Gość zwrot Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 witam, mam zamiar zakupić sprzęt do modelowania 3d i renderingu. Mam zamiar używać programu cinema4d i vrayforc4d system 64bit. Gdzie mogę znaleźć przykłady stacji graficznych do takich zastosowań oraz ich ceny. Jestem w stanie wydać okolo 10 -15 tys
marmon Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 Najlepiej kupuj tam gdzie w ogóle przyjmują zwroty ;) - ah to dopiero inteligenty dowcip ;D http://www.procad.pl/pf/page/hardware/sec/hardware.html
wallop Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 hm... no cóż ... kryptoreklama ale swiat taki wlłaśnie jest.... www.3dkrakow.home.pl pzdr waldek
Gość zwrot Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 wallop, wchodzilem na tą strone lecz niestety aktualizowana to byla w 2008 roku. Ktos moze mi powiedziec na jakie perametry sprzętu moglbym liczyc za 10-15 tys zl
1084 Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 Jeśli cinema4d to polecam MacPro: http://cortland.pl/50524_Apple_Mac_Pro_2_x_2.26GHz_Quad-Core_Intel_Xeon_Nehalem_6GB_640GB_SD_GeForce_GT_120_512MB_-_nowy_model.html Od ponad roku pracuję na Mac'ach i mogę polecić z czystym sumieniem.
Gość zwrot Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 Wlasnie chciałbym uniknać maca bo nie pracuje na OSX, jestem przezwyczajony do windowsa , a instalowanie win na macku mija sie chyba z celem?
1084 Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 Nie pracujesz bo nie lubisz czy nigdy nie pracowałeś? Jeśli nie pracowałeś to zdecydowanie zacznij! Z czasem docenisz przesiadkę. W kwestii stacji roboczych z Windowsem nie doradzę bo się nie znam.
Spyra Napisano 10 Lipiec 2009 Napisano 10 Lipiec 2009 OS może mieć niepokojące znaczenie przy renderingu, mnie to przynajmniej bardzo zastanowiło - http://www.benchwell.com/ Drugi wynik uzyskany na OSX 10.6 64bit
Spyra Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Na marginesie zapytam może ktoś wie... czy w ogóle można nawet delikatnie podkręcić nową platformę opartą na Xeonach 5500. Bo jeśli nie to ja osobiście przetestował bym konkretne zastosowania na najnowszym OSX vs Widows przed wydaniem 15 tys pln. W końcu można się zadowolić i7 a kasę wydać na chłodzenie, sdd itd. a i tak zostanie parę groszy.
marmon Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Za taka kase to dwa rade nawet złożyć dwie stacje na i7 ; ) (ofz 920 4x2.66Ghz) i wykręcić go na 4Ghz ;)
1084 Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Z tego co się orientuję to stacji roboczych nie da się podkręcać (chyba że coś się ostatnio zmieniło w tej kwestii). Jest to kwestia płyt głównych nie samych procesorów. OSX ma nieporównywalnie lepsze zarządzanie pamięcią niż Windows - nie ma tu charakterystycznego 'zwalniania' systemu po dłuższym czasie - w pracy praktycznie nie restartujemy Mac'ów. Nie ma też problemu z 'zamulaniem' systemu po pewnym czasie od instalacji - brak rejestru robi swoje. Może to wpływać na czas renderingu.
Spyra Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Otóż można podkręcać co widać zresztą w linku który podałem ale dotyczyło to poprzedniej platformy. Nie ma oczywiście takiej swobody i można to było zrobić w określonym zakresie ale biorąc pod uwagę ceny Xeonów i fakt iż mamy do czynienia z dwoma CPU każdy ruch był cenny. Ale aktualnie jest 1366... a intelowi takie nawet bardzo delikatne podkręcanie chyba bardzo leżało. Swoja drogą te Xeony w pojedynczych konfiguracjach kręcą się jak diabli.
Rekomendowane odpowiedzi