Napisano 13 Lipiec 200915 l Pytanie na szybko - jaki zestaw polecalibyście do małej renderfarmy? Na początek będzie w niej góra 9 kompów (ze względu na licencję Vray-a). Lecę na Maxie z Vray-em więc sprzęt pod kątem tego softu. Mój wybór: http://www.proline.pl/sklep.php?id=konfigurator&level=23 Myślałem o czymś takim ale nie wiem jak się będzie sprawował Q8200 (szczególnie w porównaniu z Q6600 bo na takim teraz pracuję). Pamięci ma być oczywiście 8GB.
Napisano 14 Lipiec 200915 l Autor No tak - zapomniałem że konfigurator się automatycznie czyści. A zestaw miał być taki: Edytowane 14 Lipiec 200915 l przez JohnyCa
Napisano 15 Lipiec 200915 l a nie lepiej coś tańszego :) również ciekawy link opisujący budowę faremk: http://helmer.sfe.se/ a tak na poważnie - ja proponowałbym zasilacz poniżej 300W, zastanowiłbym się również nad obudową serwerową na allegro jest jedna 4U-500 za jakieś 300zł i dysk twardy 160tka wystarczy, jednego kompa postawiłbym jako serwer plików. Edytowane 15 Lipiec 200915 l przez szimano
Napisano 15 Lipiec 200915 l olej nagrywarkę - w sumie wystaczy Ci bootowalny pendrive z instalką systemu - a nie 9 nagrywarek. i zastanowił bym się nad windowsem xp 64 zamiast tej visty - bo mozesz sobie wtedy skonfigurowac zdalny pulpit na kazdym z tych rendernodów - i nie potrzebujesz monitora przełączać co chwila. (nie wiem czy Vista home basic ma taką opcję - warto poczytać bo to oszczędzi Ci kiedyś sporo czasu i pracy - ze o prądzie nie wspomnę) Ja właśnie teraz kupiłem nową stację 2 procesorową ( u wallopa - pozdro :) i też na xp 64 ją postawiłem . Mam ten system od 3 lat na 2 kompie zainstalowany - nie do zdarcia. W arest.pl jest po 509zł licencja OEM teraz (kupowałem jakieś 5 dni temu), ale warto poczytać licencję w ogólę, bo coś mi się o uszy obiło że mozna to duuuzo taniej wychaczyć. Edytowane 15 Lipiec 200915 l przez Loki
Napisano 20 Lipiec 200915 l Autor Loki - racja że nie ma sensu do każdego kompa nagrywarki wrzucać i pendrive z instalką obleci. Zamiast pulpitu zdalnego można używać przecież innych programów do zdalnej administracji (chociażby UltraVNC) - akurat to nie jest problem. W tej chwili pracuję z Vistą (z tym że w wersji Bussines) i nie mam z nią najmniejszych problemów. A Vista Home Basic to w porównaniu z XP Pro 170PLN oszczędności.