Gość ntfs3 Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Witam, obecnie zajmuję się grafiką rastrową(Photoshop) i wektorową(Corel), jednak chciałbym zacząć naukę nowego programu aby poszerzyć swoje możliwości. W głównej mierze po to aby w przyszłości łatwiej znaleźć pracę, czy może lepiej darować sobie 3D i dalej szkolić się w Photoshopie i Corelu? Jeśli już polecicie mi uczenia się 3D to jak mam zacząć naukę w nowym środowisku, którym będzie 3D Max 2010? Stronki z tutorialami już mam, jendak przydałby się jakieś darmowe modele, tekstury itp. I najważniejsza sprawa jaką lekturę do nauki polecacie?
Bielik93 Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Wydaje mi sie ze nowe srodowisko nie przeszkadza by dalej uczyc sie starego;] Te wszystkie programy uzupelniaja sie. A co do nauki maxa to uwazam ze niepotrzebujesz zadnej lektury ani gotowych modeli. Usiadz do kompa i na poczatek przerabiaj jak najwiecej tutoriali szukaj na youtubie google i w helpie maxa.
Gość ntfs3 Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Bielik93 to fakt, ale chciałbym mieć bardziej spercyzowane zajęcie bo jeśli ktoś jest dobry we wszystkim to wiecie co to znaczy ;) Przy PSie siedzę ze 3lata już, jednak ostatnio złapałem zajawkę na 3D, aby stworzyć model jakiegoś mieszkania coś jak w The Sims tylko wszystko zrobić samemu :) Powiedzcie mi jak ma się sprawa "ładnego rysowania na papierze" w waszym środowisku? Bo naprawdę brzydko rysuję jednak w Photoshopie przy grafice webowiej czy retuszu zdjęć zupełnie mi to nie przeszkadza. Zauważyłem, że dużo osób używa tabletu ja jakoś przy PhotoShopie nie mogłem się do niego przekonać (być może z winy słabej jakości, miałem jakiegoś Pentagrama za 250zł) Odnośnie lektury to w nauce "fotoszopa" była mi bardzo przydatna kiedy nie miałem komfortu 2monitorów...
mirach Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Przedewszystkim pomysl co chcesz robic, w tym momencie 3d rozbilo sie na troche dziedzin. Robienie vizek to cos innego od robienia rzeczy do gier czy tez efektow specjalnych do filmu. Ladne rysowanie ma sie nijak, przydaje sie, ale nie jest wymogiem mega koniecznym. Co do tabletu, tez mialem kiedys pentagrama za 2 stowki, nie ma porownaia do wacoma.
Gość ntfs3 Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 mirach takiej odpowiedzi oczekiwałem, chciałbym skupić się na architekturze, aby w przyszłości móc robić coś takiego: http://www.warmviz.pl/i6.html Jaką teraz polecasz mi drogę aby osiągnąć mój cel? :) Komputer mam dobry, monitor też, urządzeniem wskazującym obecnie jest Myszka Razez DeathAdder + IceMat 2 na precyzję nie narzekam, jednak czy warto dać te 800zł na tablecik Wacoma?
mirach Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 ta precyzja to ci chyba do strzelanek bardziej potrzebna ;) Jak planujesz rysowac cos odrecznie itp, to zainwestuj. Do samego 3d tablet przydaje sie sporadycznie, chyba ze chcesz cos rzezbic w zbrushu. Ale jesli dajesz sobie rade w 2d bez tabletu to kupowanie go do 3d to marnowanie kasy wg mnie. Cel... pogadaj z BiX'em, siedzi na tym forum. Jesli cie to ma zainspirowac to te wizki co pokazales robi 18 latek z pasją który uczy sie z sieci i z tego forum. W tym momencie manual maxa, siec, wygodny stolek i kawa to wszystko co ci potrzeba zeby sie w to wglebic. Jesli chodzi o robienie wizek to materialow darmowych czy platnych jest w tym momencie masa. pozdrawiam
Gość ntfs3 Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 a no kiedyś się pogrywało :) jednak precyzja myszki imo bardzo się przydaje w grafice, bo nie wyobrażam sobie robienia czego kolwiek na myszce za 15zł :) Czy naprawdę nikt z was nie korzysta z drukowanej pomocy? Bo jakoś wolę mieć na papierze to co chciałbym zrobić... Odnośnie wizek, to głownie chciałbym je wykonywać więc będzie mi potrzebna ogromna ilość mebli, wykończenia, tekstur itp. jeśli macie jakieś ciekawe strony głównie darmowe ale i płatnymi nie pogardzę będę bardzo wdzięczny
Lucek Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 (edytowane) Tutaj masz na forum free stuff. Tu też. Każdy odpowie ci tak samo -google nie gryzie i będziesz się musiał przyzwyczaić do tego:) Dodam od siebie że warto zapoznać się też z jakąś książką dotyczącą fotografii. Najbardziej widoczne u tych początkujących w vizkach są dla mnie tragiczne kadry. Ponadto dopiero to forum uświadomiło mi jak złożonym problemem jest oświetlenie. A to co przede wszystkim charakteryzuje tych lepszych to wyczucie smaku i gust. Pozdrawiam i sukcesów życzę:) Edytowane 7 Lipiec 2009 przez Lucek
Rekomendowane odpowiedzi