Napisano 7 Lipiec 200915 l Witam! Mam pewien problem z wypalaniem normal mapy. Mianowicie podczas wypalania uzyskuję taki obraz: Czy jest to spowodowane tym, że w pewnych miejscach mam odwrócony Unwrap? Jeśli tak to czy da się to naprawić na poziomie "Unwrap UVW" czy trzeba rozkładać siatkę od nowa? I jeszcze jedno. Dlaczego w miejscu, które dobrze się wyrenderowało mam tak poszarpane krawiędzie?
Napisano 7 Lipiec 200915 l Jak renderowane w w mentalu to tam jest taki suwaczek od poziomu antyaliasingu. Więcej w prawo ;-) Co do tych braków to w Edit Poly->Polygon i tam sekcji edit polygond masz przycisk Flip. Powinno dać radę.
Napisano 7 Lipiec 200915 l Autor Można powiedzieć, że w pewnym stopniu sobie poradziłem. Nie wiem dlaczego, ale to światło wpływało na to jak wyrenderuje mi się normal mapa. Jak wiemy max'owe światło tworzy cień po drugiej stronie modelu. Zlikwidowałem to stawiając omni tak, abym nigdzie nie miał zacienionego miejsca. Nie wiem dlaczego, ale tylko w tej części modelu mam coś takiego. Przy innych mogę wypalać normalnie bez żadnych świateł. Jednak nadal mam problem z poszarpanymi krawędziami. Wypalam poprzez Render --> Render to texture.
Napisano 7 Lipiec 200915 l ale gdzie Ty masz tu normala? ja widze teksturke w skali szarobsci a normal to raczej rgb i przewaznie przewaza w odcieniach niebieskiego chyba ze jest typu wordl to jest tencza :P
Napisano 7 Lipiec 200915 l Autor Jak wypala się normala przez Render to texture to renderuje się tak jakby rozłożony model, a normalka zapisuje się w ustalonym folderze. Więc analogicznie jeśli ten "render" będzie zły to normalka również.