiałem vraya, gdy dodaje odbić w materiale to obiekt automatycznie robi się przeźroczysty. jako tło dałem zdjęcie a powierzchnie dającą cień- matte/shadow, co mogę zrobić? Chcę urzyć delikatnych odbić, odblasków tak aby nie były zbyt widoczne, ale dodawały obiektowi realizmu.
Bielik93 Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Mi jedynie co sie nasuwa na mysl to toze mogles pomylic relfect z refract ;]
mirach Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Jesli ustawiles enviroment jako screen, to on sie idealnie odbija w tym obiekcie i dlatego wyglada jak przezroczyste.
JunioR Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Jeśli tło jest w slocie background to spróbuj włączyć skylight environment(vray) i dać wartość mulit. na 0 może pomoże.
syriusz 27 Napisano 7 Lipiec 2009 Autor Napisano 7 Lipiec 2009 Hmmm a jest jakiś sposób na wyłaczenie odbić z tła? Jak zmianie z screen na inne to wychodzą rendery z trawą w tle a jak wyłaczę environment to nic to nie daje. Nie potrzebne mi są odbicia environmentu na obiekcie, potrzebuję odbić np, sky
mirach Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 W vrayu masz zakladke enviroment. Wrzuc to samo tlo w slot Reflection/Refraction, ale jako inna mape, i daj tej mapie Enviroment - Spherical zamiast Screen. Jesli odbicia nie maja byc jakos mega dokladne to wystarczy.
Rekomendowane odpowiedzi